İngiliz uluslararası yardım kuruluşu Oxfam, Davos’ta bugün başlayacak Dünya Ekonomik Forumu (WEF) öncesi yayınladığı raporda dünyada giderek artan gelir eşitsizliğine ve yoksulluğa dikkat çekti.

Raporda öne çıkanlar ve özet bulgular şöyle:

En zengin %1’lik kesim, son iki yılda dünyanın geri kalanının toplamından neredeyse iki kat daha fazla servete sahip

  • Süper zenginler, son on yılda elde ettikleri tüm yeni servetin yarısını olağanüstü şekilde ele geçiriyor. 
  • Şu anda en az 1,7 milyar işçi enflasyonun ücretleri geride bıraktığı ülkelerde yaşıyor olmasına rağmen, milyarderlerin serveti günde 2,7 milyar dolar artıyor. 
  • Dünyanın multi-milyonerlerine ve milyarderlerine yüzde 5’e varan bir vergi, yılda 1,7 trilyon dolar toplayabilir, bu da 2 milyar insanı yoksulluktan kurtarmaya yeter.

Korona salgını ve enerji krizinin şirketler ile aşırı zenginlere yaradığı belirtilen raporda, geçen yıl gıda ve enerji fiyatlarındaki keskin artış zenginlerin servetlerini daha da artırdı.

Yeryüzündeki her on kişiden biri açlıkla karşı karşıya

Dünya çapında 95 gıda ve enerji şirketi 2022 yılında kârlarını iki katından fazla arttırdı. Söz konusu şirketler krizden istifade ederek 306 milyar dolar kâr elde etti.

Dünya nüfusunun en zenginlerini oluşturan yüzde birlik kesimi, korona pandemisinin başlangıcından bu yana, küresel servet artışının yaklaşık üçte ikisini tek başına elde etti.  

Bazı ülkelerde yoksullar milyarderlerden daha yüksek vergi ödemek zorunda kaldı.

Zenginler ve şirketlere yıllardır uygulanan vergi indirimleri eşitsizliği daha da derinleştirdi.

Raporda gelir adaletsizliğini sona erdirmek için yapılan önerilerin öne çıkanları ise şöyle:

  • Şirketler ve süper zenginler kamu yararı için adil şekilde katkı sunmalı.
  • Kriz vurgunculuğunu sona erdirmek için ek gelir vergisi getirilmeli.
  • En zengin yüzde 1’in servetinden, en zengin insanların sayısını ve servetini önemli ölçüde azaltacak kadar yüksek oranlarda vergi alınmalı ve bu kaynaklar yeniden dağıtılmalı. 

Raporun tamamı için tıklayınız: https://www.oxfam.org/en/press-releases/richest-1-bag-nearly-twice-much-wealth-rest-world-put-together-over-past-two-years