Zenginler, yoksulların aynadaki yansıması! *

Küresel çapta 1 milyar insan açlık çekiyor, milyarlarcası yoksulluk içinde kıvranıyor, çalışan yoksul sayısı ise Dünya işçi sınıfının yarısını oluşturuyor.

Türkiye’de ise ülke standartlarına göre 25-30 milyon, AB standartlarına göre ise 41 milyon insan yoksul. Nüfusun yüzde 40’ı, seçmenlerin ise üçte biri yoksulluk yardımları ile geçinebiliyor.

Hanelerinin yüzde 60’ının ortalama 739 lira aylık gelir elde edebildiği bir ortamda bu insanların ayakta kalabilmeleri de kayıt dışı işlerden elde ettikleri gelirlerle, ağır borçlanma ile ve bu yoksulluk yardımlarıyla mümkün olabiliyor ki bu durum da onları siyasal iktidarlar karşısında son derece kırılgan bir hale getiriyor.

Türkiye’de insanlar çok daha can yakıcı eşitsizlik ve adaletsizliklerle ve politik gelişmelerle karşı karşıya olduklarından olsa gerek, örneğin milyonlarca genç okumuş, okumamış milli gelirden alacağı payın büyüklüğü ya da küçüklüğünün derdindense, bir an evvel bir işe girip, iyi-kötü pay almaya razı durumdalar. Ekonomik krizin tabana yansıması bu şekilde oldukça işyerlerinde çalışan işçiler açısından “işsiz kalma korkusu” işyerlerinde ki her türlü denetlemeyi ve hak gaspını işten atılmak yada işine devam etmek olarak yansıyor.

Son yıllarda gizlenemeyecek kadar artan işçi ölümlerinin en net gerekçesi aşırı kar hırsı ve sermayenin yeni biriktirme düzenidir. Sermaye ve iktidarı işçi ölümlerini engellemek yerine sorumluluğu işçilere yıkmanın yollarını aramakta yada fıtrat diyerek iş cinayetlerini olağanlaştırmaktadır. iş cinayetlerinin önlenebilmesi için işçilerin örgütlenmesinin önündeki her türlü engel ve baskı ortadan kaldırılmadan, etkin bir denetleme ve uyarı sitemi kurulmadan,  İş cinayetlerinin gerçek sorumluları yargılanman ve işçi sağlığı ve güvenliği eksikliklerinin caydırıcı cezalar ile cezalandırılman iş cinayetlerinin engellenmesi mümkün değildir.

Sendikamızın Madencilik Sektöründe yaptığı araştırma ve inceleme raporuna göre şubat ayı içinde meydana gelen “iş kazalarında” en az 5 madenci yaşamını yitirdi.

Hazırladığımız raporu aşağıda kamuoyu ile paylaşırken, yaşamını yitiren madencilerin yakınlarının acısını paylaşıyor, yaralı olarak hastanelere kaldırılan arkadaşlarımıza biran önce sağlıklarına kavuşmalarını temenni ediyoruz.

                                                                                                                                                        Dev.Maden-Sen Yönetim Kurulu

 

(03.02.2017) Serdar Dede (35) Kanadalı First Quantum Minerals şirketine bağlı olan  RİZE’nin Çayeli İlçesi Madenli Beldesi’nde Çayeli Bakır İşletmeleri’nde çalışan 35 yaşındaki Serdar Dede, iş makinesinin altında kalarak olay yerinde  hayatını kaybetti.
(10.02.2017) Mehmet Ali Bulut Balıkesir’in Bigadiç ilçesi, Meyvalı Kırsal Mahallesi yakında kurulu özel bir bakır ve çinko işletmesinde, üzerine kaya düşerek ağır yaralanan maden işçisi Mehmet Ali Bulat, hastanede hayatını kaybetti.

Diğer işçilerin haber vermesi üzerine olay yerine kurtarma ekipleri sevk edildi. Kayanın altından ağır yaralı olarak çıkarılan Bulut, 112 Acil Servis ekiplerince Dursunbey Devlet Hastanesine kaldırıldı. Bulut, hastanede yapılan müdahaleye rağmen kurtarılamadı.

 

(22.02.2017) Ekrem Aksu (58) ELAZIĞ’ın Alacakaya İlçesi Kapin bölgesindeki özel bir şirkete ait krom maden ocağında 22 şubat günü akşam saatlerinde göçük meydana geldi. Meydana gelen göçükte Ekrem Aksu isimli maden işçisi hayatını kaybetti, 1 işçi de yaralandı.

Alacakaya İlçesi İncebayır köyü Kapin bölgesinde akşam saatlerinde özel bir şirkete ait krom maden ocağında galeri içersinde çalışan işçilerin üzerine 1,5 ton ağırlığında kaya parçası devrildi. Düşen kaya parçasıyla birlikte oluşan göçük sırasında bir işçi hafif yaralanırken, bir işçide 1,5 tonluk kayanın altında kaldı. Göçük altında kalan işçiyi kurtarma ekipleri ve çalışanlar çıkarttı. Kaza yerinde yapılan kurtarma çalışmaları sonucunda 1,5 tonluk kaya kütlesi altında kalan 58 yaşındaki Ekrem Aksu’nun cansız bedeni çıkartıldı. Yaralı işçi Maden Devlet Hastanesi’nde tedavi altına alındı.

 

(23.02.2017) Mustafa Ünyer (55) Aydın’da kum ocağında çalışan kamyon şoförü, damperin elektrik tellerine değmesi sonucu hayatını kaybetti.

Bölgede faaliyet gösteren özel bir kum ocağında kamyon şoförü olarak çalışan Mustafa Ünyer, kamyonun damperini kaldırdığı sırada, yüksek gerilim hattının geçtiği elektrik tellerine temas etti. Sürücü Ünyer, elektrik akımına kapıldı. Olayı görenlerin çabası Ünyer’i kurtarmaya yetmedi. Olay yerine çağırılan sağlık ekipleri, Mustafa Ünyer’in öldüğünü belirledi.

 

(24.02.2017) Mehmet Küçük (22) Bursa’da bir mermer ocağında gelen olayda çalışırken üzerine mermer kalıbı düşen 22 yaşındaki Mehmet Küçük yaşamını yitirdi

Olay, Orhaneli yolu üzerinde bulunan bir mermer ocağında meydana geldi. Ocakta çalışan Mehmet Küçük isimli işçinin üzerine 250 kilo ağırlığında mermer kalıbı düştü. İş arkadaşları tarafından olay yerine çağrılan 112 Ambulans ile Çekirge Devlet Hastanesi’ne kaldırılan Küçük, doktorların tüm müdahalelerine rağmen kurtarılamadı.

*Mustafa Durmuş; Zenginin Malı Züğürdün çenesi yada Yürü ya Kulum! (05.03.2016)