2021 Haziran ayında madenlerde yaşanan iş kazalarında en az 4 maden işçisi hayatını kaybetmiş, en az 7 maden işçisi yaralanmıştır. 2021 yılının ilk yarısını geride bırakmamıza rağmen madenlerde yaşanan iş kazaları nedeniyle arkadaşlarımızı birer birer kaybediyoruz. 2021 yılının ilk yarısı içerisinde en az 21 maden işçisi ve 1 maden mühendisi hayatını kaybetmiş ayrıca en az 59 maden işçisi ve 1 maden mühendisi yaralanmıştır.

Emekçiler yıllardır iş kazalarında yaralanmamak, meslek hastalıklarına yakalanmamak, hayatlarını kaybetmemek için mücadeleler veriyor. Ancak emekçiler, haklı taleplerinin karşılığında devletten destek alan patronlar tarafından hak gasplarına maruz bırakılarak çeşitli bahanelerle işten atılıyorlar. Emekçilerin çalışma koşulları iyileştirilmeli ve çeşitli bahanelerle işlerinden atılan işçilerin işe iadesi sağlanmalıdır.

Haziran ayı içerisinde açıklama yapan MAPEG, hukuki süreçleri tamamlanan 641 adet maden sahasını ihale yoluyla aramalara açacağını duyurdu. Ülke içerisinde kontrolsüz bir şekilde hızla büyüyen maden sektörü içerisinde faal durumda olan maden ocaklarının denetimleri sağlanamadan yeni maden ocakları açmak bilimsellikten ve ekolojiden uzak olmakla birlikte sermayedarlar için ele geçirilemez fırsattan başka bir şey değildir.

Dev. Maden-Sen olarak; işçilerin haklarının geri verilmesini, sağlıklı koşullarda çalışmalarını, Kod-29 gibi işçilerin haklarını gasp eden yasaların, uygulamaların geri çekilmesini, doğayı tahribata uğratan maden ocaklarına yaptırımlar uygulanmasını ve aramaya açılacak maden sahalarının izinlerinin iptal edilmesini istiyoruz.

İş cinayetlerinde yitirdiğimiz tüm maden işçisi kardeşlerimizin ailelerine başsağlığı, yaralılarımıza şifa dileriz.

04 Haziran 2021: Tekirdağ’ın Malkara ilçesine bağlı Evrenbey Mahallesi kırsalında faaliyet gösteren maden ocağında, G.Ö. idaresindeki hafriyat kamyonu, damperli dorsenin kaldırıldığı esnada devrildi. Kazada kamyon şoförü G.Ö. yaralandı.

07 Haziran 2021: Tekirdağ’ın Malkara ilçesine bağlı Doğanköy Mahallesi’nde faaliyet gösteren maden ocağının hafriyat sahasına kullandığı kamyoneti park ettikten sonra araçtan ayrıldığı sırada bir anda hareket eden aracın altında kalan maden işçisi Hüseyin Demir(61) hayatını kaybetti.

09 Haziran 2021: Tokat’ın Turhal ilçesine bağlı Elalmış köyünde bulunan antimon maden ocağında göçük meydana geldi. Göçük sırasında maden ocağından çalışan maden işçisi Sadık Kültür hayatını kaybetti. Sadık Kültür, evli ve üç çocuk babasıydı.

13 Haziran 2021: Kayseri’nin Kocasinan ilçesine bağlı Çevril Mahallesi’ndeki taş madeninde özel maden ocağında bir işçi göçük altında kaldı. Meydana gelen olayda işçi İsmail Yüce yaralandı.

15 Haziran 2021: Zonguldak’ta Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Kozlu Müessese Müdürlüğüne bağlı maden ocağında 16:00-24:00 vardiyasında üretim esnasında 24 yaşındaki maden işçisi Y.S. yaralandı.

18 Haziran 2021: Zonguldak’ta Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Kozlu Müessese Müdürlüğüne bağlı maden ocağında 16;00-24:00 vardiyasında üretim esnasında iki vagon arasına sıkışan maden işçisi yaralanandı.

20 Haziran 2021: Elazığ Kara Çeşme mevkiinde bulunan krom işletme ocağında çalışan Ahmet Şekercileroğlu (39) bastığı tahtanın kayması sonucu 30 metre aşağıya düşerek yaralandı.

21 Haziran 2021: Zonguldak’ın Kilimli ilçesinde faaliyet gösteren özel bir maden ocağında çalışan maden işçisi Ö. Cinkavuk, metan gazı zehirlenmesi sonucu hayatını kaybetti.

22 Haziran 2021: Konya’nın Seydişehir ilçesinde bir maden ocağında vinç operatörünün üzerine kaya ve toprak düşmesi sonucu iş makinesi kullanılamaz hale gelirken toprak altında kalan işçi yaralandı.

28 Haziran 2021: Zonguldak’ta Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Kozlu Müessese Müdürlüğü’ne bağlı maden ocağından 08.00-16.00 vardiyasında üretim esnasında bir maden işçisi ayağına taş düşmesi sonucu yaralandı.