MADENCİLİKTE KÖTÜ ÇALIŞMA KOŞULLARI ve ÖLÜMLER SÜRÜYOR.

 

Ülkemizde tırmanan siyasi ve ekonomik gerilim 15 temmuz gecesi bir darbe girişimine kadar ulaştı. 15 Temmuz darbe girişiminin en ağır sonuçları yine işçilere ve  emekçilere oklarını çevirdi . Sayıştaş denetimi bile bulunmayan Varlık Fonunun ucu nereye varacağı belirsiz, Mecburi Bireysel Emeklilik gündeme alındı. İşçilerin en temel hakları olan iş güvencesi bile tartışılır hale geldi.

Haziran ayında bir gece yarısı baskını ile meclisten geçirilen esnek çalışma yasaları ve yeni torba yasaların içerisine konulması düşünülen kıdem tazminatının fona devredilmesi, yeni iş cinayetlerinin en önemli gerekçesi olacaktır.  Zorunlu sağlık sigortası gibi işçi sınıfının ücretinden kesilerek oluşturacak yeni fonlar bir yandan sermayeye yeni kaynaklar oluştururken bir yandan da işçilerin emekçilerin aleyhine yoksulluğu daha da derinleştirip yaygınlaştıracaktır.

Temmuz ayında meydana gelen iş cinayetlerinin çoğunluğunun tarım ve inşaat iş kollarında gerçekleşmesi AKP hükümetinin ve işverenlerin işçi sağlığı ve iş güveliği konusunda ki tedbirleri almaması ve denetimsizliğin göstergesidir. 2016 yılı haziran ayında devreye girecek olan işçi sağlığı ve iş güvenliği tedbirlerinin gerekli koşulların sağlanamaması gerekçesi ile 2017 yılına ertelenmesi ve bu sürede meydana gelecek aksaklıkların cezasız bırakılması yeni iş cinayetlerine zemin hazırlamaktadır.  Denetimlerin sonuçlarının cezasız bırakılması ise  iş cinayetlerinin gerçek sorumlularının yargılanmasını da engellemektedir. Geçtiğimiz yıllara oranla sürekli artarak devam eden iş cinayetleri 2016 Temmuz ayında 133 işçinin hayatını kaybetmesine ve birçok işçinin de yaralanmasına yol açmıştır.

Sendikamızın Madencilik Sektöründe yaptığı araştırma ve inceleme raporuna göre  Temmuz ayı içinde meydana gelen “iş kazalarında” 2 madenci yaşamını yitirmiştir,

Hazırladığımız raporu aşağıda kamuoyu ile paylaşırken, yaşamını yitiren madencilerin yakınlarının acısını paylaşıyor, yaralı olarak hastanelere kaldırılan arkadaşlarımıza biran önce sağlıklarına kavuşmalarını temenni ediyoruz.

Dev. Maden – Sen Yönetim Kurulu

 

14 Temmuz 2016Nurettin ARKAN (32) Isparta Yalvaç İlçesi’nden mermer ocağında çalışan 32 yaşındaki Özcan Cura, park halindeki kamyonun üzerinden inmek isterken ayağı takılıp yere düşünce başını çarparak yaşamını yitirdi.

25.Temmuz 2016 Ferdi Yılmazer (24)   Manisa’da  Sezonluk olarak mermer ocaklarına gidip çalışan Yılmazer, mermer bloklarının kesilme işlemleri yapıldığı esnada, üzerine devrilen dev mermer kütlesinin altında kalarak hayatını kaybetti.