Egemenlerin yoğun bombardımanı altında geçirdiğimiz şu günlerde, kamuoyuna “kaza” olarak sunulan, nedeni tamamen aşırı kar hırsından kaynaklanan ve ülkeyi yönetenlerin gözleri önünde gerçekleşen “iş cinayetleri” de aralıksız olarak sürüyor.

Kamu emekçilerinin önemli bir kesimini örgütleyerek hatırı sayılır bir güce ulaşan, kararlı mücadelesiyle kendisinden söz ettiren KESK’in varlığının bir türlü hazmedilemediği, onlarca yöneticisinin tutuklanarak cezaevlerine atıldığı bir sürecin devamında, şimdi sıra yeni uydurulan gerekçelerle diğer emek örgütlerine yönelmiş durumdadır. Geçtiğimiz günlerde DİSK’e bağlı Genel – İş Sendikasına yapılan baskın bunun açık bir örneğidir. Devletin silahlı güçlerinin edindiği alışkanlık, egemenlerden aldığı yetki ve cesaretten kaynaklı açık kapıları dahi balyozlarla kırarak girdiği, kişi arama adıyla her tarafı talan ve tahrip ettiği anımsanacaktır.

Sendikamız KESK ve Genel – İş’e dönük saldırıları protesto ederken, egemenlerin saldırılarının bir başka boyutunu oluşturan maden ocaklarındaki iş cinayetlerinin engellenmesini talep etmektedir. .

Madencilik sektöründe Mart ayında yaşanan “iş kazaları” ve sonuçları;

MART 2013 İŞ KAZALARI:

7 MART 2013 – Muğla’nın Yeşilüzümlü Beldesi Koru Köyü’nde özel sektöre ait taş ocağında, taşıma bandının devrilmesi sonucu 1 ton ağırlığındaki parçaların altında kalan Kader Özcan (35) yaşamını yitirdi.

7 MART 2013 – Kütahya’nın Tavşanlı ilçesi Yörgüç Köyü sınırları dahilinde Lidya Madencilik linyit ocağında göçük altında kalan Fahri Çalışkan (46) hastaneye götürülürken yaşamını yitirdi.

13 MART 2013 – Zonguldak Merkeze bağlı Çatak Köyü’nde özel sektöre ait bir maden ocağında tahkimatın güçlendirilmesi sırasında meydana gelen göçükte Muhammet Aydoğan (43) kurtarılamadı.

13 MART 2013 – Zonguldak’da TTK Üzülmez Müessese Müdürlüğüne bağlı maden ocağında meydana gelen tahkimatın çökmesi sonucu altında kalan Vedat Yavuz (30) ve Yener Kocaman (37) yaralandı.

14 MART 2013 – Muğla’nın Bodrum ilçesine bağlı Mumcular Beldesi Pınarlıbelen Köyü Karanlık Mahallesinde açık ocak olarak işletilen özel sektöre ait feldspat maden ocağında, yapılan çalışma sırasında binlerce ton toprak ve kayanın bulunduğu yerden iş makinesinin üzerine dökülmesi sonucu, iş makinesi operatör yardımcısı olarak çalışan Tamer Kaleli (22) hayatını kaybetti.

29 MART 2013 – Tekirdağ Marmaraereğlisi’nin Çeşmeli Köyü’nde, yaklaşık 3 aydır Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü’nün (MTA) taşeron işlerini yaparak kömür madeni arama çalışmalarını yürüten bir firmanın şantiyesindeki karavanda meydana gelen patlamada Bekir Erağca (19) yaşamını yitirirken babası Mehmet Erağca’nın (46) sağ kolu koparak ağır yaralı halde hastaneye kaldırıldı. Oğlu ile birlikte sigortasız olarak çalıştırılan ağır yaralı babanın hayati tehlikeyi atlatamadığı öğrenildi.

29 MART 2013 – Muğla’nın Milas İlçesi Ören Beldesi’nde, Türkiye Kömür İşletmeleri Genel Müdürlüğü’ne (TKİ) bağlı, Güney Ege Linyitleri İşletmesi (GELİ) Müessese Müdürlüğü’ne ait, Yeniköy Linyit İşletme sahasında taşeron olarak çalışan Özdoğan Madencilik şirketinde, iş makinesinden kaynaklanan kaza sonucu Mustafa Deveci (40) yaşamını yitirdi. Aynı kazada Güven Sanlı (36) ise yaralı olarak kurtuldu.

Mart Ayı içinde gerçekleşen toplam “Kaza” sayısı: 7, Ölü sayısı: 6, Yaralı sayısı: 4.

İş cinayetlerinde yaşamını yitiren arkadaşlarımızı saygıyla andığımızı, ailelerinin acılarını paylaştığımızı belirtir, tedavisi sürenlere acil şifalar dileriz.

                                                   

Dev. Maden – Sen Yönetim Kurulu

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir