Soma’da adı iş cinayetleriyle bilinen Uyar Madencilik işletmesinde yine bir işçi yaşamını yitirdi, bir başka işçi ise hastanede yoğun bakımda.

Manisa Soma’da, Türkiye Kömür İşletmeleri Genel Müdürlüğüne bağlı Ege Linyitleri İşletmesine (TKİ ELİ) ait sahanın Darkale Bölgesinde rödevansla (kiralama) linyit işletmeciliği yapan Uyar Madencilik linyit ocağında “iş kazası” adı altında ölümler sürüyor.

Dün sabah saatlerinde meydana gelen ‘iş kazası’nda 28 işçi göçük altında kaldı. Göçük altında kalan ve bir ay önce işe giren işçilerden Yunus Güçlü (49)  yaşamını yitirdi. İşçilerden bir tanesi de ağır yaralı olarak İzmir hastanelerine kaldırıldı. Kazanın oluş biçimi ve ihmallere bakıldığında kurtulan işçilerin ölümden şans eseri olarak kurtuldukları söylenebilir.

Kamuoyunda 600 çıvarında işçinin çalıştığı bilinen işletmede son iki yılda meydana gelen ve sonu ölümle biten iş cinayetlerinde; maden mühendisi Hasan Canbaloğlu (26), işçi Hasan Gököz (30), Murat Yılmaz (31) ve Harun Tufan (35) yaşamını yitirmiş şimdiye kadar sayıları 100’e ulaşan işçi yaralanmıştı.

Geçtiğimiz yıl Ekim ayında yaşanan iş cinayetleri sonrasında işçilerin iş güvenliği önlemi talebiyle üretime ara vermesinin ardından, bakanlık müfettişleri kazanın oluşmasına neden olan eksiklerin giderilmesi için işletmeye 15 gün kapatma cezası vermişti.

Uyar Madencilikte yaşanan iş cinayetleriyle birlikte bir gerçek daha net olarak ortaya çıkmıştır. Maden sektörüyle ilgili alınan kararlar ve oluşturulan politikalar, sektörde faaliyet yürüten ilgili kurumların ortak toplantıları sonucunda belirlenmelidir. Maden işletmeleri sürekli denetime açık, cezalar caydırıcı, kurallar ve yasalar uygulanabilir olmalıdır.

Yetkilileri işçi sağlığı iş güvenliği konusunda görevlerini yapmaya davet ediyoruz.

Soma’da yaşamını yitiren işçi arkadaşımızın ailesine ve arkadaşlarına baş sağlığı diliyoruz. Başta yoğun bakımda yatan işçi arkadaşımız olmak üzere, yaralı olarak kurtulan tüm işçilere geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz.

Dev. Maden – Sen Yönetim Kurulu

 

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir