Fransa’da emeklilik yaşını 62’den 64’e çıkarılmasına, İngiltere’de ise grev hakkının sınırlandırılmasına karşı işçiler grevdeydi.

İktidardaki emeklilik yaşının halen 62 olduğu Fransa’da, 1 Eylül’den itibaren yasal emeklilik yaşının kademeli olarak her yıl 3 ay yükseltilmesi ve 2030’da ise emeklilik yaşının 64’e çıkarılması planlanmıştı.  Düzenleme, emeklilik maaşı için verilen katkının süresinin ve miktarının artırılmasını ve bunlar tamamlanmadan emekli maaşı alınmasının engellenmesini de içeriyor.

Düzenlemenin ortadan kaldırılması için daha önce de greve giden sendikalar, dünkü grevle milyonlarca işçinin sonuç alınıncaya kadar eylemlerine devam edeceğini açıkladı.  

İngiltere’de ise grevleri sınırlayan yasa tasarısına karşı sendikaların öncülüğünde yüzbinlerce işçi işçilerin hak aramalarını engellenmesine karşı üretimden gelen güçlerini kullanarak alanlara çıktı.  Sendikalar, belirli sayıda sendika üyesinin grev sırasında çalışmaya devam etmelerini sağlayacak tasarıyı “antidemokratik, uygulanamaz ve yasadışı” olarak niteleyerek grev çağrısı yaptı.

Birçok sendikanın grev hareketlerini birleştirme kararıyla bugün en az son 10 yılın en büyük ve en kapsamlı grevi yapıldı. İngiltere’de geçtiğimiz yılda, on binlerce işçi ücret artışlarının hayat pahalılığının gerisinde kaldığı gerekçesiyle işi bırakma eylemlerine katılmıştı.

Fransa ve İngiltere’deki işçi sınıfının grevlerini destekliyor ve dayanışma dileklerimizi sunuyoruz.