K.Maraş’ta özelleştirme sonrasında Park Holding’e devredilen Afşin-Elbistan Termik Santrali B ünitesine açık ocak yöntemiyle linyit kömürü üretilen sahada yine göçük meydana geldi. 6 Şubat’ta meydana gelen göçüğün sahanın batısında bugün ise doğusunda gerçekleştiği öğrenilmiştir.

Bugün saat 09:30’da, 160 metre derinliklerde meydana gelen göçük sonucu 5 mühendisin ve 30’a yakın işçinin toprak altında kaldığı öğrenilmiştir. Yaşanan göçüğün büyüklüğü şu anda kendilerinden haber alınamayan mühendis ve işçilerin yaşamına dönük kaygıları da artırmaktadır.

1200’e yakın işçinin düşük ücretle 3 vardiya halinde çalıştığı maden işletmesinde; Park Teknik, Askar Madencilik ve Toprakoğlu madencilik şirketleri taşeron olarak çalışmaktadır. Bu taşeron şirketler içinde Aksar madencilik ve Toprakoğlu madencilik şirketlerinin üretim yaptığı sahada 6 Şubat’ta meydana gelen göçükte 1 işçi yaşamını yitirirken 10 işçi yaralı kurtarılmıştır.

Maden işletmesinde göçüklere dönük ciddi önlemler alınmadığı, sık sık toprak kayması ve çatlakların oluştuğu belirtilmektedir.

Dileğimiz o ki yeraltında kalan mühendis ve işçiler sağ salim kurtarılıp yaşamlarına kaldıkları yerden devam edebilsinler. Derin kaygılarımıza neden olan bu kazadan dolayı mühendislerin ve maden işçilerinin ailelerine geçmiş olsun dileğimizi iletiyoruz.

Yetkilileri 3 gün arayla meydana gelen iş cinayetinin bulunduğu işletmeyi mercek altına almaya, sorumluların tespit edilerek yargı önüne çıkarılmasını talep ediyoruz.

Taşeronlaşmaya bir kez daha dikkat çekiyor, maden işletmelerinde sağlıklı ve güvenli iş ortamının yaratılması konusunda ilgili yasa, tüzük ve yönetmeliklerin uygulanmasını bekliyoruz.

Dev.Maden-Sen Yönetim Kurulu

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir