Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığını maden ocaklarında meydana gelen göçük, grizu, su basması, yangın nedeniyle yaşanan iş cinayetleri ve yaralanmaları aylık raporlar hazırlayarak kamuoyunu bilgilendirmeye çağırıyoruz…

2015’in Mart ayında maden cinayeti sonucunda TTK Armutçuk Maden Ocağı’nda yaşanan göçük sonucunda maden işçisi Nevzat Candan hayatını kaybetti, beş maden işçisi de hastaneye kaldırıldı.

Sendikamız tarafından işkolumuza ilişkin hazırlanan iş cinayetleri ile ocaklarda meydana gelen göçük, grizu, su basması ve yangın nedeniyle yaralanarak, şoka girerek hastaneye kaldırılanlar hakkında aylık raporlar hazırlanmaktadır. Oysa bu aylık raporların Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na bağlı İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Enstitüsü Müdürlüğü (İŞGÜM) tarafından tüm işkollarını kapsayacak şekilde her ay hazırlanması ve kamuoyuna açıklanması gerekmektedir. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı işçi sağlığı ve iş güvenliğine ilişkin istatistiki bilgileri yıllık olarak hazırlamakta dolayısıyla bu konuya ilişkin pek çok bilgi, veri gözden kaçırılmakta, söz konusu istatistiklerin doğruluğu sendikalar ve odalar tarafından da denetlenememektedir. Bizler bilmekteyiz ki; tüm iş cinayetleri ve yaralanarak hastaneye kaldırılan işçilere ilişkin veriler Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca toplanmaktadır. Bakanlığı, işçi sağlığı ve iş güvenliğine ilişkin istatistikî bilgileri, verileri ayrıntılı bir şekilde aylık raporlar hazırlayarak kamuoyu ile paylaşmaya çağırıyoruz.

Sendikamız olanakları çerçevesinde, bize ulaşan bilgilere ve basında çıkan haberlere dayanarak aylık maden cinayeti raporu hazırlamaktadır. Defalarca ifade ettiğimiz gibi, bu raporumuzda da bir kez daha vurgulamak istiyoruz, iş cinayetleri ve yaralanmaların çoğu işveren devlet işbirliği ile kamuoyunun gözünden kaçırılmakta, ölü ve yaralı sayısı bilinenin dolayısıyla hazırladığımız raporda ifade edilenin çok üzerindedir.

2015 Mart ayına ilişkin iş cinayeti ve yaralanma raporumuzun dökümü aşağıdadır:

9 MART 2015:  Manisa Soma’da İmbat Madencilikte gündüz vardiyasında çalışan Ozan Yeşil‘in (20) “iş kazası” sonucu sağ parmağı kırıldı.

10 MART 2015:  Zonguldak’ın Ereğli ilçesine bağlı Kandilli beldesinde, Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Armutçuk Müessese Müdürlüğüne bağlı maden ocağında sabaha karşı meydana gelen göçükte Nevzat Candan (39) yığınların altında kalarak can verdi. Üzerine tahkimat ve kömür parçaları düşen Yaşar Özdemir’in ayağı kırıldı, Hüseyin Demirdöven ise şoka girdi.

27 MART 2015: Zonguldak’ta, Dilaver Mahallesi’nde özel sektör tarafından işletilen bir ocakta çalışan Hasan Keskin, üzerine tavandan kopan kaya parçaları düşmesi sonucu yaralı olarak hastaneye kaldırıldı.

28 MART 2015: Manisa Soma’da, Soma Kömürleri A.Ş tarafından işletilen ve geçtiğimiz günlerde yeniden üretime geçen Atabacası linyit ocağında meydana gelen “kazada” adı öğrenilemeyen bir işçinin bacağı kırıldı.

İşçilere kötü koşulları, sağlıksız yaşamı, iş kazalarını ve ölümleri reva gören insanlıkdışı anlayışı nefretle kınıyor, yaşamını yitiren arkadaşımızın ailesi, yakınları ve dostlarının acısını paylaştığımızı belirtiyor, yaralılara geçmiş olsun dileklerimizle birlikte acil şifalar diliyoruz. 6 Nisan 2015

Dev. Maden – Sen Yönetim Kurulu

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir