AKP Hükümetinin başarısız iç ve dış politikalarının en ağır bedellerini yine biz işçiler ödemeye devam ediyoruz.

AKP hükümeti ekonomide ki daralmaya çözüm olarak hukuksuz bir şekilde işsizlik fonunu kullanması yetmiyormuş gibi işçilerin maaşlarından zorunlu kesintilerle oluşturulacak yeni fonlarla ve zorunlu sigortalarla sömürüyü katmerleştirmeye devam ediyor.

Bir gece oylaması ile meclisten çıkartılan esnek çalışma yasası ilk sonuçlarını işsizlik rakamlarının artması ile vermeye başladı bile.

Haziran ayının ilk 6 ayında en az 200 işçi arkadaşımız iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi. Bu rakam son yılların en yüksek seviyesine ulaşmış durumda. Ekonominin büyümesinin ucuz işçiliğe indirgendiği bir durumda iş cinayetlerinin daha da artacağı şüphe götürmez durumdadır.

Ülkenin her yeri patlayan canlı bombalarla savaş alanına dönmüş durumda.  Son bir yıl içerisinde patlayan 17 canlı bomba en az 300 vatandaşımızı öldürdü.

Mevsimlik tarım işçileri yine yolarda, bir yandan köpürtülen şovenizmin linç tehditleri, diğer yandan çalışma koşullarının ağırlığı mevsimlik tarım işçileri için hayatı daha da zorlaştırıyor. Şehirler arasında uygunsuz koşullarda taşınan tarım işçileri için hayatlarını trafik kazalarında kaybetmek neredeyse normalleşmiş durumda.

İnşaat işçileri bir yandan en ağır koşullarda çalışırken diğer yandan da en asgari hakları olan maaşlarını almak için bile direnmek zorunda kalıyorlar. Taşeron sistemi ile birlikte sadece ranta indirgenmiş sektörün bütün yükünü inşaat işçileri hayatları ile ödüyorlar.

Bölgesel savaşın en ağır sonucu mülteciler. Türkiye de genellikle kaçak işlerde çalışan mülteciler her türlü güvenceden yoksunlar. Sadece barınma ve beslenme ihtiyacını karşılayabilmek için en ucuza en ağır işlerde çalışırken hayatlarını kaybediyorlar.

Dünyanın her yerinde en ağır işçilik olarak bilinen madencilikte ise durum içler acısı. Sektörde çalışan işçilerin önemli bir bölümü  işçi sağlığı ve güvenliği tedbirlerinden yoksun ve maaşlarını dahi alamaz durumda. Özellikle Zonguldak, Ermenek ve Aydın gibi küçük ocakların yoğunlaştığı havzalarda sorunlar derinleşerek büyüyor. AKP hükümetinin Soma yasası diyerek çıkarttığı yasaların uyum sürecinde ortaya çıkan maliyet sonuçlarının işverenlere yeni teşviklerle geçiştirilmeye çalışılması maden ocaklarında ki işçi sağlığı ve güvenliği tedbirlerinin rafa kaldırılmasını, denetimlerin yapılmamasını olağanlaştırıyor.

AKP hükümetinin maliyet gerekçesi ile özelleştirmeye başladığı TTK maden patronları için yeni bir rant demek. Özel ocakların hazineye maliyetleri ise devlet eliyle zengin yaratmanın, kamu kaynaklarını talan etmenin en iyi örneklerini sergiliyor.

Sermaye ekonominin yaşadığı daralmanın ve krizin bedellerini ucuz işçilik, esnek çalışma ve üretim zorlaması ile işçi sınıfına ödetmeye çalışıyor.  Sermayenin bu saldırılarına karşı işçi sınıfının işyerlerinde örgütlenerek fiili direniş hatlarını oluşturup direnmekten mücadele etmekten başka şansı yoktur.

Sendikamızın Madencilik Sektöründe yaptığı araştırma ve inceleme raporuna göre ise Haziran ayı içinde meydana gelen “iş kazalarında” 6 madenci yaşamını yitirmiştir,

Hazırladığımız raporu aşağıda kamuoyu ile paylaşırken, yaşamını yitiren madencilerin yakınlarının acısını paylaşıyor, yaralı olarak hastanelere kaldırılan arkadaşlarımıza biran önce sağlıklarına kavuşmalarını temenni ediyoruz.

Dev. Maden – Sen Yönetim Kurulu

 

01 Haziran 2016 Niyazi Gülerce (48) SAKARYA’nın Söğütlü Kurudil mevkiinde bulunan taşocağında Kamyon şoförü olarak çalışan 2 çocuk babası Niyazi Gülerce, aracına taş yüklenirken gölgelik bir alana oturup beklemeye başladı. Bu sırada tepelerden yuvarlanan taşlar, Niyazi Gülerce’nin üzerine düştü. Taşların altında kalan Niyazi Gülerce olay yerinde hayatını kaybetti.

08 Haziran 2016 Alpay Ünal (36) Edinilen bilgilere göre, Nevşehir’in Gülşehir ilçesine bağlı Dadağ köyünde bulunan maden ocağında meydana gelen olayda, işçi Alpay Ünal (36), vagon iterken dengesinin kaybolması sonrasında kuyuya düştü. Maden ocağında çalışan diğer madenciler arkadaşlarını düştüğü kuyudan çıkartmaya çalıştı. Olay yerine gelen sağlık ekipleri ve AFAD ekipleri tarafından kuyudan çıkartılan Alpay Ünal, yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı.

10 Haziran 2016 Mustafa Caymaz (35) Alınan bilgiye göre, Çayırhan Mahallesi’nde bir şirkete ait maden sahasında işçi olarak çalışan Mustafa Caymaz (35), maden kuyusunda arkadaşlarınca hareketsiz yatarken bulundu.Sağlık ekiplerinin yaptığı incelemede, Caymaz’ın yaşamını yitirdiği belirlendi.Caymaz’ın cenazesi, kesin ölüm nedeninin belirlenmesi için Ankara Adli Tıp Kurumuna gönderildi.Mustafa Caymaz’ın elektrik çarpması sonucu hayatını kaybetmiş olabileceği belirtildi.

11 Haziran 2016 Ali Kaya (31) Elazığ’ın Alacakaya ilçesi Altıoluk Köyü’nde bulunan öze bir firmaya ait mermer ocağında akşam saatlerinde çalışan işçilerin üzerine blok mermer düştü.  Mermerin altında kalan işçilerden Ali Kaya (31), arkadaşları tarafından güçlükle çıkarıldı. Olay yerine çağırılan sağlık ekiplerinin yaptığı kontrollerde Kaya’nın hayatını kaybettiği belirlendi.

27 Haziran 2016 Kadir Yayla (37) Manisa Soma da Koç Holdinge bağlı Demirexport kömür  ocağında 37 yaşında ki  Kadir Yayla isimli işçi hayatını kaybetti.Soma’da Demirexport kömür ocağında gündüz vardiyasında çalışan Kadir Yayla isimli işçi aynadan kopan bir kömür parçasının bacağına isabet etmesi sonucu kan kaybından hayatını kaybetti.yer üstüne çıkartılan Kadir Yayla’nın cenazesi Soma devlet hastanesine kaldırıldı.

29 Haziran 2016 Alaattin Bayrak (31) Bilecik’in Söğüt ilçesine bağlı Çaltı Köyü Karabayır mevkiinde faaliyet gösteren mermer     Ocağında işçi olarak çalışan Alaattin Bayrak, kepçeyi yağladığı sırada, geri geri gelen kamyonun kendisini farketmemesi üzerine, kepçe ile  kamyon arasında sıkıştı. Ağır yaralanan Bayrak, Bilecik Devlet Hastanesinde hayatını kaybetti.