– 81 maden faciasında; 371 işçi öldü, 84 işçi ağır yaralandı. 

– Dünya tarihinin en büyük maden katliamı, 2014’de Soma’da yaşandı…

Son on yılda 15 bin civarında işçinin iş cinayeti sonucu hayatını yitirdiği ülkemizde, geçtiğimiz yıl başta Soma, Ermenek ve Şırnak olmak üzere, maden işkolunda pek çok yerde yaşanan maden cinayetleri ile inşaat sektöründe yaşanan iş cinayetleri yıla damgasını vurdu. Soma’da yaşanan ve 301 maden işçisinin ölümü ile sonuçlanan katliam, dünyada yaşanan en büyük maden faciası olarak dünya tarihine geçti.

İşkolumuzda geçtiğimiz 2014 yılının iş cinayeti ve yaralanma bilançosu oldukça ağır; 81 maden faciasında; göçük, grizu, yangın, su basması vb nedenlerle, 371 maden işçisi iş cinayeti sonucu hayatını yitirdi, 84 maden işçisi de ağır yaralandı.

Aslında kamuoyu ile paylaştığımız bu veriler tam olarak yaşanılanları yansıtmaktan uzaktır. Zira, pek çok işyerinde kimi kazalar işyeri hekimi ve özel poliklinikler devreye sokularak resmi raporlara yansıtılmamaktadır, bunun farkındayız. Ayrıca, basında ve dolayısıyla resmi raporlarda iş kazası sonucu ağır yaralı olarak hastanelere kaldırıldığı bildirilen madencilerin tedavilerinin sonuçlarıyla ilgili gerçek verilerde bu bilançonun dışındadır.

Ülkemiz ve dünya kamuoyu tarafından yakından takip edilen ve büyük tepkilere neden olan maden cinayetleri karşısında iktidar ve partisi AKP, kadercilik ve biat çağırıları yaptı; ölümleri işin fıtratından saydı, ölen işçi yakınlarının, demokratik kurum ve kuruluşların, sendikaların ve kamuoyunun tepkilerini de hiçe sayarak; antidemokratik, işverenden yana iş yasalarını meclisten geçirmeye devam etti; demokratik tepkilere karşı saldırgan bir politika izledi.

İktidarın gerici, barbar, faşist tutumu karşısında başta işçi sınıfı olmak üzere, emekçilerin, ezilen halkların ve inançların, kadınların ve gençlerin bir araya geldiği daha güçlü, örgütlenmelere ihtiyaç olduğu bir gerçektir. Bu anlamda 2015 yılı için işkolumuzda bize düşen görevin, sendikal örgütlülüğümüzü daha güçlendirmek ve büyütmek olduğunun bilinciyle özelleştirme, taşeron sistemi, örgütlenme önündeki engel antidemokratik yasalar başta olmak üzere, tüm demokratik hak ve özgürlükleri içeren talepler için verilen mücadelenin içinde olmaya devam edeceğiz.

2015 yılının maden facialarının yaşanmayacağı bir yıl olmasını diler, maden cinayetleri son bulana kadar mücadeleyi sürdüreceğimizi belirtir, başta maden işkolundaki işçi ve emekçiler olmak üzere, herkesin yeni yılını kutlar, madencilik sektöründe Aralık ayı içinde meydana gelen “iş kazaları”  raporunu ve 2014 yılı facia raporunu kamuoyunun bilgisine sunarız.

 

Dev. Maden  – Sen Yönetim Kurulu

OCAK 2014 İŞ FACİALARI: 

13 OCAK 2014 – Aydın’ın Didim ilçesine bağlı Akbük Beldesi ile Muğla’nın Milas ilçesine bağlı Kazıklı Köyü arasında faaliyet yürüten özel sektöre ait taş ocağında kamyon şoförü olarak çalışan Hakan Erdoğan (53), çalışırken 15 tonluk bir kayanın üzerine düşmesi sonucu sıkışarak ağır yaralandı. Erdoğan Söke devlet hastanesine kaldırıldı.  

21 OCAK 2014 – İstanbul Habipler’de özel sektör tarafından işletilen taşocağında çalışan işçi Cemil Yeşilırmak, vinçten fırlayan taşın altında kalarak yaşamını yitirdi. Yeşilırmak’ın işyerinde sigortasız olarak çalıştığı öğrenildi.  

22 OCAK 2014 – Nevşehir’in Avanos ilçesine bağlı Kalaba kasabasında faaliyet yürüten Koza Altın İşletmeleri A.Ş’ne ait Himmetdede Altın Madeni ocağında çalışan Mehmet Aslan (26), işten evine giderken bir aracın çarpması sonucu yaşamını yitirdi. Yanındaki iş arkadaşı ise ağır yaralı olarak hastaneye yatırıldı.   

23 OCAK 2014 – Siirt’in Şirvan İlçesi’ne bağlı Madenköy’de Park Madencilik A.Ş tarafından işletilen maden ocağında iş makinesi operatörü olarak çalışan Sabri Polat (34), 50 metre yukarıdan üzerine düşen maden parçasının etkisiyle yaralanarak hastaneye kaldırıldı.  

27 OCAK 2014 – Zonguldak’ın Dilaver Mahallesi’nde faaliyet gösteren özel sektöre ait taşkömürü ocağında çalışan Fatih Akyüz (31), tahkimatın üstüne çökmesi sonucu yaralı olarak hastaneye kaldırıldı. Akyüz’ün sol ayağının kırıldığı bildirildi.  

Ocak Ayı içinde gerçekleşen toplam facia sayısı: 5, Ölü sayısı: 2, Yaralı sayısı: 4. 

ŞUBAT 2014 İŞ FACİALARI:

3 ŞUBAT 2014 – Gaziantep’in Şehitkamil İlçesi, Narlı yolu, Karpuzkaya Mevkii  25. km bulunan, CYS Yapı İnş. Maden. San. San. ve Tic. A.Ş’ne ait taşocağında çalışan Yusuf D. Kolunu banta kaptırması sonucu gövdesi ve kafatasında ağır ezilme meydana geldi. Hastaneye kaldırılan Yusuf D. kurtarılamadı.

8 ŞUBAT 2014 – Zonguldak’ta Türkiye Taşkömürü Kurumuna  (TTK) ait ocakta iki vagon arasında sıkışan Mehmet Aktaş’ın (39) sol bacağı diz üstünden koptu.

19 ŞUBAT 2014 – Zonguldak’ın Kilimli Beldesinde özel sektöre ait taşkömürü ocağında meydana gelen göçükte Recai Akol (38) yaşamını yitirdi.

21 ŞUBAT 2014 – Zonguldak Ereğli’de Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Armutçuk Müessesesi maden ocağında Ersin Erdoğan (38) kalp krizi geçirmesi sonucu öldü.

Şubat Ayı içinde gerçekleşen toplam facia sayısı: 4, Ölü sayısı: 3, Yaralı sayısı: 1. 

MART 2014 İŞ FACİALARI I: 

3 MART 2014 – Zonguldak’ın Ereğli ilçesinde işe gitmek için evinden çıkan maden işçisi Erman Çetin (50) geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybetti. 

Mart Ayı içinde gerçekleşen toplam facia sayısı: 1, Ölü sayısı: 1, Yaralı sayısı: 0. 

NİSAN 2014 İŞ FACİALARI:

4 NİSAN 2014: Bartın’ın Amasra İlçesi’nde, özel sektöre ait bir maden ocağında süren sondaj çalışması sırasında başına demir demir düşerek yaralanan Naim Caner (33), kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti.

5 NİSAN 2014: Zonguldak’ın Gelik Beldesi Ayiçi Mahallesi’nde faaliyet gösteren özel sektöre ait bir maden ocağında grizu patlaması sonucu Mustafa Çelik, Hüseyin Çelik ve Canberk Bozok adlı maden işçileri yaralanarak hastaneye kaldırıldı.

5 NİSAN 2014: Aydın’ın Karpuzlu İlçesi’nde, özel sektöre ait maden işletmesinde kamyonlara yol gösteren Mehmet Yolcu’ya (40) plakası belirlenemeyen TIR çarparak ölümüne neden oldu.

9 NİSAN 2014: Burdur Yaylabeli’nde faaliyet gösteren özel sektöre ait mermer ocağında meydana gelen iş kazası sonucu yaralanan Ekrem Alma, hastaneye götürülürken yolda yaşamını yitirdi.

16 NİSAN 2014: Kocaeli’nin Körfez ilçesinde İbrahim Akar (34), gece mesaisinde çalıştığı kireç ocağında aniden fenalaşarak hayatını kaybetti.

26 NİSAN 2014: Nevşehir’in Gülşehir İlçesine bağlı Gümüşyazı Köyü’nde, özel sektöre ait faaliyet yürüten linyit ocağında meydana gelen grizu patlaması sonucu; Ferdi Gürlek (32) yaşamını yitirdi. 12 işçi ise yaralı olarak hastaneye kaldırıldı. Bunlar arasında Selim Uçar (33) ve Emin Gülkan’ın (34) durumlarının ciddi olduğu öğrenildi. Diğer yaralılar ise; Yaşar Güneş, Uğur Kale, Tarık Devci, Ersin Akkuş, Serkan Ercan, Aydın Gürkan, Kuddusi Özbek, Mustafa Mehmet Dadak, Mehdi Yıldız ve Turgay Demir.

30 NİSAN 2014: Karaman Aşağı Kızılca Köyü Pamukderesi mevkiinde kum ocağında traktör römorkuna kum doldurdukları sırada kum yığınının altında kalan Mustafa Ok (54) öldü. Çalışan işçilerden İrfan Doğan (26) ise yaralı olarak kurtarıldı.

NİSAN Ayı içinde gerçekleşen toplam facia sayısı: 7, Ölü sayısı: 6, Yaralı sayısı: 16

MAYIS 2014 İŞ FACİALARI:

13 MAYIS 2014 – Manisa’nın Soma İlçesi Eynez bölgesinde Soma Holding’in Soma Kömürleri A.Ş’ne ait ocakta, 16:00 – 24:00 vardiyasında çalışan işçilerin işe başladığı bir anda meydana gelen patlama sonucu 301 işçi yaşamını yitirirken yüzlerce işçi yaralandı.

14 MAYIS 2014 – Zonguldak’ın Kilimli ilçesi Gelik Beldesi’nde ruhsatsız olarak çalışan taş kömürü ocağında meydana gelen göçükte, Mehmet Aygün yaşamını yitirdi.

15 MAYIS 2014 – Konya’nın Hüyük ilçesinde, barit madeni ocağında operatör olarak çalışan Tunahan Gürocak (26), çalışırken iş makinesinin üzerine düşen toprak ve kaya parçalarından aldığı darbelerin şiddetiyle yaşamını yitirdi. 

Mayıs Ayı içinde gerçekleşen toplam facia sayısı: 3, Ölü sayısı: 303, Yaralı sayısı: yüzlerce

HAZİRAN 2014 İŞ FACİALARI:

1 HAZİRAN 2014 – Maraş Elbistan’da Afşin Elbistan Linyit İşletmelerine bağlı linyit stok sahasında meydana gelen teknik arızayı gidermeye çalışan Ali Çankay (24), bant yolunda, kömürü parçalamakta kullanılan tamburun başına çarpması sonucu yaşamını yitirdi.

1 HAZİRAN 2014 – Şırnak merkeze bağlı Toptepe Köyü’nde Acar Madencilik tarafından işletilen linyit ocağında meydana gelen göçükte İbrahim Sağnak (30) yaşamını yitirdi, 7 işçi de göçük altından yaralı olarak kurtarıldı.

2 HAZİRAN 2014 – Manisa Soma’da, İmbat Madencilik linyit Ocağında 16:00 – 24.00 vardiyasında ateşlemeci olarak çalışan işçi Kamil Elekler geçirdiği kaza sonucu elinden yaralandı.

10 HAZİRAN 2014 – Ankara Kazan İmrendi Mahallesi’nde özel sektöre ait kum ocağında kamyon şoförü olarak çalışanHüseyin Şen, kullandığı kamyonla birlikte daha önce kum çıkarıldıktan sonra kapatılmayan büyük bir çukurda batarak yaşamını yitirdi.

11 HAZİRAN 2014 – Şırnak’ta Kemerli Köyü yakınlarında bulunan özel sektöre ait linyit ocağında gaz sıkışmasından kaynaklı göçük sonucu Ahmet Baysal, Emin Baysal ve Selahattin Uçar adlı işçiler yaşamlarını yitirdiler.  

17 HAZİRAN 2014 – Manisa/Soma’da faaliyet yürüten İmbat Madencilikte çalışan Rıdvan Yetim (28), Doğu 5 panosunda çalışırken sol ayağı bantla demir arasında kalarak yaralanmasına neden oldu.

18 HAZİRAN 2014  Şırnak’a 20 kilometre uzakta bulunan Cudi Dağı eteklerinde faaliyet yürüten özel sektöre ait linyit ocağında meydana gelen göçükte Musa Seven (47), hayatını kaybetti.

18 HAZİRAN 2014 – Karaman’ın Ermenek İlçesi Yerbağ Köyü sınırları dahilinde özel sektöre ait linyit ocağında meydana gelen göçük sonucu Mustafa Yirik (43) hayatını kaybetti.

29 HAZİRAN 2014 – İstanbul Sultangazi Cebeci Mahallesi’ndeki Has Beton firmasına ait taş ocağında meydana gelen göçük ve toprak kayması sonucu Erdem Çelikmen ve Süleyman Akay yaşamını yitirdi.

Haziran Ayı içinde gerçekleşen toplam facia sayısı: 9, Ölü sayısı: 10, Yaralı sayısı: 9. 

TEMMUZ 2014 İŞ FACİALARI:

9 TEMMUZ 2014 – Balıkesir’in Marmara Ada’sında özel sektöre ait mermer ocağında üstüne iş makinesi kovası düşen işçilerden Muhittin Tak (29) yaşamını yitirdi. Meydana gelen iş kazasında yaralı olarak kurtulan Hilmi Kaya (34) ise hastaneye kaldırıldı.

11 TEMMUZ 2014 – Balıkesir’in İvrindi ilçesi Gözlüçayır Mahallesi’nde, özel sektöre ait antimuan maden ocağında meydana gelen göçükte Mehmet Tunç (35) ve Ramazan Baraç (37) yaşamını yitirdi. İşçilerden Ramazan Argun ve İsmail Manay ise göçükten yaralı olarak kurtarıldı.

15 TEMMUZ 2014 – Zonguldak Kilimli Gelik Beldesi’nde 18 Haziran 2014 tarihinde özel sektöre ait bir ocakta göçük altından yaralı olarak kurtulan Durmuş Kaya (36) yaşamını yitirdi

İşveren tarafından birbuçuk yıldır sigortasız çalıştırıldığı bildirilen Durmuş Kaya’nın, göçükten ağır yaralı olarak kurtarıldıktan sonra hastaneye, “yolda bulduk” denilerek  kaydı yapıldığı belirtilmişti.

22 TEMMMUZ 2014 – Manisa Soma’da faaliyet yürüten İmbat Madencilik şirketine ait linyit ocağında tarama yedeği olarak çalışan Ömür Ateş (36) presten boyunduruk getirdiği sırada boyunduruğun ayağına düşmesi sonucu sağ ayağı kırılarak hastaneye kaldırıldı. Ateş’in, 26 Temmuz’da devamsızlık gösterdiği ileri sürülerek raporlu olmasına rağmen iş akdi feshedildi.

25 TEMMUZ 2014 – Muğla’nın Yatağan ilçesi Eskihisar Mahallesi’nde özel sektöre ait maden ocağında, Fahri Aşkın (32) kaynak yaptığı yüksek bölümden düşerek yaşamını yitirdi.

27 TEMMUZ 2014 – Çorum’un Laçin İlçesi Gökgözler Köyü’nde özel sektöre ait maden ocağında meydana gelen iş kazasında, ekskavatör ustası Burak Kökez (24), yaşamını yitirdi.

Temmuz Ayı içinde gerçekleşen toplam facia sayısı: 6, Ölü sayısı: 6, Yaralı sayısı: 5

AĞUSTOS 2014 İŞ FACİALARI:  

4 AĞUSTOS 2014 – İzmir’in Bergama Aşağı Cuma Mahallesi’nde, özel sektöre ait taş ocağında yükleme sırasında iş makinesinin yükleme haznesinin hidrolik hortumunun kopması sonucu, taşların altında kalan kamyon şoförü Erhan Bozkır (22) yaşamını yitirdi. 

4 AĞUSTOS 2014 – ZonguldakKırat Mahallesi Kocaosman mevkisinde ruhsatsız işletilen taşkömürü ocağında meydana gelen göçükte, Erdal Kaşıkçıoğlu (26)yaralı olarak kurtarıldı. 

12 AĞUSTOS 2014 – Zonguldak merkeze bağlı Dilaver Mahallesi’nde Erci Madencilik Şirketi’ne ait kömür ait taşkömürü ocağında meydana gelen göçükte mahsur kalan; Yüksel Günbel, Ayhan Günbel, Cüneyt Karaünlü, Muhammet Kilitci, Mustafa Pazarbaşı, Murtaza Pazarcık, Taner Tutal, Müslüm Bayraklı ve Ferhat Mankır (9 işçi) 12 saat sonra yaralı olarak kurtarıldılar. 

17 AĞUSTOS 2014 – Zonguldak’ta kaçak kömür ocağında meydana gelen göçükte kimliği tespit edilemeyen 1 işçi yaralandı. 

18 AĞUSTOS 2014 – Soma’da İmbat Madencilik şirketinin dekapaj işlerini yapan taşeron şirketinde dün gece meydana gelen kazada hafriyat işlerinde çalışan taşeron işçisi İbrahim Yuba yaşamını yitirdi.

22 AĞUSTOS 2014 – Kütahya’nın Emet İlçesi’nde Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü’ne bağlı Emet Bor İşletme Müdürlüğüne ait açık ocakta çalışan işçilerden adı belirlenemeyen 26 yaşındaki bir işçi geçirdiği kalp krizi sonucu öldü.

26 AĞUSTOS 2014 – Manisa Soma’da İmbat Madencilikte çalışan Şakir Koç (29) geçirdiği kaza sonucu ayağından yaralandı.  

27 AĞUSTOS 2014 – Bartın’a bağlı Amasra İlçesi’nde Hattat Enerji ve Maden A.Ş.Amasra Kömür İşletmeleri maden ocağında meydana gelen göçükte Muammer Çetin (29) kurtarılamadı.

Ağustos ayında gerçekleşen toplam facia sayısı: 7, Ölü sayısı: 4, Yaralı sayısı: 11.

EYLÜL 2014 İŞ FACİALARI:

2 EYLÜL 2014 – Manisa Soma’da İmbat Madencilikte çalışan Metin Keskin (36) geçirdiği kaza sonucu yaşamını yitirdi.

4 EYLÜL 2014 – Şırnak merkeze bağlı Toptepe Köyü yakınlarında linyit kömürü çıkarılan 1 numaralı açık ocakta hafriyatın dökülmesi sonucu toprak altında kalan işçilerden Mehmet Mağrur (39) ve Suriyeli Sait Bercen (44) yaralandı, Sabri Mağrur (50) ise yaşamını yitirdi.

4 EYLÜL 2014 – Elazığ Alacakaya ilçesinde Erözsoy Madencilik’e ait krom ocağında meydana gelen göçükte kalan Ağa Aydemir hayatını kaybetti. 

9 EYLÜL 2014 – Manisa Soma’da İmbat Madencilik linyit ocağında Engin Şahan’ın üzerine galerideki ayak direğinin düşmesi sonucu kafasından yaralanarak hastaneye kaldırıldı.

9 EYLÜL 2014 – Muğla Yatağan Köklük Mahallesi Karaltı mevkisinde özel sektöre ait bir mermer fabrikasına ait hafriyatı taşıyan, Mustafa Akay’ın (45) kullandığı kamyon, hafriyatın boşaltılması sırasında uçuruma yuvarlandı. Akay, kamyon içinde ezilerek yaşamını yitirdi. 

9 EYLÜL 2014 – Şırnak’ın Toptepe mevkiindeki 1 Nolu kömür ocağında meydana gelen göçükte toprak altında kalan işçilerden Mehmet Ata Kutlu (36) ağır yaralı olarak kurtarılarak hastaneye kaldırıldı. Kutlu,  hastanede bütün müdahalelere rağmen kurtarılamadı. 6 işçi ise kendi imkanlarıyla yaralı olarak kurtuldu. 

10 EYLÜL 2014 – Balıkesir Gönen’e bağlı Sebepli Köyü yakınlarındaki bir maden ocağında operatör olarak çalışan İbrahim Ertürk (45), kullandığı sondaj makinesinin devrilmesi sonucu altında kalarak can verdi.

16 EYLÜL 2014 – Samsun’un Atakum İlçesi Akalan Mahallesi’nde, Büyükşehir Belediyesine ait taş ocağında çalışan Sabri Akyüz (41) iş makinesinin çalışması sırasında altında kalarak yaşamını yitirdi.

18 EYLÜL 2014 – Manisa Soma’da İmbat Madencilik linyit ocağında çalışan Vedat Çetin, ocakta geçirdiği kaza sonucu parmağından yaralandı.

19 EYLÜL 2014 – Bartın’ın Amasra ilçesinde HEMA Endüstri A.Ş’ye Amasra Kömür İşletmesi’nde göçük meydana gelen göçükte; Çin’li işçi Wenliang Zhang (38) kurtarılamadı. Kazada, Zheng Qi Xeue  (44) ise yaralı olarak kurtarıldı.

19 EYLÜL 2014 – Zonguldak’ta TTK’ya ait maden ocağında meydana gelen göçükte Sezer Aktaş (30) yaralı olarak kurtuldu.

28 EYLÜL 2014 – Manisa Soma’da İmbat Madencilik linyit ocağında çalışan Himmet Kara, ocakta geçirdiği kaza sonucu parmaklarından yaralanarak hastaneye kaldırıldı.

Eylül Ayı içinde gerçekleşen toplam facia sayısı: 12, Ölü sayısı: 8, Yaralı sayısı: 13  

EKİM 2014 İŞ FACİALARI:

15 EKİM 2014 – Isparta’nın Eğirdir İlçesi Akpınar Köyü yakınlarında, özel sektör maden işletmesinde, işçileri taşıyan ve işletmede servis olarak kullanılan kamyonetin,  ocağa yaklaşık 1 kilometre uzaklıktaki yemekhanede yemeğini yiyen işçileri getirirken devrilmesi sonucu; Dursun Ozan, Mehmet Özalp, Ziya Yılmaz, Musa Olgun ve Muammer Keskin yaşamını yitirdi. Kazada, kamyon sürücü Coşkun Eryılmaz ile 9 işçi de yaralandı.

19 EKİM 2014 – Isparta’nın Sütçüler İlçesine bağlı Yeşilyurt Köyü sınırları içinde Mermer Ocağı’nda çalışırken üzerine ekskavatör kovası düşen işçi yaşamını yitirdi. 

27 EKİM 2014 – Karaman’ın Ermenek İlçesi’ne bağlı Pamuklu Köyü yakınlarında Has Şekerler Madencilik Ltd. Şti.’ne ait linyit ocağında su baskını sonucu 18 işçiyaşamını yitirdi. 

27 EKİM 2014 – Ordu’nun Gülyalı İlçesi’ne bağlı Divane Köyü’nde, taş ocağında kullanılan kamyonun altında kalan Mustafa Bektaş (45) yaşamını yitirdi.

28 EKİM 2014 – Denizli’de özel sektöre ait kum ocağında meydana gelen iş kazası sonucu ağır yaralı olarak hastaneye kaldırılan Nasuh Ordu (44) yaşamını yitirdi.

31 EKİM 2014 – Bartın’ın Amasra İlçesi Tarlaağzı Köyü yakınlarındı Hattat Holding’e bağlı Hema Enerji A.Ş’nin Çin’li taşeron şirketlerin çalıştığı taş kömürü ocağında meydana gelen göçükte Maoshun Yang (38) ile Shoujle Sun (37) yaşamını yitirirken 1 işçi yaralı olarak kurtuldu.

31 EKİM 2014 – Zonguldak’ın Kilimli ilçesine bağlı Gelik Beldesi Ayiçi Mahallesi’nde, özel sektöre ait taş kömürü ocağında Mustafa Turan (46), maden taşıyan iki vagonu çeken halatın kopması sonucu arada sıkışarak can verdi.

Ekim Ayı içinde gerçekleşen toplam facia sayısı: 13, Ölü sayısı: 29, Yaralı sayısı: 13 

KASIM 2014 İŞ FACİALARI : 

1 KASIM 2014 – Manisa Soma’da İmbat Madencilik Enerji Turizm Sanayi ve Ticaret A.Ş’ne ait linyit ocağında gece vardiyasında çalışan Aydın Tepe (35) geçirdiği kaza sonucu sağ ayağından yaralandı.

1 KASIM 2014 – Zonguldak’ın Kilimli ilçesi Gelik beldesi Köprübaşı Mevkiinde, R.C’ye ait taşkömürü ocağında, desendere alanından ocak içine indirilen boş vagonun çarpması sonucu Mustafa Turan (46) hayatını kaybetti.

6 KASIM 2014 – Elazığ’a bağlı Alacakaya’da, Yıldırım Holding’e ait Eti Krom sahasında taşeron olarak çalışan özel sektör ocağında, üzerine büyük bir maden parçası düşen işçilerden Hacı Aygün (28) yaşamını yitirdi Ahmet Şengül yaralandı.

13 KASIM 2014 – İzmit’te Dekor 2000 adlı mermer atölyesinde çalışan Uğur Akova üzerine mermer blok devrilmesi sonucu ağır yaralanarak hastaneye kaldırıldı.

14 KASIM 2014 – Edirne’nin Uzunköprü ilçesine bağlı Altınyazı Köyü’nde faaliyet yürüten Altınyazı Madencilik linyit ocağında meydana gelen grizu parlaması sonucu, Nezi Ören (48), kardeşi Seyfi Ören (44) ile oğlu Muhammet Ören (25) ağır yaralandı.

18 KASIM 2014 – Bingöl’ün Genç ilçesi Gerçekli Köyü’nde faaliyet yürüten özel sektöre ait demir madeni ocağında çalışan Ahmet İnan ve Salih Ayyıldız (39),manevra yapan iş makinesinin altında kaldı. Hastaneye kaldırılan işçilerden Ahmet İnan (34) kurtarılamadı.

21 KASIM 2014 – Muğla’nın Yatağan İlçesi’nde Güney Ege Linyitleri İşletmesi’nin (TKİ GELİ) kömür ocağı stok sahasında meydana gelen kazada taşeron işçisiCemal Demir (55) yaşamını yitirdi.

Kasım Ayı içinde gerçekleşen toplam facia sayısı: 7, Ölü sayısı: 4, Yaralı sayısı: 7  

ARALIK 2014 İŞ FACİALARI: 

7 ARALIK 2014 – Osmaniye’nin Akyar Köyü yakınlarındaki Göktürk krom ocağının giriş kısmında meydana gelen göçükte Cumali Kandaş (41) yaşamını yitirdi.

Göçükte yaralı olarak kurtarılan Ahmet Bilgin (25) ise Osmaniye Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı.

7 ARALIK 2014 – Zonguldak’ın Kilimli İlçesi’nde ruhsatsız kömür ocağında meydana gelen göçükte Volkan Kurtoğlu (29) yaşamını yitirirken, Tolga B. adlı işçiyaralandı. 

12 ARALIK 2014 – Zonguldak’ın Dilaver Mahallesi’nde özel bir şirkete ait kömür ocağında tavandan kaya parçaları düşmesi sonucu göçük oluştu. Göçük altında kalan ve ağır yaralı olarak kurtarılan Selami Yalçın (33) kaldırıldı hastanede yaşamını yitirdi.

17 ARALIK 2014 – Zonguldak Kırat Mahallesi Güntepe mevkiindeki ruhsatsız kömür ocağında meydana gelen göçükte Fahrettin Karamusoğlu (70) yaşamını yitirdi.

18 ARALIK 2014 – Zonguldak’ın Kilimli beldesinde özel bir şirkete ait kömür ocağında meydana gelen göçükte Recai Akol (39) öldü.

24 ARALIK 2014 – Zonguldak Kilimli Beldesi’nde özel bir şirkete ait maden ocağında göçük meydana gelen göçükte Eray Saka ve Şaban Aydınlı ocak girişinden 310 metre ilerisinde yaralı olarak kurtarıldı.

30 ARALIK 2014 – Karaman’ın Ermenek İilçesi Pamuklu Köyü Cenne Mevkiinde 18 işçinin yaşamını yitirmesi sonucu üretimi durdurulan Has Şekerler Madencilik Şirketi’ne ait linyit ocağında, tahkimat çalışması yapan Abdurrahman Doğan (36) meydana gelen göçükte sağ ayağı kırılarak yaralandı.

Aralık Ayı içinde gerçekleşen toplam facia sayısı: 7, Ölü sayısı: 5, Yaralı sayısı: 5’dir.  

2014 yılında gerçekleşen toplam facia sayısı: 81, Ölü sayısı: 371, Yaralı sayısı: 84’dür.

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir