Mayıs ayı işçiler açısından yine sömürünün ve iş cinayetlerinin arttığı ay oldu.

AKP Hükümeti Mayıs ayında TBMM den geçirdiği kölelik yasası ile işçilerin çalışma koşularını ağırlaştırırken, sosyal haklarını gasp ederek sömürüyü katmerleştirmeyi yasalaştırmıştır. Esnek çalışma yasası ile işçiler tam bir kuralsızlık içerisinde çalıştırılıp, kiralanabilen, maliyetsiz ve kolayca işten atılabilen bir hale getirilmiştir.

İşçinin sadece hakları değil, kimliği de yok edilmektedir.

Bu yasalarla çalıştırılan işçilerin işyerleri ve unvanları ellerinden alınıp muğlak hale getirilmiştir. İşçinin hangi işyerinde çalışacağı, hangi işi yapacağı sık sık işçiye sorulmaksızın değişebilecektir. Böylece işçinin sadece hakları değil, kimliği de yok edilmektedir. Diğer yandan iş cinayetleri ve işçi katliamları ile ucuz işçilik ve çalışma saatlerinin artmasına paralel olarak işsizlik de artacak, yaygınlaşacaktır.

Mayıs ayında iş cinayetlerinin ve esnek çalışma adı altında kölelik yasalarının yanı sıra işçi sınıfının itirazları direnişler olarak ortaya çıkmaya başlamıştır. Özelikle Zonguldak Kilimli’de 11 gün açlık grevi yapan Balçınlar maden işçilerinin direnişi fabrika önünde direnen avon işçilerine 5 aydır maaş alamayan Cenne madencilik işçilerine, inşaat işçilerine ve hak gaspına uğrayan bir çok işçiye umut olmuştur. Balçınlar maden işçilerinin 11 günlük işgal ve açlık grevlerinin ardından elde ettikleri kazanımlar direnen ve direnemeyen diğer işçilere, sınıf kardeşlerine umut olmuştur.

Sendikamızın Madencilik Sektöründe yaptığı araştırma ve inceleme raporuna göre ise Mayıs ayı içinde meydana gelen toplam 4 “iş kazasında” 3 madenci yaşamını yitirmiş, 2 madenci de yaralanmıştır.

Hazırladığımız raporu aşağıda kamuoyu ile paylaşırken, yaşamını yitiren madencilerin yakınlarının acısını paylaşıyor, yaralı olarak hastanelere kaldırılan arkadaşlarımıza biran önce sağlıklarına kavuşmalarını temenni ediyoruz.

 

Dev. Maden – Sen Yönetim Kurulu

 

2016 Mayıs ayı iş kazaları:

20.05.2016 Şadıman Yıldırım (53) Hatay’ın İskenderun ilçesinde, kamyon ile iş makinesinin arasında sıkışan işçi hayatını kaybetti. Çankaya Mahallesi’nde bulunan bir taş ocağında çalışan işçilerden Şadıman Yıldırım (53) yükleme yapıldığı esnada iş makinesinde ezilerek yaşamını yitirdi.

21.05.2016 Sayit Coşkun(48) Burdur’da mermer ocağında çalışan Sayit Coşkun(48) isimli işçi, gece vardiyasında saat 23:30 sularında dağ kesme makinesinin üzerine devrilmesi sonucu ağır yaralandı. Diğer işçilerin çağırdığı ambulansla hastaneye kaldırılan sayit coşkun yolda hayatını kaybetti.

27.05.2016 2 işçi yaralandı. Zonguldak’ın Kilimli İlçesi Gelik Beldesi’nde özel bir maden ocağında meydana gelen göçükte 2 işçi yaralandı. Göçük, akşam saatlerinde Kırat Mahallesi’ndeki özel bir şirkete ait maden ocağında meydana geldi. Kömür üretimi sırasında 39 yaşındaki Barış Bezir ve 30 yaşındaki Mustafa Sönmez’in üzerine tavan göçtü. Düşen taş parçalarından yaralanan işçiler, arkadaşları tarafından ocaktan çıkartıldı.

31.06.2016 İbrahim Aslantaş’ın (71),  Malatya’nın Yeşilyurt ilçesinde  Cumhuriyet Örnekköy mevkisindeki bir taş ocağında çalışan İbrahim Aslantaş’ın (71), kullandığı su tankerinin altında kalarak, yaşamını yitirdi.