DEV. MADEN – SEN MAYIS AYI RAPORU
Maden ocaklarında 2015 Mayıs ayında da iş cinayetleri yaşanmaya devam etti…
Bilanço ağır: 4 ölü, 19 ağır yaralı…
Son onüç yılda hayatın diğer alanlarının yanı sıra çalışma hayatında en yıkıcı politikaların AKP eliyle uygulanması sonucunda, 2015 Mayıs ayı da iş cinayetlerinin ve yaralanmaların yaşandığı bir ay oldu.
Kayseri’de özel sektör tarafından işletilen taş ocağında meydana gelen iş kazasında Hakkı Duran toprak altında kalarak, Burdur’da Sürücüoğlu Madencilik şirketine ait krom ocağında Engin Özcan ve Ömer Özcan gaz sızıntısı sonucu ve Zonguldak’ta özel sektöre ait maden ocağında göçükte kalan Ergin Ceylan adlı dört maden işçisihayatını kaybetti, Zonguldak, Soma ve Burdur’da toplam 19 maden işçisi de ağır yaralanarak hastaneye kaldırıldı. Soma katliamının yıldönümde göçük ve elektrikten çıkan yangın sonucu oluşan dört ayrı kazada 12 maden işçisinin yaralanması bir tesadüf değildir. işçi sağlığı ve iş güvenliği konusunda hükümet, işveren ve Soma’da örgütlü sendikanın işbirliğiyle uygulanan politikaların sonucudur.
AKP iktidarı ile birlikte özelleştirme politikaları başta maden ocakları, enerji sektörü olmak üzere devlet arazilerini satacak kadar ileri giden bir hızda hayatın her alanında uygulandı. Özelleştirme, Turgut Özal döneminde ortaya atıldı; en son Kemal Derviş tarafından, işverenlerin ekonomik krizlerine çare olarak biçimlendirildi; AKP iktidarınca da gece yarıları meclisten geçirilen torba yasalarıyla hızla uygulamaya geçildi. Sonuç olarak, işçi sınıfının yüz yıllardır ağır bedeller ödeyerek elde ettiği hak ve özgürlükleri, faşist ‘82 Anayasının da daha gerisine düşürüldü.
Patronların, hükümetlerin önüne koyduğu ancak çoğu hükümetin çıkarmaya cesaret edemediği esnek çalışma, taşeron ve en son kiralık işçi bürolarına kadar uzanan yeni anti demokratik yasal düzenlemeler yine AKP iktidarında gerçekleştirildi. AKP, özelleştirme uygulamalarını belki de dünya işçi sınıfı tarihinde görülmemiş bir noktaya taşıdı, taşeronun taşeronu uygulamasına, dayıbaşı uygulamasına kadar götürdü. Tüm bu politikaların sonucunda geçtiğimiz yıl Soma katliamı ardından Torunlar İnşaat ve Ermenek katliamları ardı ardına yaşandı. Soma’da ölen 301 maden işçisiyle, dünyada yaşanan en büyük iş cinayetlerinden birisi olarak sınıfın ve ezilen halkların tarihine geçti. En son metal grevlerinde de görüldüğü gibi; AKP iktidarında işçilerin, grev hakkı, toplu sözleşmede taraf olma hakkı, örgütlenme hakkı, hatta sendika tercih hakkı, yasaların yanı sıra mafyatik yöntemlerle ve bürokratik sendikal anlayışla kuşatılarak, Yüksek Hakem Kurulu uygulamalarıyla, sendika barajlarıyla tamamen ortadan kaldırıldı.
AKP iktidarı başa geldiğinde çalışma gününe oranla işçi ölüm sayısı günlük ortalama 2.8 iken, 2014 sonu itibariyle 3.8’e ulaştı. İş cinayetinde yılda ölenlerin sayısını da 878’den 1264’e çıktı. AKP iktidarı döneminde 17 binin üzerinde iş cinayeti yaşandı. Tabii bunlar sigortalı, kayıtlı işçiler bir de kayıt dışı olan ve işveren tarafından üstü örtülen bir bu kadar daha iş cinayeti var. İnsan hayatını, sağlığını hiçe sayan AKP iktidarı, çıkardığı yeni yasayla, iş güvenliğini, iş güvenliği eğitimini ve denetimini Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimleri (OSGB)’ne yani özel şirketlere devretti. AKP’nin bunca yıllık iktidarında işçiler, emekçiler, çiftçiler, kadınlar, gençler, çocuklar, doğa iliğine kemiğine kadar sömürüldü, talan edildi, istismar edildi ve bütün bunlar bir avuç açgözlü patronun daha fazla kar etmesi içindi…
Sendikamız açısından geçtiğimiz Mayıs ayı Soma katliamının da yıldönümü olması ve Soma’da hayatını yitiren maden işçilerinin ailelerinin davalarının başlaması nedeniyle taşeron, dayıbaşılık, işçi sağlığı iş güvenliği, iş cinayetlerinin yani işçi sınıfı ve sorunlarının kamuoyunda tartışılır hale gelmesi, nedeniyle daha bir önem arz etmekteydi. Yaşadığımız süreç özellikle Soma davası bize şunu bir kez daha gösterdi ki; hukuk da işverenden yana işlemekte, gerçek suçlular yerine sekiz beyaz yakalının yargılanmasına dönüştürülmek istenmekte. Sendikamız bu süreçte işçi ailelerinin yanında yeralarak üzerine düşen görevi yerine getirmeye çalıştı. En son iş cinayetlerinin yaşandığı ocaktan sağ kurtulanlar hakkında açılan davalarsa, devletin hukuk ayağıyla, AKP’siyle sanık sandalyesine patronları oturmak yerine mağdur olan işçileri oturmak istiyor. Bu süreçte de, işçilerin yanında olmaya devam edeceğiz.
Sonuç olarak, toplumsal muhalefet ve onun siyasi temsilcilerinin 7 Haziran’daki milletvekili genel seçimlerinde parlamentoya taşınmadıkça, yani AKP iktidarının bu yıkıcı politikalarına “dur” denilmedikçe Soma’lar Ermenek’ler önümüzdeki süreçte daha da ağır bir şekilde yaşanmaya devam edecek.
Maden ocaklarında hayatını yitiren maden işçilerinin aileleri ve çevresine başsağlığı dilerken acılarını da paylaşıyor, sendika olarak her zaman yanlarında olduğumuzu belirtiyor, yaralı olarak hastanelere kaldırılan maden işçisi kardeşlerimize de acil şifalar diliyoruz.
Mayıs 2015 iş cinayetlerinin ve yaralanmaların dökümü aşağıdadır:
MAYIS 2015 İŞ CİNAYETLERİ :
1 MAYIS 2015 – Kayseri’nin Develi ilçesine bağlı Alaylı Köyü’nde özel sektör tarafından işletilen taş ocağında meydana gelen iş kazasında Hakkı Duran (37) toprak altında kalarak hayatını kaybetti.
7 MAYIS 2015 – Zonguldak’ta özel sektöre ait taş kömürü ocağında, bacada meydana gelen göçük sonucu Fatih Sezer’in (29) boynu kırılarak hastaneye kaldırıldı.
12 MAYIS 2015 –Manisa Soma’da İmbat Madencilikte meydana gelen iş kazasında Ercan Balcı (41) yaralandı.
15 MAYIS 2015 –Manisa Soma’da İmbat Madencilik şirketinin ocağının yanında bulunan malzeme deposunda meydana gelen yangın sonucu 5 işçi yaralanarak hastaneye kaldırıldı.
15 MAYIS 2015 – Manisa Soma’da Demir Export şirketine ait linyit ocağında meydana gelen iş kazası sonucu Abdullah Biçer’ın ayağı kırıldı.
16 MAYIS 2015 – Manisa Soma’da İmbat Madencilik şirketinde koğuşlar ve malzeme depolarının olduğu bölümde elektrik kontağından çıktığı ileri sürülen yangın meydana geldi. Yangın sonucu, 4 işçinin dumandan zehirlenerek, 1 işçi ise topuğundan yaralanarak hastaneye yatırıldı.
16 MAYIS 2015 –Zonguldak Kilimli ilçesi Gelik Beldesi Esen Mevkiinde, ruhsatsız işletilen kömür ocağında metan gazından etkilenen Yılmaz Şebek ve Ahmet Naldemir hastanede tedavi altına alındı.
17 MAYIS 2015 – Burdur’un Yeşilova ilçesi Düden Köyü sınırları içinde faaliyet yürüten Sürücüoğlu Madencilik şirketine ait krom madeninde meydana gelen gaz sızıntısı sonucu Engin Özcan (34) ile Ömer Özcan (35) hayatını kaybetti. Çalışan işçilerden İbrahim Örki, Ali İhsan Özcan, Hüseyin Örki (26) ve Mustafa Örki (29) ise yaralı olarak hastaneye kaldırıldı.
20 MAYIS 2015 – Zonguldak’ta özel sektöre ait maden ocağında meydana gelen göçüktü Ergin Ceylan (43) yaşamını yitirdi. Ceylanın cansız bedenine göçükten 5 saat sonra ulaşılabildi.
Dev. Maden – Sen Yönetim Kurulu