İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi tarafından önceki gün açıklanan rapora göre
Ekim ayında en az 143 işçinin “iş kazası”nda hayatı karardı.
Sendikamız tarafından yapılan araştırmaya göre ise, madencilik sektöründe
Ekim ayı içinde 7 işçi yaşamını yitirdi. Ülkemizde egemenler tarafından
sürdürülen savaş da, iş cinayetleri de kesintisiz bir şekilde
can almaya devam ediyor.
Önlenebilir olmasına rağmen bir türlü engellenemeyen iş cinayetleri fabrikalarda, madenlerde, inşaatlarda, tarlalarda; kaza, kader, fıtrat adı altında kesintisiz bir şekilde sürüyor. Her gün artarak devam eden iş cinayetleri, kanıksanarak kabullenilmiş bir şekilde gündemin alt sıralarında kalmaktadır. Savaş bilançolarını aratmayan bir şekilde açıklanan aylık iş cinayetleri raporlarının yanı sıra, iş cinayetleri davaları da gündem de yer alamıyor. Birbiri ardına meydana gelen soma ve Ermenek facialarının üzerinden 1 yıldan fazla zaman geçmiş olmasına rağmen açılan davalar sonuçlanmaktan çok uzaktadır. Ne yazık ki açılan davalar gerçek sorumlularının mahkemelerden kaçırıldığı, yargılanmalarının engellendiği bir sürece doğru gitmektedir. Yargı önünden kaçırılan sorumlular ise, üretime ve iş cinayetlerine aşırı kar hırsıyla devam etmektedir.
Birkez daha diyoruz ki; iş cinayetlerinin önlenmesinin en kolay yolu, işçi sağlığı ve iş güvenliği tedbirlerinin eksiksiz olarak uygulanmasından geçmektedir. Meydana gelen iş cinayetlerinin sorumlularının bağımsız yargı önüne çıkartılarak yargılanması ve gerekli cezalara çarptırılması bu konuda caydırıcı olacaktır.
Madencilik sektöründe Ekim ayı içinde meydana gelen toplam 9 iş cinayetinde 7 işçi yaşamını yitirmiş, 3 işçi de yaralı olarak hastanelere kaldırılmıştır.
Madencilik sektörü Ekim Ayı kaza raporunu kamuoyu ile paylaşırken, Ankara katliamında yaşamını yitiren bütün barışseverlerle birlikte iş cinayetlerinde kaybettiğimiz madencilerin yakınlarının acısını paylaştığımızı belirtiyoruz. Yaralı olarak hastanelere kaldırılan arkadaşlarımıza geçmiş olsun diyor ve biran önce sağlıklarına kavuşarak doğal yaşamlarına dönmelerini temenni ediyoruz.
Dev. Maden – Sen Yönetim Kurulu
Madencilik sektöründe Ekim ayı içinde meydana gelen toplam 9 iş cinayetinde 7 işçi yaşamını yitirdi, 3 işçi yaralı olarak hastanelere kaldırıldı.
EKİM 2015 İŞ CİNAYETLERİ:
2 EKİM 2015 – Zonguldak’ın Ereğli İlçesi Kandilli Beldesi’nde, TTK Armutçuk Müessesinde meydana gelen göçükten yaralı olarak kurtarılan Erkan Seyhan (31)hastanede yaşamını yitirdi. Göçükten yaralı olarak kurtarılan Sezai Çoban’ın (30) ise tedavisi sürüyor.
4 EKİM 2015 – Balıkesir’in Bandırma İlçesi’nde Eti Maden İşletmesine ait Boraks tesislerinde çöktürme havuzuna dengesini kaybederek düşen mühendis Yüksel Yalçın (27) yaralandı. Arkadaşları tarafından havuzdan çıkarılan Yüksel Yalçın, Bandırma Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı.
6 EKİM 2015 – Düzce belediyesine ait İntaş şirketince, Çınardüzü Köyü’nde işletilen taşocağında, geriye doğru manevra yapan kamyonun altında kalan Hasan Sefa ezilerek can verdi.
6 EKİM 2015 – Muğla’nın Milas ilçesinin Alatepe Mahallesi’nde özel sektöre ait linyit ocağında meydana gelen göçükte Deniz Yaman (30) yaşamını yitirdi.
12 EKİM 2015 – Manisa Soma’da İmbat Madencilikte çalışan İlhan Tepe (40) geçirdiği kaza sonucu gözünden yaralanarak İzmir’e hastaneye kaldırıldı. Tepe, hastanede gözünden ameliyat edildi.
15 EKİM 2015 – Denizli Tavas’taözel sektörce işletilen linyit ocağında, çatıda aydınlatma ışıklarını yerleştirdiği sırada malzeme almak için giderken boşluğa basarak 10 metre aşağı düşen Hasan Gencimek (52) yaşamını yitirdi.
26 EKİM 2015 – Şırnak Kemerli Köyü civarında özel sektör tarafından işletilen linyit ocağında meydana gelen göçükten ağır yaralı olarak kurtarılan Halil Atak (49), kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirdi.
29 EKİM 2015 – Kütahya’da maden cevheri taşıyan kamyon kontrolden çıkarak şarampole devrildi. Kamyon sürücüsü Halil İbrahim Sarı (52) kurtarılamadı.
31 EKİM 2015 – Elazığ, Alacakaya Kef’te özel sektör tarafından işletilen bakır ocağında geçirdiği baygınlık sonucu 150 metreden düşen Sefa Borulday (28) hayatını kaybetti.