Çalışma Bakanlığı ‘hedef sıfır kaza’ kampanyası başlattı… Mayıs ayında en az 146, yılın ilk beş ayında ise en az 741 işçi yaşamını yitirdi.

Soma Katliamının üzerinden 3 yıl geçmiş olmasına rağmen adaletin yerini bulması ve gerçek sorumluların yargılanmasına dair her hangi bir adım atılmadı.  işçilerin mağduriyetlerinin giderilmesine dönük hiçbir çalışma yapılmadı.  Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı AKP döneminde yaşanan iş cinayetlerini görmezden gelerek, yok sayarak katliamları kaza diye geçiştirme niyetinde olduğunu bir kez daha gösterdi.

AKP iktidarı döneminde 20 bine yakın işçi iş cinayetlerinde yaşamını yitirmiştir. Soma, Ermenek, Torunlar, Şirvan vb. işçi katliamlarında hiçbir siyasi sorumluluk üstlenilmemiş, patronlar ceza almamış ve bazı davalarda ölen işçiler kusurlu bulunmuştur

İş cinayetlerinin önlenebilmesi için öncelikle iş yerlerinde işçi sağlığı ve güvenliği tedbirlerinin tam olarak uygulanması ve denetlenmesi gerekmektedir. İş cinayetlerinde gerçek sorumlular adalet önüne çıkartılıp yargılanmalıdır. İşyerlerinde sendikal faaliyetlerin üzerindeki baskı kaldırılmalı ve işçilerin sendika seçme hakkına müdahale edilmemelidir. İş yerlerinde işçi sağlığı ve güvenliği tedbirleri işçiler tarafından denetlenmelidir.

Sendikamızın Madencilik Sektöründe yaptığı araştırma ve inceleme raporuna göre Mayıs ayı içinde meydana gelen “iş kazalarında” en az 7 madenci yaşamını yitirdi.

Hazırladığımız raporu aşağıda kamuoyu ile paylaşırken, yaşamını yitiren madencilerin yakınlarının acısını paylaşıyor, yaralı olarak hastanelere kaldırılan arkadaşlarımıza biran önce sağlıklarına kavuşmalarını temenni ediyoruz.

 

Dev.Maden-Sen Yönetim Kurulu

Serkan Kaya(23) 08 Mayıs 2017 , Ankara’nın Nallıhan ilçesinde özel sektöre ait bir maden ocağında çalışan 23 yaşındaki Serkan Kaya hayatını kaybetti. Edinilen bilgilere göre çalıştığı maden ocağında galeri açma çalışması sırasında ocağın tavan kısmından düşen demir parçası Serkan Kaya’nın başına isabet etti. Kilolarca ağırlıktaki demir parçasının başına düşmesi sonucu ağır yaralanan 23 yaşındaki maden işçisi mesai arkadaşları tarafından dışarı çıkarıldı. Kaya Beypazarı Devlet Hastanesi’ne kaldırılırken tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak yaşamını kaybettiği öğrenildi.

 

Levent Korkmaz (39) Esen Çavuş, (36) 18 Mayıs 2017 Antalya’daki kömür ocağında metan gazı sızıntısı sonucu 2 işçi hayatını kaybetti. İşçilerden Esen Çavuş’un, erken emekli olabilmek için bir yıldır ailesinden gizli madende çalıştığı, Levent Korkmaz’ın ise emekliliğine 3 ay kaldığı ortaya çıktı. Kemer’in Ovacık Mahallesi’nde ‘Balyak- Balyak Madencilik Ltd. Şti.’ adlı firma tarafından 2015 yılından beri işletilen kömür ocağında önceki akşam metan gazı sızıntısı meydana geldi. İşçilerden Levent Korkmaz ile Esen Çavuş madende, girişi 830 metre uzaklıkta galeride mahsur kalırken, gazdan etkilenen işçilerden Ersin Akkuş (36), Hüseyin Durmuş (19), Feyzettin Bayramoğlu (26), Özgür Arık (44), Kadir Özbek (24) ve Ömer Erden (28) çeşitli hastanelerde tedaviye alındı. Madende mahsur kalan 2 işçiyi kurtarmak için ocağa giren 8 işçi de gazdan etkilenince, güçlükle dışarıya çıktılar.

Gürol Gürsoy (28) 20 Mayıs 2017 Konya’nın Derebucak ilçesinde mermer ocağında büyük bir taşın iş makinesinin üzerine düşmesi sonucu operatör hayatını kaybetti. Olay, Derebucak ilçesi Gencek Mahallesindeki mermer ocağında meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, dün gece saatlerinde mermer ocağında çalışan iş makinesinin üzerinde büyük bir mermer taşı düştü. 28 yaşındaki Gürol Gürsoy, iş makinesinden çıkarıldığında hayatını kaybetmişti.

Atilla Kara(33) 27 Mayıs 2017 ZONGULDAK’ın Kozlu İlçesi’nde kaçak kömür ocağında elektrik akımına kapılan 33 yaşındaki Atilla Kara, öldü. Olay, saat 17.30 sıralarında Taşbaca Mahallesi Egemen Sokak’ta meydana geldi. Atilla Kara. kaçak açılan kömür ocağında çalışırken, elektrik akımına kapıldı. İlk müdahalesinin ardından ambulansla Bülent Ecevit Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi’ne kaldırılmak istenen Atilla Kara, yolda yaşamını yitirdi.

Tayfun Keskin(34),  Volkan Köroğlu(34) , 31 Mayıs 2017 Zongudak Kilimli bölgesi Ayiçi Mahallesi Esenlik mevkisinde Türkiye Taşkömürü Kurumu’ndan kiraladığı sahada üretim yapan özel şirkete ait kömür ocağında önceki gün meydana gelen göçükte işçiler 34 yaşındaki Tayfun Keskin ve Volkan Köroğlu mahsur kaldı. Ocak girişinden 600 metre uzaklıkta meydana gelen göçüğün ardından TTK tahlisiye ve mesai arkadaşları tarafından kurtarma çalışması başlatıldı. Maden ocağında yaşanan göçükte mahsur kalan işçilerden Volkan Köroğlu ve Tayfun Keskin’in cenazelerine ulaşıldı.