Sermayenin büyüme rakamlarının altından işçi katliamları çıkıyor.

Türkiye sermayesinin büyüme rakamlarının altından işçi katliamları çıkmaya devam ediyor. OHAL sürecinde devletin OHAL’i halka değil devlete ilan ediyoruz açıklamalarına rağmen bu süreçte işçi haklarına ve çalışma yaşamına dair çıkartılan KHKlar ve yasalar işçilerin kazanımlarını yok etmeye devam ediyor.

OHAL  sürecinde özellikle sermaye lehine yapılan düzenlemelerle Varlık Yasası kabul edildi. Özellikle 80.madde ile doğanın talanı; ÇED raporu, ruhsat izni gibi gerekliliklerin kaldırılması, şirketlere fon aktarılması ve vergi muafiyeti gibi birçok yönüyle tarihde görülmemiş bir sermaye teşvik programı hayata geçiriliyor…

Savunma Sanayii Müsteşarlığı, PTT, TRT, İller Bankası, TÜBİTAK, Milli Piyango, TPAO, DSİ, GAP Başkanlığı, DHMİ, YURTKUR, Karayolları Genel Müdürlüğü, Türkiye Bilimler Akademisi, Türkiye Adalet Akademisi, Spor Genel Müdürlüğü… gibi birçok kurum özelleştirme kapsamına alındı.

Kamu kurumları ve 50’den az işçisi olan az tehlikeli işyerlerinde uzman ve hekim çalıştırma zorunluluğu 1 Temmuz 2017 tarihine ertelendi…

Çalışma ve sosyal güvenlik bakanlığının devir teslim töreninde yeni bakanın öncelikli hedefinin kıdem tazminatlarının fona devri yasası olduğu ilan edilirken  Kamu personeli yasasında da  yeni düzenlemelerin yapılacağı kamu personeli yerine kamu çalışanı uygulaması ile kamuda ki iş güvencesinin de ortadan kaldırılacağı belirtildi.

Esnek çalışmanın ve işçi sağlığı ve güvenliği uygulamalarının 2017 ye ertelenmesinin sonuçları işçi ölümleri olarak ağustos ayında da ortaya çıktı. İş kazalarında ve iş cinayetlerinde ki artış ağustos ayında da maalesef devam etti. Ağustos 2016 yılında 199 işçi yaşamını yitirirken 2016 yılının ilk 8 ayında 1256 işçi arkadaşımız hayatını kaybetti.

Sendikamızın Madencilik Sektöründe yaptığı araştırma ve inceleme raporuna göre Ağustos ayı içinde meydana gelen “iş kazalarında” 5 madenci yaşamını yitirdi.

Hazırladığımız raporu aşağıda kamuoyu ile paylaşırken, yaşamını yitiren madencilerin yakınlarının acısını paylaşıyor, yaralı olarak hastanelere kaldırılan arkadaşlarımıza biran önce sağlıklarına kavuşmalarını temenni ediyoruz.

Dev. Maden – Sen Yönetim Kurulu

 

Ahmet Yolmaz (41) 11 Ağustos 2016 Denizli’nin Honaz İlçesi’nde, mermer ocağında çalışan maden işçisi 41 yaşındaki Ahmet Yolmaz, yaşamını yitirdi.
İki çocuk babası Ahmet Yolmaz, bugün saat 14.00 sıralarında, Kaklık Mahallesi’ndeki bir mermer ocağına kamyonuyla mermer atıkları getirdi. Atıkları boşaltmak için damperini kaldırdığı kamyon, toprak zeminin kayması sonucu 90 metrelik uçuruma yuvarlandı. Kamyon hurdaya dönerken, atlayıp, canının kurtarmak isterken başını taşa çarpan Yolmaz, olay yerinde yaşamını yitirdi.

Mehmet Yaşar Coşkuner’in (50) 21 Ağustos 2016 Balıkesir’in Gönen ilçesinde Üçpinar Mahallesi’nde faaliyet gösteren özel bir firmaya ait maden ocağında, 50 yaşındaki Mehmet Yaşar Coşkuner’in üzerinde çalıştığı 60 tonluk sütun henüz belirlenemeyen nedenle kırıldı. Sütunla birlikte düşen işçi Çoşkuner, kırık parçaların arasında mahsur kaldı. Gönen Doğal Afet Arama Kurtarma (GÖNDAK) ekipleri, yaklaşık 5 saatlik çalışmanın ardından Çoşkuner’in cansız bedenine ulaştı.

İdris Yenigün (21) 22 Ağustos 2016 Soma İmbat Madencilik’de çalışan 21 yaşındaki maden işçisi İdris Yenigün hayatını kaybetti. 20 gün önce işe başlayan maden işçisi yer üstünde kömür paketlemede çalışıyordu. Kömür paketleme bandında çalıştığı sırada düşerek banda sıkıştı. Ağır yaralı olarak hastaneye kaldırılan maden işçisi bugün kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti.

Ramazan Aydın (31) 24 Ağustos 2016  Mardin’in  Derik ilçesinden Kocaeli Karamürsel’e Kömür işlerinde çalışmaya gelen Ramazan Aydın isimli maden işçisi ormanlık alanda kullandığı traktörün devrilmesi sonucu ağır yaralanan işçi kaldırıldığı hastahenede bütün müdahalelere rağmen hayatını kaybetti.

Halit Kılıç  25 Ağustos 2016 Antep’teki bir krom madeninde yaşanan göçükte sigortasız çalışan Halit Kılıç isimli maden işçisi hayatını kaybetti.