2012 yılına veda etmeye hazırlanıp yeni bir yılın eşiğinden ayağımızı attığımız bugün, geriye dönüp baktığımızda ne yazık ki yaşadığımız coğrafyada insanlık adına gurur duyup sahiplenebileceğimiz bir karenin bırakılmadığını görüyoruz.  

Bugün ülkemizde egemenler ve onlar adına iktidarda bulunanların, yeraltında da, yer üstünde de kentlerden kırsal kesime kadar her yerde sınır tanımaksızın işçi ve emekçilere, insanca çalışacak ve yaşayacak bir zemin bırakmadığını görmenin derin üzüntüsünü yaşıyoruz.  

Buna rağmen; 2013 yılına adalet, eşitlik, özgürlük, barış ve kardeşlik duygularımızı pekiştirerek; İşçilerin Birliği ve Halkların Kardeşliği şiarını daha da güçlü bir şekilde sahiplenerek giriyor; baskıların, fütursuzca süren gözaltıların, şiddet ve katliamlara varan ölümlerin olmadığı bir dünyadaki yerimizi almak için saflarımızı daha sıklaştırarak ve adımlarımızı daha da sağlam zeminlere atarak yürüyoruz.  

Ülkemizde insan onurunun hiçe sayılarak insan hak ve özgürlüklerinin ayaklar altına alındığı, bir zaman dilimi olarak tarihteki yerini alacak olan 2012’yi ve onun devraldıklarını asla unutmayacağız, unutturmayacağız.! 

Dağda, kışlada, tezgah başında, üniversite kampusünde, kentte köyde, yeraltında yerüstünde, Roboski’de ve Zonguldak’ta yaşamını yitiren yüzlerce insanımızın ailelerinin acısını yürekten paylaşıyor ve aramızda olmamalarını büyük bir kayıp olarak değerlendiriyoruz. Bütün bunların bir daha yaşanmaması için ülkeyi yönetenleri bir kez daha sorumluluklarını yerine getirmeye çağırıyoruz. Artık şiddetin ve savaşın bir çözüm olmadığının görülmesini; silahların susturularak müzakere yolunun açılmasını, karşılıklı konuşarak mümkün olan çözümün biran önce sağlanmasını, 2013 yılında Türkiye halklarına verilecek en büyük armağanın Barış olduğunu ve bunun esirgenmemesi diliyoruz.  

İşte bu duygu ve düşüncelerle yeni bir yıla girerken, madencilik sektöründe 2012 yılında meydana gelen iş cinayetlerini unutulmasın diye bir kez daha paylaşmak istiyoruz.  

 

Dev. Maden – Sen Yönetim Kurulu

 

 2012 Yılı Madencilik Sektörü “iş kazaları” verileri: 

1 OCAK 2012 – Bartın’ın Kurucaşile ilçesinde özel şirkete ait bir maden ocağında, eksi 3 metrede göçük altından yaralı olarak çıkarılan Hasan Özcan (27) kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirdi.

4 OCAK 2012 – Zonguldak´a bağlı Ereğli ilçesi Kandilli Beldesi’nde bulunan özel sektöre ait maden ocağında meydana gelen iş kazasında E.İ yaralandı.

13 OCAK.2012 – Çorum Ortaköy yolu üzerindeki bir kum ocağında çalışan Ali Şahin (35), kum silosunu temizlediği sırada bir kamyonun kasasından siloya boşaltılan kumun altında kalarak yaralı kurtarıldı.

16 OCAK 2012 – Urfa Merkeze bağlı Hancağız köyünde ise, bir taş ocağında işçi olarak çalışan A.K. (31), malzeme taşıma bandını tamir ettiği esnada sağ elini banda kaptırdı.

18 OCAK 2012 – Karaman’ın Ermenek İlçesine bağlı Yerbağ köyünde faaliyet gösteren özel sektöre ait bir maden ocağında çalışan A.H ve E.K isimli işçiler, meydana gelen göçükte yaralanarak hastaneye kaldırıldılar.

21 OCAK 2012 –  Eskişehir’in Mihalıççık İİçesi’ndeki Adularya Kömür Maden Ocağı’na saat 16.00 – 24.00 vardiyasına çalışacak 28 işçiyi taşıyan Hakan Keleş yönetimindeki 06 NAU 92 plakalı otobüs, Beypazarı – Kırbaşı karayolunun 13’ncü kilometresinde kontrolden çıkarak devrildi. Kazada, işçilerden Rahim Topbaşı, Mahir Ulaş Dursun, Kasım Ünlü ve İsa Akçaköse ağır yaralandı. Ağır yaralılar Beypazarı Devlet Hastanesi’ndeki ilk müdahalelerinin ardından Ankara’daki hastanelere kaldırıldı.

21 OCAK 2012 – Zonguldak’ın Kilimli beldesinde kaçak olduğu iddia edilen bir maden ocağında saat: 21:00 sıralarında meydana gelen göçükte mahsur kalan iki çocuk babası Şenol Biçici’nin ölü bedenine kazadan 37 saat sonra ulaşıldı.

23 OCAK 2012 – Manisa’nın Soma ilçesinde, Soma Kömürleri A.Ş’ye ait maden ocağında meydana gelen göçükte Halil İbrahim Burak (33) yaşamını yitirirken, Recep Aktaş (34) yaralandı.

24 OCAK 2012 – Edirne’nin Uzunköprü ilçesi, Harmanlı Köyü’nde özel sektöre ait linyit ocağında çalışan H.A, kaldığı göçük altından yaralı kurtarılarak Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı.

24 OCAK 2012 – Edirne’nin Uzunköprü ilçesi, Harmanlı Köyü’nde özel sektöre ait bir linyit ocağında meydana gelen göçükte işçi olarak çalışan A.K, bacağından ağır yaralanarak Uzunköprü Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı.

25 OCAK 2012 – Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Kozlu Müessesesi’nde eksi 425 kodunda meydana gelen göçükte bir madenci mahsur kaldı. 

26 OCAK 20112  Zonguldak´ta göçük altında kalarak ağır yaralanan işçi Sefer Çetin (32), hastanede yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı.

3 ŞUBAT 2012 – Kütahya Gediz Hacıbaba Köyü’ndeki mermer fabrikasında çalışan S.K, elektrik akımına kapılarak ağır yaralı olarak hastaneye kaldırıldı.

9 ŞUBAT 2012 – Van’ın Edremit ilçesinde bir taş ocağında meydana gelen göçükte toprak altında kalan iş makinesi operatörü Yunus Gezer yaklaşık 2 saat süren çalışmaların ardından kurtarıldı.

11 MART 2012 – Edirne Uzunköprü’de Yağmurca Köyü’ndeki Süper Madencilik A.Ş tarafından işletilen maden ocağında göçük meydana geldi. Mustafa İptaş (34) ve İdris Duman (23) isimli işçiler göçük altında kaldı. Göçük altından çıkarılan 2 işçi ise Uzunköprü Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı.

16 MART 2012 – Artvin Murgul Damar’da bu gece sabaha karşı 02.40 sıralarında ağır tonajlı iş makinesiyle geçirdiği kaza sonucu Hasan Ademoğlu (33) hayatını kaybetti.

19 MART 2012 – Amasya’nın Suluova İlçesi’nde beşler Maden işletmesine ait kömür ocağında gazdan zehirlenen Ömer Baykuş (24) ve Mehmet Aslan (29) müdahaleye rağmen kurtarılamadı. Zehirlenenlerden hastaneye kaldırılan işçi Erhan Bilgili’nin (29) ise durumunun ağır olduğu öğrenildi.

20 MART 2012 – Zonguldak TTK Üzülmez Müessese Müdürlüğüne ait maden ocağında, 2000 yılında kurumda iş başı yapan maden işçilerinden evli, 3 çocuk babası Tahir Kuru (37), tavan çökmesi sonucu oluşan göçükte yaşamını yitirdi.

22 MART 2012 – Zonguldak Gelik’te özel sektöre ait maden ocağında meydana gelen göçükte kalan Selçuk Yılmaz’ın (30) cesedine 23 Ocak 2012 tarihinde ulaşıldı.

28 MART 2012 – Sivas’ın Divriği ilçesinde, demir çıkarılan ÇE-KA maden ocağında meydana gelen patlamada 8 işçi yaralandı.

31 MART 2012 – Kütahya’da, Kümaş Manyezit İşletmelerinde, 3 metre yükseklikteki bir alanda meydana gelen patlamada Sedat Demirkol (30) yanarak can verdi.

28 MART 2012 – Sivas’ın Divriği ilçesi Ekinbaşı mevkisinde özel bir şirkete ait maden ocağında patlama meydana geldi. Ateşleme sonucu meydana gelen patlamada; Birol Han, Murat Şupar, Serkan Geyikkeçi, Mutlu Gülmez, Hasan Şimşek, Selami Sevgilik, Emrah Bozkurt ve Sinan Demir yaralandı.

2 NİSAN 2012 – Eskişehir/Mihalıççık Koyunağılı Köyü’nde Karadeniz Madencilik şirketine ait kömür ocağında meydana gelen göçük sonucu işçilerden; Hamza Aktürk (45), İsa Mırık (40), Ramazan Karaca (48) ve Hüseyin Gök (44) isimli işçiler hayatını kaybetti. 

3 NİSAN 2012 – Ankara Beypazarı’nda Eti Soda Trona Maden İşletmeleri’nde elektrik çarpması sonucu Hasan Hüseyin Bölükoğlu (24) öldü.

3 NİSAN 2012 – Kütahya Manyezit Sanayi A.Ş. (KÜMAŞ) manyezit fabrikasında patlamada Sedat Demirkol (30) yaşamını yitirdi.

5 NİSAN 2012 – Adıyaman Ormaniçi Köyü sınırları içinde faaliyet gösteren mermer ocağının yakınından geçen 3 kişi ocakta patlatılan dinamit sonucu yaralandı. 

7 NİSAN 2012 – Muğla/Yatağan Deştin Köyü Yumaklı Mahallesi’nde faaliyet gösteren mermer fabrikasında, Murat Şatırer (33) meydana gelen iş kazası sonucu hayatını kaybetti.

10 NİSAN 2012 – Tekirdağ Malkara’da özel sektöre ait linyit ocağında çalışan Osman Buda (50), elektrik çarpması sonucu öldü.

11 NİSAN 2012 – Muğla/Dalaman Gürleyik Köyü sınırları içinde faaliyet yürüten Günsoy Madencilik Şirketine ait krom ocağında tahkimatların yanması sonucu galeride oluşan yoğun dumanda 40 işçi zehirlendi.

12 NİSAN 2012 – Muş/Bulanık’ta özel sektöre ait kum ocağında, Murat Nehrinin suyunun yükselmesi ve yatağından taşarak kum ocağının duvarını yıkması sonucu 2 işçi ocakta mahsur kaldı. İşçiler yapılan çalışmanın devamında, 5 saat sonra kurtarıldı.

14 NİSAN 2012 – Tekirdağ Malkara’da özel sektöre ait maden ocağında meydana gelen metan gazı zehirlenmesinde Ertuğrul Tenik (23) yaşamını yitirdi. 

14 NİSAN 2012 – Çanakkale/Çan Kumarlar Köyü’nde özel sektöre ait bir şirketin kurşun ocağında çalışan iki işçinin üzerine taş düştü. İşçiler yaralı olarak kurtarıldılar.

19 NİSAN 2012 – Sivas/Zara Beypınar Köyü Gürgenağlı mevkisinde Çevikler Madencilik şirketine ait krom ocağının galerisinde İdris Ekinci ve Gökhan Kuştemir yeterli havalandırma sağlanamadığı için yaşamlarını kaybetti. İşçilerden Fatih Şahin ise yaralı olarak kurtarıldı.

21 NİSAN 2012 – Muğla/Bodrum Konacık Beldesinde özel sektöre ait taşocağında, iş makinesiyle taşkıran Nuh Konur’un üstüne ana kayadan kopan parçalar düşerek yaralanmasına neden oldu.

23 NİSAN 2012 – Kastamonu/Tosya Sekiler Köyü’nde, Öngür Madencilik şirketine ait linyit işletmesinde, işçi Murat Karadaş metan gazı zehirlenmesi sonucu yaşamını yitirdi. 

24 NİSAN 2012 – Malatya/Darende’de Özel sektöre ait taş ocağında çalışan iş makinesinin şarampole yuvarlanması sonucu operatörü Reşit Karataş hayatını kaybetti. 

26 NİSAN 2012 – Eskişehir/Mihalıççık Koyunağılı Köyü’nde Adularya Madencilik şirketine ait linyit ocağında işçi Satılmış Ünlu, kolunu iş makinesine kaptırması sonucu yaralandı.

28 NİSAN 2012 – Zonguldak Kilimli beldesinde faaliyet gösteren özel bir maden ocağında gece saatlerinde göçük meydana geldi. Göçük altında 3 işçi kaldı. İşçilerden Selahattin Baytar (32) hayatını kaybetti, Güngör Akyol (32) ve Ersin Kaya (25) yaralandı.

11 MAYIS 2012 – Bilecik’in Bozüyük ilçesi Kovalıca Köyü yakınlarında, mıcır çıkartılan maden ocağında göçük meydana geldi ve 2 kişi yaralandı. Göçük altında yaralananların Mühendis Hüseyin Şaylan (28) ve işçi Erdoğan Kayhan (50) olduğu ve Bozüyük Devlet Hastanesi’nde tedavi altına alındığı öğrenildi. 

13 MAYIS 2012 – Bilecik’in İlyasbey köyü yakınlarında özel sektöre ait mermer Ocağında 16 senelik işçi Özgür Açıkgöz, bir mermer bloğun üzerine çıktı. Bu sırada İsmet A.’nın kullandığı operatör ile mermer bloğun sökülmesi esnasında 500 tonluk bloğun oynamasıyla dengesini kaybeden Özgür Açıkgöz, mermer bloğun üzerinden düşerek ağır yaralanması sonucu yaşamını yitirdi.

14 MAYIS 2012 – Muğla’nın Salihpaşalar Köyü’nde faaliyet gösteren özel sektöre ait linyit ocağında, çevrede bulunan demirleri sökmeye çalışan Aytekin Temurtaş’ın (42), sol kolunun kesilerek koptuğu, sağ kolunda da ciddi yaralanmalar olduğu öğrenildi.

14 MAYIS 2012 – Eskişehir’in Mihalıççık ilçesi Koyunağılı Köyü’nde Adularya Madencilik şirketine ait linyit ocağında, 08:00 – 16:00 vardiyasında meydana gelen göçük sonucu işçi Orhan Öztürk omzundan yaralanarak hastaneye kaldırıldı.

27 MAYIS 2012 – Niğde’nin Bor ilçesi Pınarbaşı mevkiinde özel şirkete ait bir taşocağında kayaların kayması sonucu meydana gelen göçükte 42 yaşındaki S.S hayatını kaybetti.

1 HAZİRAN 2012 – Bartın’ın Amasra ilçesinde TTK maden ocağında gece saat 01.00 sıralarında meydana gelen kazada, kömür nakli yapılan banta vücudunu kaptıran Ramazan Çömlek (47) yaşamını yitirdi.

1 HAZİRAN 2012 – Ankara’nın Nallıhan İlçesine bağlı Çayırhan Beldesi’nde iki ayrı linyit ocağında meydana gelen iş kazasında Muhammet Açıkgöz (29) ve Hasan Verimoğlu (29) yaralandı. 

6 HAZİRAN 2012 – Malatya’nın Arguvan İlçesi Bozburun Köyü sınırları içinde faaliyet gösteren özel sektöre ait bir linyit ocağında, saat 09.30 sıralarında 32 yaşındaki S. D. İsimli işçinin kullandığı vagonun raydan çıkması sonucu sağ elinin tahkimatla vagon arasında sıkışması bileğinin kırılmasına neden oldu. Hayati tehlikesi bulunmayan işçi hastaneye kaldırıldı.

9 HAZİRAN 2012 – Adana’nın Yahyalı ilçesi Balcıçakırı Köyü’nde özel sektöre ait bir linyit işletmesinde galeride çalışan işçinin üzerine düşen kaya, sağ ayağının yaralanmasına neden oldu. İşçi A.K, Yahyalı Devlet Hastanesi kaldırılarak tedavi altına alındı.

14 HAZİRAN 2012 – Balıkesir’in Dursunbey ilçesi Hamzacık Köyü yakınlarında faaliyet yürüten Nohutçu Maden ocağında meydana gelen kazada Fatma Koca kafa ve omzundan yaralandı.

15 HAZİRAN 2012 – Burdur Karamanlı Kaleler bölgesinde bir mermer ocağında çalışan işçiler, aşırı yağmurdan korunmak için kademe binasına sığınan işçilere yıldırımın isabet etmesi sonucu Erhan Kocakaplan (34), Serdar Erbayındır (27) ve Coşkun Kurbanov (18) yaralandı. 

15 HAZİRAN 2012 – Malatya Akçadağ’da özel sektöre ait bir mermer ocağında, saat 15.00 sıralarında çalışırken birden dengesini kaybederek 6 metre yükseklikten düşen işçi E.A. yaralanarak hastaneye kaldırıldı.

15 HAZİRAN 2012 – Malatya’nın Yeşilyurt ilçesinde, özel sektöre ait taşocağında işçi olarak çalışan S:K. saat 10.00 civarında iş makinelerine bakım yaptığı sırada dengesini kaybederek yere düşünce yaralandı ve arkadaşları tarafından tedavi için hastaneye götürüldü.

19 HAZİRAN 2012 – Iğdır’ın Aralık İlçesi Çamurlu Köyü’nde, özel şirkete ait ponza taşı ocağında meydana gelen göçükte Salih Migfer (37) yaşamını yitirdi. 

21 HAZİRAN 2012 – Zonguldak TTK Armutçuk Müessese Müdürlüğü’ne ait maden ocağında üzerin maden parçaları düşen Yalçın Günaydın (30), yaralı olarak hastaneye kaldırıldı. 

24 HAZİRAN 2012 – Van merkeze bağlı Çakırbey Köyü’nde saat: 13:00 civarında özel sektöre ait taş ocağında çalışan Adem Tosun, kaçak akıma kapılarak yaralanması nedeniyle hastaneye götürülürken yolda öldü.

27 HAZİRAN 2012 – Zonguldak’ın Ereğli ilçesi Gökçeler Beldesinde özel sektöre ait maden işçilerini taşıyan servis belde girişinde devrildi. Serviste bulunan 15 işçiden; Gürsel Aldırmaz, Fatih Yener, Eyüp Şengün, Fahri Uzun, Serkan Yılmaz, Suat Başol, Murat Kalaycı, Haydar Uysal, Nail Yener, Mustafa Çevik, Şerafettin Uçar, Yusuf Odabaşı, Tacettin Uysal, Kerim Zengin ve İbrahim Gökmen yaralı olarak Ereğli Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı.

30 HAZİRAN 2012 – Zonguldak’ın Ereğli İlçesine bağlı Kandilli Beldesinde bulunan özel şirkete ait bir maden ocağında, eksi 300 kodunda çalışan Temel Erbay (35), arın çökmesi sonucu kaldığı göçük altında yaşamını yitirdi.

1 TEMMUZ 2012 – Diyarbakır’ın Çermik ilçesi Kuyu Köyü mevkiinde faaliyet gösteren Asenka mermer işletmesinde, iş makinesi operatörü Ferit Topdemir (54), ocakta çalışırken iş makinesiyle geçirdiği kaza sonucu yaşamını yitirdi.

5 TEMMUZ 2012 – Denizli’nin Acıpayam İlçesine bağlı Karaismailler Köyü yakınlarında, özel sektöre ait bir krom ocağında meydana gelen iş kazasında, göçük altında kalan İlyas Gün (25) ile Nazmi Kaplan (34) arkadaşları tarafından ağır yaralı olarak kurtarıldı.

6 TEMMUZ 2012 – Eskişehir’in Mihalıççık ilçesi Koyunağılı Köyü’nde Adularya Madencilik şirketine ait dinamit deposunda 4 – 12 vardiyasında meydana gelen patlamada Durukan Gülen isimli işçi vücudunun çeşitli yerleri yanmış olarak kurtarıldı.

7 TEMMUZ 2012 – Zonguldak’ın Gelik beldesi Dereiçi mevkiinde özel sektöre ait maden ocağında gaz sıkışması sonucu patlama meydana geldi. Patlamada ocak içerisinde bulunan işçilerden Hüsnü Çetin (48), Mustafa Hasıl (21), Ahmet Bekar (40) ve Bilal Kocaoğlu (50) yaralandı. 4 maden işçisinin vücutlarının çeşitli yerlerinde yanıklar oluşurken, yaralılar ambulansla önce Zonguldak Atatürk Devlet Hastanesi’ne, oradan da ilk müdahalenin ardından Yanık Merkezlerinin bulunduğu illere sevk edildi.

11 TEMMUZ 2012 – Zonguldak’ın Asma Mahallesi Fabrika Sokak’ta bulunan Soma Kömür İşletmesi’nde kaynakçı olarak çalışan S.G, çalışırken gözüne demir çapağı kaçması sonucu yaralandı ve kaldırıldığı hastanede tedavi altına alındı. 

13 TEMMUZ 2012 – Kütahya Tavşanlı’da, Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ) Genel Müdürlüğü’ne bağlı Garp Linyitleri İşletmesi (GLİ) Müessesesi’nin Bozbelen Köyü’ndeki kömür eleme tesislerinde, 4.5 metre beton zemine düşen Cengiz Oruç (45) yaşamını yitirdi.

14 TEMMUZ 2012 – Yozgat’ın Sorgun İlçesi’nde Savana Madencilik tarafından işletilen linyit ocağında meydana gelen göçükte; Ömer Kılıçer (29) kaldırıldığı Hastanede hayatını kaybetti. Saffettin Barış (46), Yalçın Cura (26), Aydın Aydoğdu (25), Ömer Yiğit (34) ve Cumhur Yılmaz yaralı olarak Sorgun Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı.

17 TEMMUZ 2012 – Manisa’nın Soma İlçesi’ne bağlı Yağcıllı Köyü’nde, özel sektöre ait linyit ocağında çalışan Arif Dalaklı (32), evden şirket servisine yetişmek için traktörüyle servisin geçtiği yol güzergahına giderden traktörün devrilmesi sonucu altında kalarak yaşamını yitirdi.

21 TEMMUZ 2012 – Edirne’nin Keşan İlçesine bağlı Yenimuhacir Beldesi’nde Özarslan Taşocağı’nda dinamit patlatılması sırasında parçalanan taşların altında kalan ateşlemeci Bekir Doğan (50) yaşamını yitirdi.

24 TEMMUZ 2012 – Zonguldak merkeze bağlı Elvanpazarcık Beldesi’nde İnce Madencilik şirketine ait taşkömürü ocağında, üretim noktasına ahşap merdivenden inerken ayağı kayarak 70 metre dibe düşen işçi Satılmış Çamlı yaşamını yitirdi.

30 TEMMUZ 2012 – Hatay’ın Amanos dağlarındaki krom madeninde göçüğün altında kaldığı belirtilen Musa Ersin (28), hastaneye kaldırılırken yolda öldü.

31 TEMMUZ 2012 – Şırnak’a bağlı Cizre İlçesi Kurtuluş Köyü’nde özel sektör tarafından işletilen kum ocağında meydana gelen toprak kayması sonucu, İlhan Sansak (17) yaşamını yitirirken Abdürrahim Tümer (7) kumların altından yaralı olarak kurtarıldı.

1 AĞUSTOS 2012 – Antalya’nın Korkuteli İlçesi’ne bağlı Kızılcadağ Köyü’nde mermer ocağında çalışan Ramazan Önal (31) iş makinesinden inerken, ikiye ayrılan mermer bloktan kopan taş parçalarının vücuduna isabet etmesi sonucu olay yerinde öldü.

1 AĞUSTOS 2012 –Manisa’nın Soma ilçesinde, özel sektöre ait maden ocağında meydana gelen göçükte kalan Fikret Acar (44) başından darbe alarak ağır yaralandı. Acar, iş arkadaşları tarafından göçük altından çıkarılarak Soma Beşyol Devlet Hastanesine kaldırıldı.                           

3 AĞUSTOS 2012 – Sivas’ın Ulaş ilçesinde dinamitle taş patlatılması sonrasında başına taş isabet eden 4 çocuk babası işçi Mustafa Taş (40) hayatını kaybetti. 

10 AĞUSTOS 2012 – Zonguldak merkeze bağlı Gelik beldesinde özel bir şirkete ait kömür Ocağında 10 metre yükseklikten aşağıya düşerek ağır yaralanan Sadettin Hamarat (32), tedavi gördüğü hastanede 18 Ağustos’ta yaşamını yitirdi.

12 AĞUSTOS 2012 – Eskişehir’in Mihalıççık ilçesi Koyunağılı Köyü’nde Adularya Madencilik şirketine ait maden ocağında akşam saatlerinde, dinamit patlatması sırasında meydana gelen kazada ateşlemeci Hulusi Karail hayatını kaybederken 3 işçi de yaralandı.

16 AĞUSTOS 2012 – Muğla’nın Dalaman İlçesi’nde bir ay önce faaliyete geçen krom madeninde, toprak yığınının kaymasıyla meydana gelen göçüğün altında kalarak yaralanan Mehmet Urhan ve Ahmet Karaöz adlı işçiler arkadaşları tarafından kurtarılarak hastaneye kaldırıldı.

23 AĞUSTOS 2012 – Yozgat’ın Sorgun ilçesinde Yeni Çeltek Kömür ve Madencilik A.Ş’ye ait ocakta meydana gelen göçükte Aydın Kol (37) ve Ali Yeşil (29) yaralı olarak kurtarılırken, işçilerden Durak Arslan (45) olay yerinde hayatını kaybetti.

23 AĞUSTOS 2012  Türkiye Taşkömürleri Kurumu (TTK) Gelik İşletmesi’nde meydana gelen iş kazasında, -160 kodunda tamir-bakım servisinde görevli İsmail Civelekli, tavandan beline taş düşmesi sonucu yaralandı.

27 AĞUSTOS 2012 – Sivas’ın Divriği ilçesinde Maden ocağında işçi olarak çalışan Yasin Öztürk (19), iş makinesinin tekerleklerinin altında kalması sonucu iki ayağından yaralandı.

27 AĞUSTOS 2012 –Adıyaman’a bağlı Ormaniçi mevkiinde mermer ocağından işçi olarak çalışan Muharrem Kısa, mermer kesim makinesiyle mermeri kestiği sırada vücudunu kesim aletine kaptırması sonucu yaralandı. 

28 AĞUSTOS 2012 – Zonguldak’ın Kilimli beldesindeki Türkiye Taşkömürü (TTK) Gelik Müessese Müdürlüğü’nde, gazdan zehirlenen 5 işçi hastaneye kaldırıldı. 

30 AĞUSTOS 2012  Zonguldak Ereğli Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Armutçuk Müessese Müdürlüğü’ne bağlı maden ocağında çalışan Sinan Akkaya (27) isimli madenci, geçirdiği kaza sonucu yaralandı. 

30 AĞUSTOS 2012 – Burdur’un Tefenni yolu üzerinde bulunan İltaş-İlci Mermer Ocağı şantiyesinde yaşanan, Mustafa Çağatay (25), Ramazan Çağan (48), Cemal Bozkurt (28) ve Murat Kahraman (32) yaralanarak hastaneye kaldırıldı. 

31 AĞUSTOS 2012 – Zonguldak Dilaver’de Şenol Demiro’ya ait maden ocağında bugün öğle sonu metan gazından zehirlenen işçilerden Hasan Yaman (25) olay yerinde yaşamını yitirdi Sertan Hot (27), Ramazan Katırcıoğlu ve Abdullah Düzmen (27) hastaneye kaldırıldı. 

1 EYLÜL 2012 – Zonguldak’ın Kozlu Beldesi İhsaniye Mahallesi’nde, kaçak işletilen maden ocağında Ramazan Taşkın (58), tahkimat yaptığı sırada tavan kısmından düşen kömür yığınının altında kalarak yaralanan işçi Ramazan Taşkın (58), kaldırıldığı Bülent Ecevit Tıp Fakültesi Hastanesi’nde yaşamını yitirdi. 

1 EYLÜL 2012 – Diyarbakır’ın Ergani İlçesi’nde taş ocağında çalışan Mehmet Fesih Gülşen (33), park halindeki kamyonun aniden hareket etmesi sonucu altında kalarak yaşamını yitirdi. Kazada 3 kişide yaralandı.

1 EYLÜL 2012 – Edirne Keşan’a bağlı Mecidiye’de faaliyette bulunan özel sektöre ait bir taş ocağında çalışan Hüseyin Mecit (50), taş yüklü kamyona binmek isterken eli kaydı ve önüne düşünce kamyon tekeri iki ayağının üzerinden geçti. Ağır yaralanan işçi hastaneye kaldırıldı.

3 EYLÜL 2012 – Kütahya Tavşanlı’da, Devekayası Köyü’nde bulunan terk edilmiş açık ocakta kömür çıkarmak isteyen Mehmet Öncü (56), heyelanın altında kalarak yaşamını yitirdi.

5 EYLÜL 2012 – Elazığ’ın Alacakaya ilçesindeki özel sektöre ait krom ocağında meydana gelen iş kazasında Veysi Bektaş yaşamını yitirdi.

6 EYLÜL 2012 – Manisa Soma’da faaliyet gösteren Uyar Madencilikte meydana gelen patlama sonucu oluşan yangında vardiya sorumlusu mühendis Hasan Canbaloğlu ile işçilerden Ali Şengül ve Lokman Gürpınar çeşitli yerlerinden yanarak hastaneye kaldırıldılar. Mühendis Hasan Canbaloğlu 14 Eylül’de yaşamını yitirdi.

6 EYLÜL 2012 – De­niz­li’de Or­ga­ni­ze Sa­na­yi Böl­ge­si’nde faaliyet sürdüren özel sektöre ait mer­mer şirketinde çalışan Vey­sel Acar (39) elekt­rik akı­mı­na ka­pıl­arak ya­şa­mı­nı yi­tir­di.

11 EYLÜL 2012 – Kastamonu’nun Hanönü ilçesinde Eti Bakır şirketine ait bakır ocağında meydana gelen göçükte, göçük altında kalanlardan Armağan Çatak’ın (47) cesedine ulaşılırken, Erdoğan Öziç (43) yaralı olarak kurtarıldı. 

14 EYLÜL 2012 – Zonguldak’ın Gelik Beldesi’nde esen Mahallesi’ndeki özel sektöre ait bir maden ocağında meydana gelen göçükte Erdal Hamarat (36) yaralı olarak kurtarıldı.

15 EYLÜL 2012 – Elazığ’ın Alacakaya İlçesi’ndeki özel sektöre ait krom ocağında meydana gelen göçükte Mehmet Bulut öldü, Mehmet Yaşar ise yaralı olarak kurtuldu.

16 EYLÜL 2012 – Amasya’nın Suluova ilçesindeki bir linyit ocağında metan gazından etkilenen Ertuğrul Çoban (24), Sait Karakurt (30) ve Nurettin Doğan (27) fenalaşarak hastaneye kaldırıldı.

23 EYLÜL 2012 – Sivas’ın Divriği ilçesinde özel sektöre ait bir maden şirketinde şoför olarak çalışan İlhan Pak (47), şantiyede yük indirdiği sırada kamyonun devrilmesi sonucu hayatını kaybetti.

27 EYLÜL 2012 – Düzce’nin Yığılca ilçesine bağlı Gökçeağaç köyünde özel sektöre ait mermer ocağında, taş kesiminde çalışan Kemal Subaşı iş makinesinin önündeki kovaya bacaklarının sıkışması sonucu yaralandı. Hastaneye kaldırılan işçinin bacağının koptuğu öğrenildi.

28 EYLÜL 2012 – Balıkesir’in Saraylar Beldesi’ndeki mermer ocağında üzerine mermer bloğu düşen Selçuk Turgut yaşamını yitirdi.

1 EKİM 2012 – Burdur’un Karamanlı ilçesi Kavaklıçeşme bölgesinde mermer ocağında çalışan Ali Esen (35), mermer molozlarının üzerinden geçmek isterken meydana gelen moloz kayması sonucu iş makinesiyle mermer parçaları arasında kalarak ağır yaralandı. Hastaneye kaldırılan işçi kurtarılamadı.

1 EKİM 2012 – Manisa’nın Soma İlçesi’nde Uyar Madencilik şirketine ait Darkale linyit ocağında yangın çıktı, 4’ü ağır 9 kişi yaralandı.

4 EKİM 2012 – Çankırı’nın Eldivan ilçesine bağlı Seydi Köyü’nde kum ocağında, taş kırma makinesinin bakımını yaparken dengesini kaybederek 4 metre aşağı yuvarlanan Satılmış Şentürk (40) yaşamını yitirdi.

8 EKİM 2012 – Bolu’nun Mudurnu İlçesine bağlı Taşkesti Beldesi’nde faaliyet yürüten özel sektör taş ocağında, iş makinesi operatörü olarak çalışan Fatih Alemdar (23) ölü bulundu.

9 EKİM 2012 – Zonguldak’ta, Dilaver Mahallesindeki özel sektöre ait maden ocağında tavandan kopan havalandırma borusunun başına isabet etmesiyle kömür taşıma bandının üzerine düşen maden mühendisi Sadık Kerem Karadayı (28) hayatını kaybetti. 

9 EKİM 2012 – Zonguldak’ın Kilimli Beldesi Damarlı Mahallesi’nde Serkan B.’ye ait kömür ocağında meydana gelen patlamada Mehmet Keleş (32) ile Cemal Keçibaş’ın (35) vücutlarının çeşitli yerlerinde önemli ölçüde yanık meydana geldi.

12 EKİM 2012 – Çorum’unBahçelievler Mahallesinde bulunan Belediye Taş Ocaklarında, işçi O.Ö. (26), demir parçasının kafasına çarpması sonucu yaralandı.

13 EKİM 2012 – Ankara’nın Kızılcahamam İlçesine bağlı Ağcin Köyü’nde faaliyet gösteren Hastaş kum ocağında, iş makinesinden kaynaklanan iş kazasında ocakta çalışan işçilerden Eyüp Yurt’un bacağı koptu. Yurt, acil olarak Ankara Numune Hastanesine kaldırıldı.

14 EKİM 2012 – Gümüşhane’nin Kelkit ilçesi’nde, baraj ve yol inşaatına malzeme üreten taş ve kum ocağında meydana gelen iş kazasında, 7 çocuk babası Mustafa Çetin (56) düştüğü kum yığınında can verdi.

16 EKİM 2012 – Muğla’nın Milas İlçesi’nde Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu Güney Ege Linyitleri İşletmesi Müessesesi’ne (TKİ GLİ) bağlı Yeniköy Linyit İşletme Müdürlüğü’nde, iş makinesi operatörü Turgut Kocabıyık (49), kontrolden çıkan aracın şarampole yuvarlanması sonucu altında kalarak ağır yaralandı.

17 EKİM 2012 – Konya’nın Beyşehir’e bağlı Kayabaşı beldesi yakınlarında faaliyet gösteren özel sektör mermer ocağında çalışan işçi Durmuş Yılmaz (44), aniden iki parçaya ayrılan ve yaklaşık 1 ton ağırlığında olduğu ileri sürülen mermer bloğunun altında kalarak yaşamını yitirdi.

18 EKİM 2012 – Zonguldak’ta kaçak maden ocağında işçi olarak çalışan Ozan Çaplık ocak içinde çalışırken elektrik akımına kapılması sonucu yaşamını yitirdi. 

21 EKİM 2012 – Kastamonu‘nun Küre ilçesinde faaliyet gösteren bir şirketin kuyu projesinde çalışan Çin uyruklu Xıansheng Weı, kuyu içerisine beton dökerken bir anlık dikkatini kaybederek 5 metrelik çukura düştü. Weı, sert zemine düşmesi sonucu ağır yaralandı.

22 EKİM 2012 – Zonguldak’ın Gelik Beldesi Ayiçi Mahallesinde faaliyet gösteren özel sektöre ait bir maden ocağında meydana gelen göçükte mahsur kalan işçilerden İsmet Esen (27) yaralı olarak kurtarılırken, 1 çocuk babası Soner Kan’ın (20) cesedi bulundu.

5 KASIM 2012 – Tekirdağ Malkara Karayolu üzerinde faaliyet yürüten Emek Madencilik şirketine ait linyit ocağında meydana gelen göçük altında kalan İsmail Başol (31) yaralı olarak kurtarıldı.

6 KASIM 2012 – Eskişehir’in Mihalıççık ilçesine bağlı Koyunağılı Köyü’nde de özel sektöre ait linyit ocağında üzerine elektrik panosu düşen Ö.V.S ağır yaralı olarak hastaneye kaldırıldı.

7 KASIM 2012 – Burdur’un Karamanlı İlçesi’nde faaliyet gösteren özel sektöre ait mermer ocağında elektrikçi Mehmet Karcı (22), çalıştığı sırada dengesini kaybederek 8 metrelik yükseklikten mermer bloklarının üzerine düşerek ağır yaralandı.

7 KASIM 2012 – Zonguldak’ın Ereğli ilçesine bağlı Kandilli Beldesi’nde faaliyet sürdüren Türkiye Taş Kömürü Kurumu (TTK) Armutçuk İşletme Müdürlüğü maden ocağında, tavan çökmesi sonucu Muhammet Kılıç (34), Muhammet Eroğlu (32) ve Şafak İnkaya (27) vücudunun çeşitli yerlerinden yaralı olarak kurtarıldılar.

7 KASIM 2012 – Edirne’nin Uzunköprü ilçesine bağlı Çavuşlu Köyü’ndeki linyit ocağında meydana gelen göçükte başından yaralanan Cevdet Tezcan hayatını kaybetti. 

11 KASIM 2012 – Manisa’nın Soma İlçesi’ne bağlı Darkale Köyü’nde faaliyet yürüten Uyar Madencilik şirketine ait linyit ocağında, yerin 300 ile 350 metre altındaki galeride çıkan yangın sonucu Hasan Gököz (30) ve Murat Yılmaz (31) yaşamını yitirdi. İşçilerden; Gaffur Kent (36) Ramazan Doğan (29), İbrahim Narşap (52), Abdullah Karadağ (33), Mehmet Duran (33), Üzeyir Çopar (34) ve Mehmet Altay (34) ise ağır yaralı olarak kurtarıldı.

15 KASIM 2012 – Sivas’ın Koyulhisar İlçesi Bahçe Köyü yakınlarında Eda İnşaat ve Madencilik Şirketine ait krom ocağında meydana gelen göçükte toprak altında kalan Ahmet Yakar (18), Halil Yakar (35) ve Ayhan Akyurt (29) yaralı olarak kurtarılarak hastaneye kaldırıldılar.

15 KASIM 2012 – İzmir’in Bornova İlçesi’ne bağlı Işıkkent’te, çalıştığı taş ocağında direksiyon kontrolünü yitiren kamyon şoförü Metin Emir (35), ters dönen araçta sıkışarak can verdi.

17 KASIM 2012 – Zonguldak’ın Ereğli İlçesi Gökçeler Beldesi’nde özel sektöre ait maden ocağında meydana gelen kazada Hasan Demirdöğer (34), üzerine tavan kısmından parçaların düşmesi sonucu yaralanarak Ereğli Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı.

17 KASIM 2012 – Zonguldak’ta Kırat Mahallesi Koca Osman Sokakta, 5 ay önce ruhsatsız faaliyet yürüttüğü için mühürlenen, maden ocağında meydana gelen göçükte Ural Topraklı (61) hayatını kaybetti.

21 KASIM 2012 – Afyon’un Sandıklı İlçesi Akın Köyü’nde, Mak İnşaat A.Ş tarafından işletilen taş ocağında meydana gelen göçükte, Halim Küçük (45), kullandığı kamyonla birlikte taş ve toprak yığının altında kalarak yaşamını yitirdi.

25 KASIM 2012 – Kastamonu’nun Hanönü İlçesi’nde faaliyet gösteren özel sektöre ait maden ocağında, Osman Telli (46) koğuşta ölü bulundu.

26 KASIM 2012 – Niğde’de özel sektöre ait bir altın madeni işletmesinde, dinamitin patlamasıyla sırasında üzerine kayalar düşen B.K (40) ağır yaralanarak hastaneye kaldırıldı.

28 KASIM 2012 – Zonguldak’ın Ereğli İlçesi’nde Türkiye Taşkömürü Kurumu’na (TTK) ait Armutçuk İşletme Müdürlüğü maden ocağında, kömür vagonlarını çeken motorun raydan çıkmasıyla; Saffet Koç (38) yaşamını yitirdi, Cevdet Baytekin (42) 4 parmağını kaybetti, Adem Candan (36) ve İsmail Uzan (41) ise yaralı olarak hastaneye kaldırıldı.

6 ARALIK 2012 –.Tekirdağ’ın Malkara İlçesi Hemit Köyü’nde özel sektöre ait linyit Ocağında, 30 işçinin kaldığı yatakhanede gece çıkan yangında işçilerden Aytekin Karabacaklı (27), Esin Akkuş (31), Atilla Oruç (33) ve Cemil Badurluoğlu (47) yaralandı. 

7 ARALIK 2012 – Nevşehir’in Çardak Köyü yakınlarında faaliyet yürüten Ponza Madencilikte çalışan işçileri taşıyan servis şoförü Mehmet Civelek (32) E Tipi Kapalı Ceza ve Tutukevi yakınlarında karşı yönden gelen Hüseyin Demir yönetimindeki TIR ile çarpıştı. Kazada Erkan Civelek (38) ile Mahmut Özcan (36) olay yerinde, Serkan Civelek ile Şevket Kaya ise kaldırıldıkları hastanede yaşaminı yitirdi. Nevşehir Devlet Hastanesi’nde tedavi altına alınan yaralılar minibüs şoförü Mehmet Civelek ile Ferhat Karaşahin’in ise hayati tehlikesinin bulunduğu bildirildi. 

10 ARALIK 2012 – Karaman’ın Ermenek ilçesi Pamuklu köyünde özel sektöre ait linyit ocağında, galeriden kömür taşırken kömür vagonu ile duvar arasında sıkışarak ağır yaralanan işçi Mustafa Güler kaldırıldığı Ermenek Devlet Hastanesi’nde yaşamını yitirdi.

10 ARALIK 2012 – Karaman’ın Ermenek ilçesine bağlı Pamuklu Köyü’nde faaliyet yürüten özel sektöre ait linyit ocağında, dinamit patlaması sırasında Uğur Şensiz, Mehmet Taşteki ve Ahmet Ünal ağır yaralanarak Ermenek Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı.

21 ARALIK 2012 – Edirne’nin Keşan İlçesi’ne bağlı Küçükdoğanca Köyü’nde bulunan özel sektöre ait linyit ocağında meydana gelen göçükte Mesut Akçaköse hayatını kaybetti. 700 metre yeraltından vagonlarla kömür çıkarılan sırada oluşan göçükte 6 işçi göçük altında kalırken 5 işçi kurtulmayı başardı.

23 ARALIK 2012 – Antalya’nın Korkuteli ilçesine bağlı Avdan köyünde faaliyet yürüten özel sektöre ait mermer ocağında, mermer bloklarının ayaklarının üzerine düşmesi sonucu Ayhan Aydın (65) ağır yaralanarak hastaneye kaldırıldı.

27 ARALIK 2012 – Bursa’nın Orhaneli İlçesi’nde özel sektöre ait bir krom işletmesinde, çalışırken kafasına yukarıdan büyük bir krom parçası düşen Mehmet Işık (29) ağır yaralanarak hastaneye götürüldü.

29 ARALIK 2012 – Zonguldak’ta Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Karadon Müessese Müdürlüğü Gelik İşletmesi maden ocağının eksi 360 kodunda meydana gelen göçüğün altında kalan Ercan Oğuz (39) hayatını kaybetti.

2012 Yılı içinde Maden Ocaklarında gerçekleşen toplam “Kaza” sayısı: 132, Ölü sayısı : 77, Yaralı sayısı : 216

 

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir