Şırnak da Kömür Ocağında İş Cinayeti; 7 Maden İşçisi Hayatını Kaybetti.

17 ekim günü saat 15.00 sıralarında Şırnak- Cizre karayolunun 20’inci kilometresinde, Cudi Dağı eteklerindeki kömür ocakları bölgesinde bulunan ocakta meydana gelen iş cinayetinde 7 maden işçisi hayatını kaybetti, 1 i ağır 2 işçi de yaralandı. Arama kurtarma ekipleri çalışmalarını sürdürüyor. 30 civarında işçinin çalıştığı açık ocakta facianın üretim esnasında değil işçilerin çay molasında iken gerçekleşmesi ocakta güvenlik tedbirlerinin hiçe sayıldığını ortaya koymaktadır.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı  kömür ocağının ruhsatsız olduğunu açıkladı. Bakanlığın açıklaması şöyle:

“Şırnak’ta meydana gelen kazanın olduğu maden sahası, işletme ve iş güvenliği riski barındırdığı için MİGEM tarafından 2013 yılında faaliyete durdurulmuş bir sahadır. Kazanın meydana geldiği saha için MİGEM tarafından verilmiş çalışma ruhsatı söz konusu değildir. Yapılan işlem kaçak işlemdir.”

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının facianın gerçekleştiği kömür ocağının kaçak ocak olduğuna yönelik açıklamalarına karşılık kamunun sahipliğinde ki bu ocağın 2017 yılı Nisan ayında ihale ile özel sektöre verilmiş olmasına rağmen, bu ocakların ihalesini yapan kurumun ocakları kaçak ilan etmesi izaha muhtaç bir durumdur. Madenlerde çalışan işçilerin aileleri ve bölge halkı tarafından madenlerde çalıştırılan işçilerin taşeron firmalar aracılığı ile çalıştırıldığı ocakların da enerji bakanlığı ile sözleşmelerinin olduğu iddiası da açıklığa kavuşturulmalıdır.

Çalışma ve sosyal güvenlik bakanlığı ile birlikte enerji ve tabii kaynaklar bakanlığının öncelikli sorumluluğu vatandaşlarına; insana yaraşır bir iş, insana yaraşır bir ücret ve çalışma koşulları yaratmak, işçi sağlığı ve güvenliği tedbirlerini denetlemektir. Bakanlıkların bu yetki ve sorumluluklarını yerine getirmemesi taşeronlar aracılığı ile işverenlere devretmesi iş cinayetlerinin en belirgin sebepleridir. Üretime istihdama ve ekonomiye hiçbir katkısı olmayan bu tür özel sektör işletmeciliğinden ve madencilikte ki talan politikalarından derhal vazgeçilmelidir.

AKP hükümetinin iktidarı boyunca madenler de üretim ve denetim eksiklikleri madenleri işleten firmaların deneyim ve birikimden ziyade siyasal aidiyetler üzerinden ihale almaları daha önce soma, Ermenek, Şirvan da katliamlara yol açmışken bu gün de şırnakta işçi katliamı ile devam etmektedir. iş cinayetlerinin önlenebilmesi için işçi sağlığı ve iş güvenliği tedbirlerinin alınması denetimlerin yapılması ve işçilerin sendikalaşmasının önünde ki her türlü engelin kaldırılması gerekmektedir. Yaşamını yitiren madencilerin yakınlarının acısını paylaşıyor, yaralı olarak hastanelere kaldırılan arkadaşlarımızın biran önce sağlıklarına kavuşmalarını temenni ediyoruz.