Soma da maden patronlarının aç gözlüğü, sendika işveren çıkar ortaklığı sınır tanımıyor. Soma faciasının meydana geldiği 13 Mayısta 301 madencinin katledilmesiyle ortaya çıkan tablo madenlerde işçilerin çalışma koşullarını gözler önüne sermiş, yüreklerde duyarlık yaratmıştı..
Hükümetin vermiş olduğu sözlere, yapılan yasa ve mevzuat değişikliklerine rağmen uygulamada, işsizlik ve ekmek sopasını zamana yayan maden işverenleri ve Türk-İş/Türkiye Maden İş sendikası işçilerin haklarını gasp etmeye ve üretim zorlamasına adım adım devam ediyorlar.
Bir yıl önce kıdem tazminatları bile ödenmeden işten atılan 2831 maden işçisinin tazminatları, sendikanın yasaya aykırı olarak işverenle yapmış olduğu protokolle ne zaman ödeneceği bile belli olmayan 24 takside bağlanarak belirsizliğe bırakıldı. İşçi hakları ve alacakları gasp edilmeye devam ediyor.
İşçiler adına yapılan yeni toplu sözleşme ne yazık ki Soma’da işverenlerle Türkiye Maden İş sendikası arasında yine işçilerden gizli, kapalı kapılar ardında imzalanarak haklar ve kazanımları korumak, geliştirmek yerine, var olan haklar da küçültüldü. İkramiyeler maaşların içine yedirilerek tamamen ortadan kaldırıldı. Maaşa yedirilen ikramiyeler zam gibi gösterildi. Giyim ve ayakkabı hakları kaldırıldı. Ücretli izinler azaltıldı. Deneme süresi sözleşmeye eklenerek keyfi işten çıkarmalar kolaylaştırıldı. İşten atılma korkusu ile yasa dışı uygulamalara boyun eğme süreci kuvvetlendirildi.
Şimdi de İmbat İşletmesinde toplu işçi çıkartmalar başladı.
29 maden işçisi imbat işvereni tarafından resmiyette devamsızlık gerekçe gösterilerek işten çıkartıldı. Üretimin aşırı zorlamayla artması ve hastalık halinde rapor ve izin kullanılmaması için yapıldığı belirtilen, tüm işçilere gözdağı ve korku salmaya dönüştürülen bu işten çıkartmalar sonrasındaki bir hafta içerisinde üretimde meydana gelen %8 lik artış işverenin niyetini de açık etmiş oldu. Teknoloji ve iş organizasyonuna dayanmadan baskı ve tehditle, tehlikeli üretim zorlamasıyla sağlanan üretim artışının sonuçları 301 işçinin ölümü, yüzlerce işçinin sakat kalmasının acıları hala silinmemişken, 8’i DİSK/Dev. Maden- Sen üyesi, 21’i TÜRK-İŞ/T. Maden İş üyesi toplam 29 işçi işten atılma gerekçesini öğrenmek için gittikleri işyerinde jandarma tarafından tartaklanarak kısa süreli gözaltına alınmıştı. Üç gün sonra 3 işçi daha direnişteki işçilerle dayanışmada bulunduğu için işten çıkarıldı. Haklarını aramak ve işlerine geri dönmek isteyen işçilerin işyerinin önünde direnişi dokuz gündür ağır kış koşullarına rağmen sürmektedir. Direnen işçiler kendilerinin işe dönüşünü henüz sağlayamadılar ancak kendilerinden sonra atılması öngörülen ve listesi hazırlanan 150 işçinin daha işten atılmasını şimdilik engellemiş ya da ertelemiş oldular.
Direnişi kimler yapıyor ve kimler sahip çıkmıyor?
İşçilerin talebi ve kararı üzerine, hiçbir kurumsal kimlikle sınırlandırılmadan bütün İmbat işçisini kapsamak amacıyla “İmbat işçileri” adı ile başlatılan direniş 9. Gününde devam ediyor. Sendikal parçalanmışlığın sürdürüldüğü ve sayısal çoğunluğun Türk-İş/T.Maden-İş’de bulunduğu Soma havzasında ve İmbat İşyerinde işten atılan üyeleri ve işçiler için hiçbir girişimde bulunmayan, süreci sessiz bir kayıtsızlıkla kabullenen Türk-İş/T.Maden-İş’in yaklaşımı malum. Biz DİSK/Dev. Maden- Sen.olarak gerek üyemiz olan işçi arkadaşlarımızla gerekse bütün maden işçisi arkadaşlarımızla talepleri ve mücadelelerinde dayanışmayı ve mücadeleyi büyütmekte kararlı olduğumuzu belirterek yeni yıla direnişle giren soma maden işçilerinin mücadelesini selamlıyoruz.
Bu gün direnişlerinin 9. Günüyle yeni yıla Soma İmbat Madencilik önünde giren işçiler Saat:20.00’de destek veren dostlarıyla birlikte 2016 Mücadelenin, diz çökmeyenlerin, boyun eğmeyenlerin yılı olsun diyerek dostlarıyla buluşmaya çağırmaktadır.
Onlar sadece kendi işleri, ekmekler için değil tüm işçi sınıfı içinde mücadele ediyorlar.
Onlar kazandığında hepimiz kazanmış olacağız.
Selam olsun hakları için mücadele edenlere.
Selam olsun Direnen Soma İmbat Maden işçilerine