2020 Kasım ayında madenlerde yaşanan iş kazalarında en az 1 maden işçisi ve en az 1 maden mühendisi hayatını kaybetmiş, en az 4 işçi ise yaralanmıştır. Bunun yanı sıra en az 108 maden işçisinin Covid-19 test sonucu pozitif çıkmıştır. En az 273 maden işçisi de evlerinde karantinaya alınmıştır.

Maden iş kolunda iş kazalarının önüne geçecek yeterli tedbirlerin alınmadığı görülmektedir. Gerekli tedbirlerin alınmasının işverenler için maliyetleri artıran külfet olarak görülmesinden çıkması, işçilerin güvenliği ve sağlığının korunması için zaruri önlemler olduğunun anlaşılması ve uygulanması sağlanmalıdır.

Covid-19 vakalarında hızlı bir artışın tespit edildiği bir döneme geçilmiş olmasına rağmen iş yerlerinde yeterli pandemi önlemleri alınmadığı görülmektedir. Bu durumun önüne geçilebilmesi için enerji üretiminin hammaddesi olan kömür vb. çalışması zorunlu maden işletmelerinin dışındaki diğer tüm maden ocaklarında 14 gün üretime ara verilmeli, bu süre zarfında çalışanlar ücretli izinli sayılmalıdır. Çalışan işçilere ise yeterli sayıda maske temin edilmesi, iş yerlerinde gerekli sosyal mesafenin korunarak faaliyetlerini gerçekleştirmeleri, işçilerin düzenli olarak test yaptırmaları için imkânların sağlanması gerekmektedir.

İşten çıkarma yasakları bütün istisnaları kaldırılarak devam etmeli, ücretsiz izin uygulamasına son verilerek, kısa çalışma ödeneğinden faydalanma koşulları kolaylaştırılmalı ve bu ödenek en az asgari ücret düzeyine çekilmelidir.

Asgari kullanım bedelinde elektrik, su, doğalgaz, iletişim gibi temel hizmetler de salgın boyunca tüm vergiler kaldırılmalıdır.

Salgın hızla devam ederken bütçe kaynakları, gereksiz kamu yatırımları ve yap-işlet-devret şirketlerinin ödemelerine değil halkın sağlığı ve geçimi için kullanılmalıdır. Sosyal devlet uygulamaları için şirketler ve büyük servetler vergilendirilmeli, dolaylı vergilerin vergi gelirleri içindeki payı azaltılmalıdır.

Herkese parasız aşı uygulanmalı, grip ve zatürre aşısında yaşandığı gibi, Covid-19 aşısının temininde de gecikilmemeli, uygulamada kayırmacılık, ayrımcılık yapılmamalı, Covid-19 aşısı risk gruplarına ve sağlık emekçileri başta olmak üzere zorunlu işlerde çalışanlardan başlanarak herkese ücretsiz uygulanmalıdır.

Tüm öğrencilerin online eğitime katılabilmesi için gerekli telekomünikasyon hizmeti verilmelidir.

İş cinayetlerinde yitirdiğimiz tüm maden işçisi kardeşlerimizin ailelerine başsağlığı, yaralılarımıza şifa dileriz.

3 Kasım 2020: Türkiye Taşkömürü Kurumu’na (TTK) bağlı maden ocaklarında bu hafta itibariyle Covid-19 test sonucu pozitif çıkan maden işçilerinin sayısı 47’ye, karantina altına alınanların sayısı ise 105’e yükseldi.

3 Kasım 2020:Alınan bilgiye göre, Zonguldak’ın Kilimli ilçesine bağlı Gelik beldesinde faaliyet gösteren Gelik Madencilik’te 5 işçinin Covid-19 testleri pozitif çıktı. Testleri pozitif çıkan 5 madenci ile birlikte işçilerin aileleri ve temaslı olduğu madenciler karantinaya alındı.

4 Kasım 2020: Alınan bilgiye göre, Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Karadon Müessese Müdürlüğüne bağlı Gelik İşletmesi Maden Ocağı’nda henüz belirlenemeyen nedenle göçük meydana geldi.

-260 ila -360 kod arasında meydana gelen göçüğü fark eden maden işçileri kendilerini ocak içerisindeki boşluğa atarak kurtarırken, işçilerden Samet Uslucuk ve Ali Köroğlu yaralandı.

6 Kasım 2020: Alınan bilgiye göre, TTK Kozlu Şube Müdürlüğü’nde maden ocağında 16:00-24:00 vardiyasında üretim esnasında Ertuğrul K. isimli maden işçisi üretim esnasında kaza geçirerek ayağından yaralandı.

7 Kasım 2020: Hisarardı Mahallesi’nde maden ocağında çalışan Adem Kocabıyık, yüksekten düşerek ağır yaralandı.

Mesai arkadaşları tarafından durumun bildirilmesi üzerine olay yerine gelen 112 Acil Servis ekibi, Kocabıyık’ın hayatını kaybettiğini belirledi.

16 Kasım 2020: Hakkari’de özel sektöre ait maden ocağında çalışırken kalp krizi geçiren maden mühendisi Kadri Kurt hayatını kaybetti.

19 Kasım 2020: Tekirdağ’ın Malkara ilçesi Doğanköy Mahallesinde faaliyet gösteren maden ocağında çalışan 19 yaşındaki maden işçisi yüksekten düşerek Yaralanan işçi ambulans ile Malkara Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı.

20 Kasım 2020: TTK’ya bağlı maden ocaklarında Covid-19 vaka sayılarında artış yaşandı. Maden ocaklarındaki son durum ile ilgili yapılan açıklamada; hafta başı itibariyle pozitif vaka sayısının 81’den 103’e, karantinada olan maden işçilerinin sayısının ise 260’dan 268’e yükseldi.