2016 yılı Madenlerde İş Cinayetleri

2016 yılı tüm dünya açısından tam bir katliamlar yılı olarak hatırlanacak Orta doğuda, Türkiye de ve Avrupa da patlayan bomlar ve devam eden savaş bölgede yoksulluğu, yıkımı ve şiddetti artırırken bir yandan da işçi sınıfının üzerine yeni yükler yüklemekte. Dünya da ve ülkemizde Ekonomik kriz tartışmaları sürerken Türkiye ekonomisinde ki küçülme, artan işsizlik oranları ve dövizde ki yükselme artık krizin de gizlenemez boyutlara geldiğini gösterdi. Ekonomik krizi bahane eden sermaye bir yandan işçileri işten atarken bir yandan da KHKlar aracılığı ile işçilerin kazanılmış haklarını gasp etmeye grevleri ve direnişleri yasaklamaya devam ediyor. Bütün işyerlerinde çalışma koşulları gün geçtikçe daha da ağırlaşıyor. İşverenler daha az işçiyi daha ucuza ve daha çok çalıştırma peşinde koşarken beraberinde gelen işçi ölümlerini görmezden gelerek kar hırsı ile işçi sınıfının haklarına ve bedenine daha çok saldırıyor. Orta doğuda devam eden savaşın yaratığı mülteci krizi aynı zamanda ucuz işçilik, çocuk işçilik ve kayıt dışı işçilik olarak işçi sınıfının koşullarını daha da ağırlaştırıyor. 2016 yılı içerisinde en az 1970 işçi yaşamını yitirdi ve binlerce işçi de sakat kaldı. İş cinayetlerinin sorumlularının yargılanması için mücadele sürerken esas sorumluların yargıdan kaçırılması bu iş cinayetlerinin işlenmeye devam etmesini de sağlıyor. Diğer sektörlerde olduğu gibi madencilik iş kolunda da iş cinayetleri daha önceki yıllara oranla artarak devam ediyor.  2016 yılı içerisinde madenlerde en az 66 işçi yaşamını yitirdi.

 

2016 yılı içerisinde madenlerde meydana gelen ve işçi arkadaşlarımızın yaralanmasına hayatlarını kaybetmesine neden olan iş kazaları

03 Ocak.2016 Ankara’nın Nallıhan ilçesinde, resmi kayıtlarda üretime kapalı görünen kömür ocağında çalışan HASAN Hüseyin Erken (57), vinçten düşerek hayatını kaybetti.

11 Ocak 2016 İstanbul Çekmeköy de bir taş ocağında Emin Ulubaş ile Nusret Gündoğdu, taş kırma makinesine düşerek sıkışan Emin Ulubaş hayatını kaybederken Nusret Gündoğdu yaralı olarak hastaneye kaldırıldı.

17 Ocak 2016 İzmir Bergama Koza Altın işletmesinde gece vardiyasında meydana gelen göçük altında kalan Ferdi Kılıç(33), Bahadır Altay(32) yaralanarak hastaneye kaldırıldı.

22 Ocak 2016 Zonguldak’ta Türkiye Taşkömürü Kurumuna ait üzülmez Maden Ocağında, pano ayak üretim işçisi olarak yer altında çalışan Mehmet A. (40) tavan göçmesi sonucunda kömür yığınları altında kaldı. Yaralanan işçi arkadaşları tarafından kurtarılarak hastaneye kaldırıldı.

28 Ocak 2016 Aydın’ın Köşk İlçesinde bulunan kum ocağında, silonun içine düşen işçi Abdulsamet Düken(56) hayatını kaybetti.

(Ayrıca Kasım 2015 tarihinde Bolu Mengen de Maden ocağında meydana gelen patlamada yaralanan maden işçisi Süleyman Kışla bu ay içerisinde hayatını kaybetti.)

2 ŞUBAT 2016: Balıkesir’in Balya ilçesinde Esan Eczacıbaşı şirketince çinko ve kurşun çıkarılan ocağın “jumbo galeri” bölümünde henüz belirlenemeyen bir nedenle göçük meydana geldi. Göçük altında kalan iş makinesi operatörü Alpay Demirel hayatını kaybetti.

7 ŞUBAT 2016: Gölpazarı Gökçeler Köyü Hasan Dağı eteklerinde bulunan bir taş ocağında meydana gelen kazada Erol Uğur (38) adlı işçi hayatını kaybetti.

10 ŞUBAT 2016: Zonguldak’ın Kilimli ilçesindeki daha önce bir işçinin hayatını kaybettiği mühürlü maden ocağında bu kez gaz zehirlenmesi nedeniyle işçilerden Saim Kalkan ve Hasan Ay hayatını kaybetti

15 ŞUBAT 2016: Kırşehir merkez Kervansaray mahallesinde özel bir maden şantiyesi alanında meydana gelen iş kazasında Tahir Akkuş isimli işçi hayatını kaybetti.

25 ŞUBAT 2016: Burdur’un Tefenni ilçesindeki bir krom madeninde gaz zehirlenmesi sonucu Kudret Gökçe (31) ile maden mühendisi Burhanettin Korkmaz (34) yaşamını yitirdi.

26 ŞUBAT 2016: Karaman’da bir mermer ocağında aynı işyerinde çalışan iki madencinin bıçaklı kavgası sonucu maden mühendisi Cenk Namık (37) hayatını kaybetti

 

3 Mart 2016:  Muğla’daki bir kireç fabrikasında çalışan 52 yaşındaki Turgut Barut, içine düştüğü kireç silosunda öldü. Barut’un cesedine, yaklaşık iki saatlik bir çalışmanın ardından silodaki kireç boşaltınca ulaşılabildi. Olay Muğla Menteşe’de faaliyet gösteren kireç fabrikasında meydana geldi. İşçilerden Turgut Barut, dengesini kaybedince yaklaşık 10 metreden içinde dinlendirilmiş kireç bulunan siloya düştü.

7 Mart 2016:  Adıyaman’ın Gerger İlçesi Güzelyurt Köyü’nde, özel sektörce işletilen mermer ocağında dinamitle patlama yapıldığı sırada üzerine kaya parçası düşen işçilerden Hacı Demirel  kaybetti Kadir Aslan ise hastanede tedavi altına alındı.

8 Mart 2016:  İstanbul Sarıgazi Cebeci mahallesinde faaliyet gösteren Cebeci Birleşik Madencilik tarafından işletilen özel taş ocağında sabah saatlerinde makinalara bakım yapan ustaların üzerine yukarıdan taş parçalarının düşmesi sonucu 24 yaşındaki Umut Alagöz isimli işçi hayatını kaybederken yanında soyadını tespit edemediğimiz yılmaz isimi işçi de yaralandı.

18 Mart 2016:  Muğla’nın Fethiye ilçesinde kullanılmayan magnezyum maden ocağında bilinmeyen bir nedenle patlama meydana geldi. Olayda, 47 yaşındaki Yusuf Uysal hayatını kaybetti

24 Mart 2016:  Soma Işıklar Maden Ocağında 24.03.2016 günü paşa vardiyasında bantçı olarak çalışan maden işçisi Bülent Yılmaz iş yerinde kalp krizi geçirerek hayatını kaybetti 35 yaşında ve Balıkesirli olan Bülent Yılmaz

08 Nisan 2016 Hasan Özyer  (38) Zonguldak’ın Kilimli ilçesi Gelik beldesinde, Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Karadon Müessese Müdürlüğü Gelik İşletmesi’ne ait maden ocağıda meydana gelen göçükte 1 işçi hayatını kaybetti. Göçük, saat saat 13.30 sıralarında yerin 360 metre altında meydana geldi. Kömür üretimi sırasında tavan çökmesi sonucu oluşan göçükte, maden işçisi 33 yaşındaki Hasan Özyer mahsur kaldı. Önce madencinin iş arkadaşları, daha sonra TTK tahlisiye ekipleri kurtarma çalışması başlattı. Özyer’in cesedi, yaklaşık 3.5 saat sonra maden ocağından çıkarıldı.

12 Nisan 2016 İbrahim Biliç  (49) Mucur’da özel bir mermer fabrikasında çalışan İbrahim Biliç fabrika içerisinde üzerine mermer bloğu düştü. Olay yerine çağırılan 112 Acil Servis ekiplerince Ahi Evran Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne kaldırılan mermer kesim ustası İbrahim Biliç, yapılan tüm müdahalelere rağmen hayatını kaybetti.

12 Nisan 2016 Hacı Aydın  (44)Malatya’da Karagöz Mahallesi’nde bir taş ocağında yaşanan kazada kamyon sürücüsü 44 yaşındaki Hacı Aydın, aracın devrileceğini fark edince kendini dışarı attı. Ancak kamyonun aynı tarafa devrilmesi ile tonlarca ağırlıktaki kamyonun altında kalan sürücü hayatını kaybetti. Yapılan incelemenin ardından talihsiz işçinin cenazesi otopsi için Malatya Adli Tıp Kurumu’na kaldırıldı

12 Nisan 2016 Murtaza Yılmaz (41) Olay, Kayseri Bünyan İlçesi Ağcalı Mahallesi’nde meydana geldi İşçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerinin alınmadan gerçekleştirilen patlamada fırlayan kaya parçalarından biri işçilerden Murtaza Yılmazın başına isabet etti. başına kaya parçası isabet eden işçi  ağır yaralandı.  Murtaza Yılmaz, arkadaşları tarafından Bünyan Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı.

18 Nisan 2016 Serkan Yorulmaz (32)  Olay, Yazıhan ilçesine bağlı Eğribük Mahallesinde meydana geldi. Burada bir firmaya ait kum ocağında çalıştığı bildirilen 32 yaşındaki Serkan Yorulmaz’ın şantiye sahasında üzerine makine düşmesi nedeniyle hayatını kaybettiği belirtildi.

29 Nisan 2016 Şeref Yıldız  (45) Olay, sabah saatlerinde Sivas’ta bulunan bir mermer fabrikasında meydana geldi. Malulen emekli olan 45 yaşındaki evli ve 3 çocuk babası Şeref Yıldız çalıştığı fabrikada onarım için çatıya çıktı. Yıldız, bir süre sonra dengesini kaybederek yaklaşık 15 metre yükseklikten beton zemine düştü Sağlık ekiplerinin müdahalesinin ardından Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi’ne kaldırılan Yıldız tüm müdahalelere rağmen yaşamını yitirdi.

20 Mayıs 2016 Şadıman Yıldırım (53) Hatay’ın İskenderun ilçesinde, kamyon ile iş makinesinin arasında sıkışan işçi hayatını kaybetti. Çankaya Mahallesi’nde bulunan bir taş ocağında çalışan işçilerden Şadıman Yıldırım (53) yükleme yapıldığı esnada iş makinesinde ezilerek yaşamını yitirdi.

21 Mayıs 2016 Sayit Coşkun(48) Burdur’da mermer ocağında çalışan Sayit Coşkun(48) isimli işçi, gece vardiyasında saat 23:30 sularında dağ kesme makinesinin üzerine devrilmesi sonucu ağır yaralandı. Diğer işçilerin çağırdığı ambulansla hastaneye kaldırılan sayit coşkun yolda hayatını kaybetti.

27 Mayıs 2016 2 işçi yaralandı. Zonguldak’ın Kilimli İlçesi Gelik Beldesi’nde özel bir maden ocağında meydana gelen göçükte 2 işçi yaralandı. Göçük, akşam saatlerinde Kırat Mahallesi’ndeki özel bir şirkete ait maden ocağında meydana geldi. Kömür üretimi sırasında 39 yaşındaki Barış Bezir ve 30 yaşındaki Mustafa Sönmez’in üzerine tavan göçtü. Düşen taş parçalarından yaralanan işçiler, arkadaşları tarafından ocaktan çıkartıldı.

31 Mayıs 2016 İbrahim Aslantaş’ın (71),  Malatya’nın Yeşilyurt ilçesinde  Cumhuriyet Örnekköy mevkisindeki bir taş ocağında çalışan İbrahim Aslantaş’ın (71), kullandığı su tankerinin altında kalarak, yaşamını yitirdi.

 

 

 

01 Haziran 2016 Niyazi Gülerce (48) SAKARYA’nın Söğütlü Kurudil mevkiinde bulunan taşocağında Kamyon şoförü olarak çalışan 2 çocuk babası Niyazi Gülerce, aracına taş yüklenirken gölgelik bir alana oturup beklemeye başladı. Bu sırada tepelerden yuvarlanan taşlar, Niyazi Gülerce’nin üzerine düştü. Taşların altında kalan Niyazi Gülerce olay yerinde hayatını kaybetti.

08 Haziran 2016 Alpay Ünal (36) Edinilen bilgilere göre, Nevşehir’in Gülşehir ilçesine bağlı Dadağ köyünde bulunan maden ocağında meydana gelen olayda, işçi Alpay Ünal (36), vagon iterken dengesinin kaybolması sonrasında kuyuya düştü. Maden ocağında çalışan diğer madenciler arkadaşlarını düştüğü kuyudan çıkartmaya çalıştı. Olay yerine gelen sağlık ekipleri ve AFAD ekipleri tarafından kuyudan çıkartılan Alpay Ünal, yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı.

10 Haziran 2016 Mustafa Caymaz (35) Alınan bilgiye göre, Çayırhan Mahallesi’nde bir şirkete ait maden sahasında işçi olarak çalışan Mustafa Caymaz (35), maden kuyusunda arkadaşlarınca hareketsiz yatarken bulundu.Sağlık ekiplerinin yaptığı incelemede, Caymaz’ın yaşamını yitirdiği belirlendi.Caymaz’ın cenazesi, kesin ölüm nedeninin belirlenmesi için Ankara Adli Tıp Kurumuna gönderildi.Mustafa Caymaz’ın elektrik çarpması sonucu hayatını kaybetmiş olabileceği belirtildi.

11 Haziran 2016 Ali Kaya (31) Elazığ’ın Alacakaya ilçesi Altıoluk Köyü’nde bulunan öze bir firmaya ait mermer ocağında akşam saatlerinde çalışan işçilerin üzerine blok mermer düştü.  Mermerin altında kalan işçilerden Ali Kaya (31), arkadaşları tarafından güçlükle çıkarıldı. Olay yerine çağırılan sağlık ekiplerinin yaptığı kontrollerde Kaya’nın hayatını kaybettiği belirlendi.

27 Haziran 2016 Kadir Yayla (37) Manisa Soma da Koç Holdinge bağlı Demirexport kömür  ocağında 37 yaşında ki  Kadir Yayla isimli işçi hayatını kaybetti.Soma’da Demirexport kömür ocağında gündüz vardiyasında çalışan Kadir Yayla isimli işçi aynadan kopan bir kömür parçasının bacağına isabet etmesi sonucu kan kaybından hayatını kaybetti.yer üstüne çıkartılan Kadir Yayla’nın cenazesi Soma devlet hastanesine kaldırıldı.

29 Haziran 2016 Alaattin Bayrak (31) Bilecik’in Söğüt ilçesine bağlı Çaltı Köyü Karabayır mevkiinde faaliyet gösteren mermer     Ocağında işçi olarak çalışan Alaattin Bayrak, kepçeyi yağladığı sırada, geri geri gelen kamyonun kendisini farketmemesi üzerine, kepçe ile  kamyon arasında sıkıştı. Ağır yaralanan Bayrak, Bilecik Devlet Hastanesinde hayatını kaybetti.

 

14 Temmuz 2016Nurettin ARKAN (32) Isparta Yalvaç İlçesi’nden mermer ocağında çalışan 32 yaşındaki Özcan Cura, park halindeki kamyonun üzerinden inmek isterken ayağı takılıp yere düşünce başını çarparak yaşamını yitirdi.

25.Temmuz 2016 Ferdi Yılmazer (24)   Manisa’da  Sezonluk olarak mermer ocaklarına gidip çalışan Yılmazer, mermer bloklarının kesilme işlemleri yapıldığı esnada, üzerine devrilen dev mermer kütlesinin altında kalarak hayatını kaybetti.

 

11 Ağustos 2016 Ahmet Yolmaz (41) Denizli’nin Honaz İlçesi’nde, mermer ocağında çalışan maden işçisi 41 yaşındaki Ahmet Yolmaz, yaşamını yitirdi.
İki çocuk babası Ahmet Yolmaz, bugün saat 14.00 sıralarında, Kaklık Mahallesi’ndeki bir mermer ocağına kamyonuyla mermer atıkları getirdi. Atıkları boşaltmak için damperini kaldırdığı kamyon, toprak zeminin kayması sonucu 90 metrelik uçuruma yuvarlandı. Kamyon hurdaya dönerken, atlayıp, canının kurtarmak isterken başını taşa çarpan Yolmaz, olay yerinde yaşamını yitirdi.

21 Ağustos 2016 Mehmet Yaşar Coşkuner’in (50) Balıkesir’in Gönen ilçesinde Üçpinar Mahallesi’nde faaliyet gösteren özel bir firmaya ait maden ocağında, 50 yaşındaki Mehmet Yaşar Coşkuner’in üzerinde çalıştığı 60 tonluk sütun henüz belirlenemeyen nedenle kırıldı. Sütunla birlikte düşen işçi Çoşkuner, kırık parçaların arasında mahsur kaldı. Gönen Doğal Afet Arama Kurtarma (GÖNDAK) ekipleri, yaklaşık 5 saatlik çalışmanın ardından Çoşkuner’in cansız bedenine ulaştı.

22 Ağustos 2016 İdris Yenigün (21) Soma İmbat Madencilik’de çalışan 21 yaşındaki maden işçisi İdris Yenigün hayatını kaybetti. 20 gün önce işe başlayan maden işçisi yer üstünde kömür paketlemede çalışıyordu. Kömür paketleme bandında çalıştığı sırada düşerek banda sıkıştı. Ağır yaralı olarak hastaneye kaldırılan maden işçisi bugün kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti.

24 Ağustos 2016  Ramazan Aydın (31) Mardin’in  Derik ilçesinden Kocaeli Karamürsel’e Kömür işlerinde çalışmaya gelen Ramazan Aydın isimli maden işçisi ormanlık alanda kullandığı traktörün devrilmesi sonucu ağır yaralanan işçi kaldırıldığı hastahenede bütün müdahalelere rağmen hayatını kaybetti.

25 Ağustos 2016 Halit Kılıç  Antep’teki bir krom madeninde yaşanan göçükte sigortasız çalışan Halit Kılıç isimli maden işçisi hayatını kaybetti.

 

 

28 Eylül 2016 EROL KAÇAR (57) Denizli – Muğla il sınırında bulunan özel bir Krom Maden İşletmesi’nde meydana gelen traktör kazasında E.Kaçar (57) isimli işçinin hayatını kaybettiği ifade edildi.

27 Eylül 2016  CEMAL ŞAHİN (27) Çankırı’da taş ocağında iş makinesi uçuruma yuvarlanması sonucunda işçi Cemal Şahin (27) hayatını kaybetti.

27Eylül 2016 ALİ ÇAKAR İzmir Bergama’da özel bir taş ocağında çalışan işçi Ali Çakar, kafasına düşen kaya parçası isabet etmesi sonucu hayatını kaybetti.

 

3 Ekim 2016 İbrahim Çingit  25 Antalya’da mermer ocağında çalışan İbrahim Çingit üzerine düşen blok mermerin altında kalarak yaşamını yitirdi.

9 Ekim 2016 mutlu Bali 30 Isparta’nın Şarkikaraağaç ilçesinde bulunan bir maden ocağında amonyum nitrat gübresi ile izinsiz kazı yapılırken meydan gelen patlatmada bir kişi hayatını kaybederken bir kişi de ağır yaralı olarak hastaneye kaldırıldı.
Şarkikaraağaç ilçesi Salur Köyünde bulunan bir maden ocağında meydana gelen olayda maden ocağında çalışan 30 yaşındaki Mutlu Bali ve M.A.’nın amonyum nitrat gübresi kullanarak kazı yaptığı esnada patlama meydana geldi. Patlamada Mutlu Bali hayatını kaybederken, M.A. ise ağır yaralı olarak Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi’ne kaldırıldı.

11 Ekim 2016 İsmail İpkin 61 Çanakkale’nin Ayvacık ilçesinde bir maden ocağında uçuruma düşen hafriyat yüklü kamyonun sürücüsü hayatını kaybetti  Çaltıköy köyünde bulunan taş  ocağında İsmail İpkin’in (61) kullandığı hafriyat yüklü kamyon, 15 metre yükseklikten uçuruma düştü. Sürücü, olay yerinde yaşamını yitirdi.

10 Kasım 2016 Gökşen Bütüner, Muğla Seydikemer İlçesi Zorlar Mahallesinde bulunan bir Mermer atölyesinde kaza meydana geldi. Çatıdan düşen işçi hayatını kaybetti.  Zorlar’da Mermer İşletmesi’nde, akşam saatlerinde havalandırma borusu için çatıya çıkan, Yozgat Nüfusuna kayıtlı Gökşen Bütüner, dengesini kaybedince yaklaşık 6 metreden yere düştü. Beton zemine düşen işçinin yardımına arkadaşları koştu. Yaralı olarak hastaneye kaldırılan işçi hayatını kaybetti

16 Kasım 2016 Hakan Erturgut, Burdur’un Karamanlı ilçesinde bir mermer ocağında meydana gelen iş kazasında bir kişi hayatını kaybetti. Edinilen bilgiye göre Çaltepe Köyünden Hakan Erturgut isimli işçi Karamanlı’da bulunan bir mermer firmasında çalışırken iş makinesinin altında kalarak hayatını kaybettiği öğrenildi.

17 Kasım 2016 Savaş Kızılkan, Kerem Arat, Murat Ant, İbrahim Kılınç, Mehmet Kasim Tari, Mehmet Şefik Tuncer, Sedat Bulut, Abdurrahman  Sönmezsoy, Reşit Can, Halil Başer, Mahmut Batumak, Bedrettin Caylı, Nusret Beyazalma, Yavuz Yıldız, İsmail Tekin, Abdulbaki Aydın,   Siirt Şirvan’a bağlı Maden köyünde Ciner holdinge bağlı Park enerjinin işlettiği bakır madeninde meydana gelen Şev Kyması sonucu 16 maden işçisi toprak altında kaldı. Toprak altında kalan 13 işçinin cansız bedenine ulaşılırken diğer işçiler için arama kurtarma çalışmaları devam ediyor. Daha önce de ocakta şev kaymaları meydana gelmiş olmasına rağmen herhangi bir önlem alınmamış olması bu katliama yol açmıştır.

18 Kasım 2016 Ercan Açar, Isparta Eğirdir Akdoğan Köyü’nde bulunan bir mermer ocağında İş makinesi operatörü 2 çocuk babası Ercan Acar direksiyon hakimiyetini kaybederek hafriyata kaptırdığı iş makinesi ile metrelerce aşağıya yuvarlandı. olay yerinde ilk olarak arkadaşlarının müdahale ettiği Acar hayatını kaybetti. Zonguldaklı olan, evli ve 2 çocuk babası Acar’ın cenazesi Zonguldak’a gönderildi.

29 Kasım 2016 Bekir Murat 55 BURDUR’da bir mermer ocağında meydana gelen iş kazasında 55 yaşındaki Bekir Murat hayatını kaybetti, 1 kişi de yaralandı. Ocakta şoför olarak çalışan Bekir Murat, yönetimindeki kamyonu park etmeye çalışırken, araç kaymaya başladı. Araçtaki Harun Uğur Torgut atlayıp kurtulurken, Bekir Murat durduramadığı kamyonla daha önce çalışma yapıldığı için tıraşlanmış alana yuvarlandı. Kazanın bildirilmesi üzerine ocağa sağlık ekipleri yönlendirildi. Sıkıştığı yerden kurtarılan Bekir Murat ile diğer yaralı Harun Uğur Torgut ambulanslarla hastaneye götürülürken, Bekir Murat yolda öldü. Diğer yaralının hastanede tedavisinin sürdüğü ve sağlık durumunun iyi olduğu belirtildi.

30 Kasım 2016 Sakin Döner 32 Isparta’nın Sütçüler ilçesi Çandır köyü mevkiinde mermer ocağında üzerine mermer düşen işçi 32 yaşında ki Sakin Döner kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti

28 Aralık 2016 Cevdet Can (35) Muğla’da bulunan bir taş ocağında çalışan işçi Cevdet Can, 5 metre yükseklikten düşerek hayatını kaybetti.