Türkiye ekonomisinin en ağır faturası çalışanlara çıkıyor.
1 Kasım seçimlerinde emeklilere, çiftçilere, işçilere ve işsizlere dönük verilen vaatlerin yerine getirilmesinin beklenildiği bu günlerde henüz atılmış somut bir adım görülmemektedir. Aksine seçimlerden hemen sonra özellikle iş güvencesine ve taşeron işçiliğine yönelik yaklaşımlar çalışanları daha zorlu bir sürecin beklediği sinyallerini verdi. Yeni dönemde de üretim zorlamasının devam edeceği büyüme endeksli bir ekonomik yapılanmanın “reformlarının” yapılacağı ve öncelikle kar ve talan politikalarının piyasayı ve çalışma koşullarını belirleyeceği ortaya çıktı.
Geçtiğimiz dönemlerde yaşanan iş kazalarına ve iş cinayetlerine hiçbir şekilde değinmeyen hükümet programı yeni dönemde de bu istatistiğin artarak devam etmemesi için hiçbir önleminin ya da planının olmadığını gösterdi.
Kasım ayında yaşanan iş cinayetleri bir kez daha gösterdi ki iş yerlerinde örgütlenmiş bir işçi sınıfı kendi denetimlerini kendisi yapmadan bu katliamların önene geçilemeyecektir.
4 Aralık Dünya madenciler gününü bu yılda madenci ölümleri ve madenlerde iş kazalarıyla geçirdik. Hükümetin ulusal istihdam paketiyle maden sektörü başta olmak üzere bütün sektörlerde yeni hak gasplarına ve yeni iş cinayetlerine zemin hazırladığı bilinmelidir.
Sendikamızın tespit edebildiği ve derlediği bilgiler ışığında hazırlamış olduğu Kasım 2015 raporuna göre Madencilik sektöründe Kasım ayı içinde meydana gelen toplam 6 iş kazasında 4 işçi yaşamını yitirdi, 13 işçi yaralı olarak hastanelere kaldırıldı.
Hazırladığımız raporu kamuoyu ile paylaşırken, yaşamını yitiren madencilerin yakınlarının acısını paylaştığımızı belirtiyor, yaralı olarak hastanelere kaldırılan arkadaşlarımıza biran önce sağlıklarına kavuşmalarını temenni ediyoruz.
Dev. Maden – Sen Yönetim Kurulu
Madencilik sektöründe Kasım ayı içinde meydana gelen toplam 6 iş kazasında 4 işçi yaşamını yitirdi, 13 işçi yaralı olarak hastanelere kaldırıldı.
KASIM 2015 İŞ CİNAYETLERİ:
2 KASIM 2015 – Bolu’nun Mengen ilçesine bağlı Gökçesu beldesinde Yanar Elmas Madencilik Limited Şirketine ait linyit ocağında meydana gelen kömür tozu patlaması sonucu Murat Onur, Kemal Akçaköse, Doğan Bayer ve Süleyman Kışla Bolu İzzet Baysal Eğitim ve Araştırma Hastanesinde tedavi altına alındılar. Sağlık durumu ağır olan Süleyman Kışla, ambulans helikopterle İstanbul Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesine sevk edildi.
4 KASIM 2015 – Çorum’un İskilip ilçesine bağlı Yanoğlan Köyü’nde faaliyet gösteren özel sektöre ait bir linyit işletmesinde yeraltı bölümünde çalışan Y.K.(47), N.A.(39), M.A.K.(39), M.C.(45), AK.(38) ve S.U.(37) adlı 6 işçi karbonmonoksit gazından zehirlenerek İskilip Atıf Hoca Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı.
15 KASIM 2015 – Çorum’un İskilip ilçesine bağlı Yanoğlan Köyü yakınlarında faaliyet gösteren özel sektöre ait linyit ocağında karbonmonoksit gazından zehirlenen Gazi Dertli (49) yaşamını yitirdi. Aynı işletmede 6 işçi 4 Kasım 2015 tarihinde zehirlenerek hastaneye kaldırılmıştı.
19 KASIM 2015 – Urfa’da özel sektör tarafından işletilen bir mıcır ocağında, üzerine kaya parçası düşen Abdullah Kudak (36) hayatını kaybetti.
20 KASIM 2015 – Zonguldak’ın Kilimli İlçesi Gelik Beldesi’nde özel sektör tarafından üretim yapılan taşkömürü ocağında, meydana gelen patlama sonucu Naci Çiftçi yaşamını yitirdi, Bekir Çiftçi, Şaban Çiftçi ve Murat Karakuş ise yaralı olarak kurtarıldı.
25 KASIM 2015 – Zonguldak’ın Kilimli ilçesine bağlı Gelik Beldesi’nde özel bir şirkete ait taşkömürü ocağında meydana gelen göçükte Yusuf Köroğlu (41) yaşamını yitirdi.