Sendikamızın ekim ayı içerisinde iş kazaları ile ilgili yapmış olduğu araştırmalar sonucunda tespit ettiğimiz, en az 5 maden işçisi hayatını kaybetmiş ve en az 5 maden işçisi yaralanmıştır.

Maden işçileri yetersiz denetim yapılan ocaklarda ya meslek hastalıklarına yakalanıyorlar ya da geçirdikleri iş kazaları sebebiyle yaralanıyorlar hatta hayatlarını kaybediyorlar. Rant uğruna doğayı talan ederek sermayeye peşkeş çekilen maden ocakları bölgede yaşayan halkın, maden işçilerinin hayatlarını tehdit ediyor. Yaratılan bu düzenin asıl sorumlusu sermaye yanlısı iktidardır.

Yeterli denetimler olmadan faaliyet yürüten maden ocaklarında yaşanan iş kazaları yetmezmiş gibi üstüne yeni maden sahaları ihaleye açılıyor. İktidar ve sermaye kâr hırslarını düşünerek adım atmak yerine işçilerin sağlığını düşünerek işçilerin güvenli bir şekilde çalışmaları için adım atmalıdır.

Dev. Maden-Sen olarak; işçilerin güvenli bir ortamda çalışabilmeleri için ve bölge halkının, doğanın zarar görmesini engellemek için faaliyet gösteren ocaklara etkili ve yaptırımları olan denetimler yapılmasını ve ihaleye sunulması düşünülen yeni maden sahalarının ihale süreçlerinin iptal edilmesini talep ediyoruz.

İş cinayetlerinde yitirdiğimiz tüm maden işçisi kardeşlerimizin ailelerine başsağlığı, yaralılarımıza şifa dileriz.

05 Ekim 2021: Zonguldak’ta, Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Kozlu Müessese Müdürlüğüne bağlı 1 nolu kuyu başında 16.00-21.00 vardiyasında üretim esnasında meydana gelen iş kazasında bir maden işçisi dizinden yaralandı.

6 Ekim 2021: Hakkâri’de merkeze 20 kilometre mesafedeki Üzümcü köyünde kurulu bulunan  özel bir firmaya ait çinko-demir ocağında saat 17.00 sularında meydana gelen göçükte 51 yaşındaki maden işçisi Fedai Büyüköztürk ve 55 yaşındaki maden işçisi Zekeriya Yıldız yaşamını yitirirken maden işçisi Bünyamin Gökalp yaralandı.

19 Ekim 2021:  Zonguldak’ın Kilimli ilçesinde daha önce ruhsatı bulunan ancak eksiklikleri nedeniyle ruhsatı iptal edilen maden ocağında meydana gelen tavanın çökmesi sonucu oluşan göçükte mahsur kalan üç maden işçiden ikisi yaralı olarak kurtarıldı. İşçilerden Erdal Aşkar’ın ise 11 saat sonra cansız bedenine ulaşıldı.

23 Ekim 2021: Konya’nın Meram ilçesine bağlı Çayırbağı Mahallesi’ndeki maden ocağında bir maden işçisinin iki kayanın arasında sıkışarak yaşamını yitirdi.

27 Ekim 2021: Hisarcık’taki açık maden sahasında hafriyat işi yapan özel bir şirkete ait Zülküf Akarsu yönetimindeki 06 BEJ 299 plakalı hafriyat yüklü kamyon, rampa çıkarken devrildi. Kazada ağır yaralanan sürücü Zülküf Akarsu kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti.

28 Ekim 2021: Zonguldak’ta, Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Kozlu Müessese Müdürlüğü’ne bağlı maden ocağında 06.30 sıralarında yerin -485 ila -560 kotlarında yapılan çalışma sırasında maden işçisi Hasan Uğuz göçük altında kalarak yaralandı.