Maden ocaklarında işveren ve resmi yetkililerin “iş kazası” diye ifade ettikleri iş cinayetlerinin sürmesi, yarın başlayacak Kurban Bayramının da hüzünlü geçmesine neden olacak. 

Kulakları tırmalarcasına yükselen ağıtlar, iş cinayetleri karşısında yapılan onca uyarılar olumlu bir sonuç vermiyor.

İş cinayetleri sonucu açılan davalar kaplumbağa hızıyla sürüyor. Mahkemeler sunulan bilirkişi raporları adaleti uygulamaktan ve vicdanları rahatlatmaktan çok uzak bir şekilde düzenleniyor. Bütün bunlar ise kar hırsıyla üretim yapan işverenlere cesaret veriyor.

Ölümler geçtiğimiz Eylül ayında da durmadı, sürgit devam etti maden ocaklarında.

Sendikamıza ulaşan bilgilere göre Eylül ayı içinde 11 iş kazası oldu ve bu kazalarda 8 madenci yaşamını yitirdi.  

Madencilik sektöründe Eylül ayı içinde yaşanan “iş kazaları” ve sonuçları; 

EYLÜL 2014 İŞ KAZALARI: 

2 EYLÜL 2014 – Manisa Soma’da İmbat Madencilikte çalışan Metin Keskin (36) geçirdiği kaza sonucu yaşamını yitirdi.

4 EYLÜL 2014 – Şırnak merkeze bağlı Toptepe Köyü yakınlarında linyit kömürü çıkarılan 1 numaralı açık ocakta hafriyatın dökülmesi sonucu toprak altında kalan işçilerden Mehmet Mağrur (39) ve Suriyeli Sait Bercen (44) yaralandı, Sabri Mağrur (50) ise ağır yaşamını yitirdi. .

4 EYLÜL 2014 – Elazığ Alacakaya ilçesinde Erözsoy Madencilik’e ait krom ocağında meydana gelen göçükte kalan Ağa Aydemir hayatını kaybetti.

9 EYLÜL 2014 – Manisa Soma’da İmbat Madencilik linyit ocağında çalışan işçi Engin Şahan’ın üzerine galerideki ayak direğinin düşmesi sonucu kafasından yaralanarak hastaneye kaldırıldı.

9 EYLÜL 2014 – MuğlaYatağan Köklük Mahallesi Karaltı mevkisinde özel sektöre ait bir mermer fabrikasına ait hafriyatı taşıyan, Mustafa Akay’ın (45) kullandığı kamyon, hafriyatın boşaltılması sırasında uçuruma yuvarlandı. Akay, kamyon içinde ezilerek yaşamını yitirdi.

9 EYLÜL 2014 – Şırnak’ın Toptepe mevkiindeki 1 Nolu kömür ocağında meydana gelen göçükte toprak altında kalan işçilerden Mehmet Ata Kutlu (36) ağır yaralı olarak kurtarılarak hastaneye kaldırıldı. Kutlu,  hastanede bütün müdahalelere rağmen kurtarılamadı. 6 işçi ise kendi imkanlarıyla yaralı olarak kurtuldu.

10 EYLÜL 2014 – Balıkesir Gönen’e bağlı Sebepli Köyü yakınlarındaki bir maden ocağında operatör olarak çalışan İbrahim Ertürk (45), kullandığı sondaj makinesinin devrilmesi sonucu altında kalarak can verdi.

16 EYLÜL 2014 – Samsun’un Atakum İlçesi Akalan Mahallesi’nde, Büyükşehir Belediyesine ait taş ocağında çalışan Sabri Akyüz (41) iş makinesinin çalışması sırasında altında kalarak yaşamını yitirdi.

18 EYLÜL 2014 – Manisa Soma’da İmbat Madencilik linyit ocağında çalışan Vedat Çetin, ocakta geçirdiği kaza sonucu parmağından yaralandı.

19 EYLÜL 2014 – Bartın’ın Amasra ilçesinde HEMA Endüstri A.Ş’ye Amasra Kömür İşletmesi’nde göçük meydanagelen göçükte; Çin’li işçi Wenliang Zhang (38) kurtarılamadı. Kazada, Zheng Qi Xeue  (44) ise yaralı olarak kurtarıldı.

19 EYLÜL 2014 – Zonguldak’ta TTK’ya ait maden ocağında meydana gelen göçükte Sezer Aktaş (30) yaralı olarak kurtuldu.

28 EYLÜL 2014 – Manisa Soma’da İmbat Madencilik linyit ocağında çalışan Himmet Kara, ocakta geçirdiği kaza sonucu parmaklarından yaralanarak hastaneye kaldırıldı.

 

Eylül Ayı içinde gerçekleşen toplam “Kaza” sayısı: 12, Ölü sayısı: 8, Yaralı sayısı: 13 

İş cinayetlerinin sürgit devam etmesine dönük uygulamalarıyla, madencilere bayramı çok gören insani olmayan yaklaşımı kınıyor, iş cinayetlerinde yaşamını yitiren arkadaşlarımızı birkez daha saygıyla anıyor, aileleri ve arkadaşlarının acılarını paylaşıyor, geçirdiği kaza sonucu tedavileri süren madencilere acil şifalar diliyoruz. 3 Ekim 2014

 

      Dev. Maden – Sen Yönetim Kurulu

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir