Yargıtay, taşeron ile TTK’nin ‘alt işveren-üst işveren’ ilişkisinin danışıklı olduğu gerekçesiyle işe iadeye karar verdi.

Zonguldak’ta Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Kozlu Müessese Müdürlüğü maden ocağında taşeron firmada çalışırken işten çıkarılan 90 işçi, ‘işe iade’ davasını kazandı. 7 Ocak 2013’te metan gazı püskürmesi sonucu 8 işçinin öldüğü taşeron firmadaki diğer işçilerin sözleşmeleri, maden ocağında 2004’ten bu yana yürütülen hazırlık işinin sona erdiği gerekçesiyle Eylül 2014’te feshedildi. İşçiler, 27 Ekim 2014’te Zonguldak 3. İş Mahkemesi’nde, TTK ve taşeron firma Star İnşaat Ticaret A.Ş. hakkında, ‘İşe iade’ davası açtı. Mahkeme heyeti, TTK ve taşeron firma arasındaki ‘alt işveren-üst işveren’ ilişkisinin muvazaaya dayanmadığına hükmedip, fesih işleminin iptali ile işçilerin alt işveren konumundaki taşeron firmaya iadesine karar verdi.

 

Yargıtay işçiyi korudu

İşçiler, avukatları aracılığıyla kararı Yargıtay’a taşıdı. Yargıtay 7’nci Hukuk Dairesi, alt işveren-üst işveren ilişkisinin olabilmesi için iki ayrı işyeri olması gerektiğine dikkat çekti. Yargıtay kararında, taşeron firmanın yeterli uzmanlığa ve teknolojik altyapıya sahip olmadığı, araç ve gereçlerinin bir kısmını TTK’den kiraladığı ve bu hali ile üretimin bir parçası olan işi üstlendiğine işaret edilerek, alt işveren-üst işveren ilişkisinin bulunduğuna ilişkin mahkeme kararının bozmayı gerektirdiği belirtildi.

İşçilerin avukatı Meral Çolak, “TTK Genel Müdürlüğü’nün de bu karara uyacağını ve deneyimli elemanları bu kadar işçi açığı olduğu bir zamanda işe başlatacaklarına inanıyorum” dedi.

Bu haber cumhuriyet.com.tr sitesinden alınmıştır.