2020 Ekim Ayında madenlerde yaşanan iş kazalarında en az 6 maden işçisi hayatını kaybetmiş, 11 işçi ise yaralanmıştır. En az 104 maden işçisinin ise Covid-19 test sonucu pozitif çıkmıştır. En az 300 maden işçisi de evlerinde karantina altına alınmıştır.

Maden işkolunda meydana gelen iş kazaları raporumuzdan anlaşıldığı gibi Türkiye’de iş cinayetleri hız kesmeden devam etmektedir. Maden ocaklarında iş cinayetlerinde ölüm ve yaralanmaların dışında ayrıca maden ocaklarında Covid-19 pozitif vakalarının sayısının hızla artıyor olması endişe vericidir. İşyerlerinde Covid-19 önlemlerinin yeterli düzeyde alınmadığı görülmektedir. İşçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerini maliyet olarak gören işverenler, Covid-19 virüsünün işyerinde yayılmasına karşı etkili önlemler almadan veya eksik tedbirlerle üretime devam etmektedir.

Sendikamız Dev. Maden-Sen. işçilere düzenli olarak maske temin edilmesini; çalışma sahasında, yemekhanede, serviste sosyal mesafeye uygun ortamın sağlanmasını; ateş ölçüm cihazları ve dezenfektanların temin edilmesini ve düzenli test yaptırılmasını talep etmektedir. Ayrıca Covid-19 vakalarının görüldüğü işyerlerinde üretime iki hafta ara verilmelidir.

İşyerinde Covid-19 pozitif olan işçilerin durumu ‘’iş kazası/meslek hastalığı’’ olarak tanınmalıdır. Bilindiği gibi SGK’nın 2020/12 sayılı Genelgesi ile Covid-19 vakaları iş kazası/meslek hastalığı kapsamına alınmamıştır.

İş cinayetlerinde yitirdiğimiz tüm maden işçisi kardeşlerimizin ailelerine başsağlığı, yaralılarımıza şifa dileriz.

2 EKİM 2020: Eskişehir’de Organize Sanayi Bölgesi 12’nci cadde üzerinde bulunan bir mermer fabrikasında çalışırken fenalaşıp yere yığılan işçi Murat Yüce (44), hayatını kaybetti.

5 EKİM 2020: Zonguldak’taki kömür ocaklarında 25 işçinin korona virüs nedeniyle tedavi gördüğünü, temas eden 150 işçinin de filyasyon çalışması kapsamında evlerinde karantina altında olduğu bildirildi.

6 EKİM 2020: Balıkesir Marmara adasında hafriyatın altında kalmamak için kaçarken uçurumdan düşen işçi Erol Temel, hayatını kaybetti.

9 EKİM 2020: Şırnak’ta Cudi Dağı maden bölgesinde özel bir şirkete ait kömür ocağında çalışan Nesim Urat, kömür boşaltma sırasında hafriyat kamyonunun altında kalarak hayatını kaybetti.

9 EKİM 2020: Zonguldak-TTK Armutçuk Müessese Müdürlüğü’nde çalışan işçilerde korona virüs belirtileri görülmesi üzerine 300 madenciye korona virüs testi yapıldı. Test yapılan madencilerden 19’unda korona virüs tespit edildi, müessesede kısa sürede toplam 1080 işçiye test yapıldı.  Testi pozitif çıkan toplam 62 işçi evlerinde tedaviye alındı. Filyasyon ekibinin belirlediği 150 işçi de ev karantinasına gönderildi.

11 EKİM 2020: Muğla’nın Kavaklıdere ilçesinde mermer ocağı işletmesinde moloz döküm sırasında kamyonun kayarak devrilmesi sonucunda 58 yaşındaki Mustafa Bulut kazada yaşamını yitirdi.

13 EKİM 2020: Çorum’un İskilip ilçesinin Çomu köyünde faaliyet yürüten özel sektör maden ocağında meydana gelen grizu patlamasında oluşan göçük altında kalan işçilerden Veli Karaduman hayatını kaybetti. Ekrem Atak, Barış Filiz ve Ömer Kula adlı işçiler ise yaralanarak tedavi altına alındı.

13 EKİM 2020: Zonguldak’ın Kilimli ilçesinde faaliyet gösteren özel bir maden ocağında iş kazasında kolundan yaralanan maden işçisi mesai arkadaşlarının yardımıyla hastaneye kaldırıldı.

24 EKİM 2020: Kilimli ilçesine bağlı Gelik Beldesi’nde faaliyet gösteren Cesurlar Madencilik’te 3 işçinin korona virüse yakalanmasının ardından yapılan testlerde 10 işçinin daha covid-19 testinin pozitif çıktığı öğrenildi.

24 EKİM 2020: Muğla-Aydın Karayolu Salihpaşalar mevkiindeki bir mermer firmasında çalışan işçiler taşıyan 44 LL 406 plakalı araç ile 71 EV 673 plakalı Tır’ın çarpışması sonucu oluşan kazada mermer ocağında çalışan, İsmail Karakan yaşamını yitirdi. Rıfat Keskin, Emre Çetin ve Ömer Özgür Akkaya ise yaralanarak tedavi altına alındı.

25 EKİM 2020: Malkara’daki özel sektöre ait kömür maden ocağında Gökhan Özdemir (33) çalışırken yüksekten düşerek ağır yaralandı. Gökhan Özdemir kaldırıldığı Malkara Devlet Hastanesinde yapılan ilk tedavinin ardından Tekirdağ Devlet Hastanesi ‘ne sevk edildi.

27 EKİM 2020: Zonguldak’ın Kilimli ilçesinde Türkiye Taşkömürü Kurumu’na (TTK) ait maden ocağında yerin 360 metre altında meydana gelen göçükte, işçilerden Erdoğan Kuruoğlu (39) ağır yaralandı.

29 EKİM 2020: Zonguldak Kilimli ilçesine bağlı Gelik beldesinde faaliyet gösteren Gelik Madencilik’te 4 işçinin korona virüs testleri pozitif çıktı. İşçilerin aileleri ve temaslı olduğu madenciler karantinaya alındı.

30 EKİM 2020: Zonguldak’ta merkeze bağlı Asma Mahallesi’nde ruhsatsız işletilen maden ocağında göçük altında kalarak yaralanan Hüseyin B. isimli işçi, maden ocağının sahibi olduğu iddia edilen A.A. ve babası D.A. tarafından ‘ağaçtan düştü’ denilerek hastaneye kaldırıldı. Hastane yetkililerinin Hüseyin B.’nin tırnaklarında kömür tozuna rastlaması üzerine durum polise bildirildi. Soruşturmayı derinleştiren polis ekipleri, işçinin yakınlarının ifadesine başvurdu. Yakınlarının, Hüseyin B.’nin ruhsatsız maden ocağında çalıştığını bildirmesi üzerine A.A. ve babası D.A. gözaltına alındı. Emniyetteki işlemlerin ardından şüpheliler serbest bırakıldı.

30 EKİM 2020: Zonguldak Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Üzülmez Müessese Müdürlüğüne bağlı maden ocağında üretim sırasında kömür taşıyan vagonların arasında sıkışan Dursun D. (48), mesai arkadaşları tarafından yaralı olarak kurtarıldı.