AKP, iktidara geldiği günden beri sendika ve demokratik kitle örgütlerinin tüm uyarı ve açıklamalarına rağmen işçi sağlığı ve iş güvenliği konusunda gerekli önlemleri almadı. Önlemler alınmadığı için 13 yılda 16 bin 471 işçi, iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi.
 
İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Çalışma Hayatı Komisyonu, 2015 yılında yaşanan iş cinayetleri ve emek alanındaki sömürüye ilişkin hazırladığı raporu açıkladı.
 
Dernek binasında yapılan toplantıda konuşan komisyon üyesi Osman Özkan, güvencesiz çalışma koşullarının arttığını belirterek, bu koşullara karşı direnen 1800 işçinin geçtiğimiz yıl işten çıkarıldığını söyledi.
 
2015 yılında yaşam hakkı başta olmak üzere kölelik koşullarının, iş cinayetlerinin arttığı, sendikasız, güvencesiz ve kadrosuz çalışmanın dayatıldığı bir yıl olduğunu belirten Özkan, işçilerni ya işsiz bırakıldığını ya da ölüme terk edildiğini belirtti.
 
Bu yıl da, çok sayıda işçinin işbirlikçi sendikalardan istifa edip, mücadeleci sendikalara geçtikleri için işten atıldığını hatırlatan Özkan, Şişe Cam işçilerinin hala açlık grevinde olduğunu söyledi.
 
Maden işçilerinin bu yıl da yılbaşına yerin metrelerce derinliğinde girdiğini söyleyen Özkan, İSİG’in, Aralık ayında yayınladığı raporda 8’i kadın, 3’ü çocuk, 7’si göçmen olmak üzere 137 işçi yaşamını yitirdiği bilgilerine yer verdiğini söyledi. Özkan, geçtiğimiz yıl içerisinde iş cinayetlerinin en çok Bursa, İstanbul, Samsun, Denizli ve İzmir’de can aldığını ifade etti.
 
2015 YILINDA BİN 730 İŞÇİ İŞ CİNAYETİNDE YAŞAMINI YİTİRDİ
Özkan, 2015 yılının Ocak; 218, Şubat; 85, Mart; 140, Nisan; 135, Mayıs;167, Haziran; 155, Temmuz; 172, Ağustos; 160, Eylül; 177, Ekim; 144, Kasım; 130 ve Aralık ayında 137 olmak üzere toplam bin 730 işçinin yaşamını yitirdiğini belirtti.
 
13 YILDA 16 BİN 471 İŞÇİ YAŞAMINI YİTİRDİ
AKP’nin iktidara geldiği 2002 yılından 2015 yılına kadar 16 bin 471 işçinin yaşamını yitirdiğini vurgulayan Özkan, savaşın yaşandığı Kürdistan’da da sağlık emekçilerinin yaralılara müdahale ettikleri, sağlık hizmeti verdikleri sırada katledildiğini hatırlattı.
 
Emek alanında yaşanan insan hakları ihlallerinden siyasi iktidarın sorumlu olduğunu kaydeden Özkan, taşeronlaştırmanın, işten atmaların yasaklanmasını, herkesin kadroya alınmasını, iş cinayetlerinin olmaması için gereken önlemlerin alınmasını, denetlenmesini, meslek hastalıkları için tanı merkezlerinin oluşturulmasını istedi. Siyasi iktidara üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmeye çağıran Özkan, sürecin takipçisi olacaklarını vurguladı.
Bu haber ETHA dan alınmıştır.