Geçmiş yıllardan günümüze kadar maden ocaklarında çeşitli nedenlerden kaynaklı yaşanan iş kazalarının en temel faktörü İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği yasasının uygulanmaması ve denetlenmemesidir. İşçiler hayatların tehlikeye atabilecek çalışma koşullarını reddettikleri takdirde işten çıkarılma tehdidi ile karşı karşıya kalmaktadırlar. Pandemi döneminde buna bir de Kod-29 ile tazminatsız ve işsizlik maaşından mahrum edilme eklenerek cezalandırma daha da ağırlaştırılmıştır.2021 Mayıs ayında madenlerde yaşanan iş kazalarında en az 3 maden işçisi hayatını kaybetmiş ve en az 18 maden işçisi yaralanmıştır.

Yaşanan iş kazalarının büyük bir kısmının yaşanmaması için bilimin gösterdiği yol ve yöntem var iken patronların aşırı kar hırsı nedeniyle işçilerin canlarını hiçe saymaktadırlar. Etkin kamu denetlemeler sonucunda ciddi yaptırım uygulamadıkça maden işçileri her gün iş kazası yaşamanın psikolojik korkusu içerisinde yaşamlarını sürdüreceklerdir. İçinde yaşadıkları psikolojik durumu düzeltebilmenin yolu maden işçilerinin çalışma ve yaşam koşullarının daha güvenli hale getirilmesiyle bir miktar mümkün olacaktır.

İşçilerin alınterinin hakkı olan kıdem tazminatı ve içerde kalan ödemeleri alabilmeleri yeni çıkan İcra ve İflas Kanunu ile birlikte daha da zorlaşacaktır. Yeni çıkan kanuna göre; “icra ve iflas kapsamındaki satışlarda işletmenin devamlılığı ve ekonomiye katkıyı gözetme” gerekçesi ile konkordato ilan edilen işyerinin iflası durumunda öncelik banka kredilerinin olacaktır. İşçiler ise alacaklarını bu borçlar ödendikten sonra alabilecektir. Hükümetin desteklediği yasa ile iflas eden işyerinin kredi borçları ödendikten sonra işçilerin alacaklarını temin etmek pek mümkün olmayacak, işçiler bir kez daha hak gaspına uğrayacaklardır.

Dev. Maden-Sen olarak; sağlıklı ve yaşanabilir bir ekosistem içerisinde yaşayabilmek için ve iş kazalarının önüne geçebilmek için İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği yasa, yönetmelik ve madencilik prensiplerinin uygulanmasını gerek görülen işyerlerine ciddi yaptırımlar yapılmasını, Kod-29 ile işten atılmaların yasaklanmasını ve Meclisten geçen yeni İcra ve İflas Kanunu’nun geri çekilmesini istiyoruz

İş cinayetlerinde yitirdiğimiz tüm maden işçisi kardeşlerimizin ailelerine başsağlığı, yaralılarımıza şifa dileriz.

04 Mayıs 2021: Kaza, saat 19.30 sıralarında Karpuzlu ilçe yakınlarında meydana geldi. Durmuş Ramazan Akyüz yönetimindeki 41 ABR 420 plakalı maden işçilerini taşıyan servis aracı, sürücünün direksiyon hâkimiyetini kaybetmesiyle yoldan çıkarak kayalıklara çarptı. Kazada sürücü ve 13 maden işçisi yaralandı.

10 Mayıs 2021:Manisa‘nın Soma ilçesine bağlı Dereköy Mahallesi’nde maden yolundaki döküm sahasında meydana gelen kazada, Mehmet Kahraman devrilen kamyonun altında kalarak hayatını kaybetti.

10 Mayıs 2021:Zonguldak’ta İnağzı Mahallesi’nde faaliyet gösteren Arslantürk Madencilikte meydana gelen iş kazasında bir işçi yaralandı.

15 Mayıs 2021: Balıkesir’in Balya ilçesinde bulunan ve Eczacıbaşı’na ait Esan maden ocağına ait kamyon, maden içinden aldığı cevher yükünü boşaltmak için maden sahasına giderken uçurumdan şarampole uçması sonucu kamyon şoförü yaralandı.

18 Mayıs 2021: Denizli’nin Çal ilçesinde Sezai Ünlü (40) adlı işçi, çalıştığı mermer ocağında kesip, taşımak istediği mermer bloğun altında kalması sonucu hayatını kaybetti.

20 Mayıs 2021: Zonguldak’ın Kilimli ilçesine bağlı Karadon Mahallesi’nde faaliyet gösteren Demir Madencilikte meydana gelen göçükte bir işçi yaralandı.

21 Mayıs 2021: Zonguldak’ın Kilimli İlçesi Bölüm Mahallesi’nde faaliyet gösteren Emka Madencilikte üretim esnasında meydana gelen iş kazasında bir maden işçisi yaralandı.

23 Mayıs 2021: 22 Mayıs saat 12.30 sıralarında Bursa’nın Yenişehir ilçesine bağlı Kirazlıyayla Mahallesi mevkiinde faaliyet gösteren bir maden ocağının maden sahasından çıkartılan hafriyatların döküm alanında çalışan vinç operatörü Fuat Güle, vincin boşalan zincirinin üzerine düşmesi sonucu ağır yaralandı. Tedavi altına alınan Fuat Güle yapılan tüm müdahalelere rağmen hayatını kaybetti.