Soma’da Emek ve Demokrasi güçlerinin gerçekleştireceği 13 Mayıs Anma Programı belli oldu

 

13 Mayıs Soma için kanayan bir yara. 13 Mayıs madenciler için kara bir gün… 13 Mayıs Türkiye işçi ve emekçileri için yas günü… Yarın 13 Mayıs ve Soma’da kabuk bağlamaya yüz tutmuş yaralar yeniden kanayacak.

Soma devletin gözü önünde sermayenin kar hırsına kurban edilen 301 madencisini anıyor yarın. 13 Mayıs 2014 tarihinde Soma Kömürleri A. Ş’ne ait Eynez Linyit Ocağı’nda “iş kazası” adı altında gerçekleşen katliamda 301 madenci yaşamını yitirdi. Yarın Soma başta olmak üzere Savaştepe, Kırkağaç, Kınık, Akhisar ilçe ve köylerinde madenci yakınları verecekleri hayır yemeği, okutacakları mevlüt, yapacakları yürüyüş ve karanfil bırakma etkinlikleriyle yaşamını yitiren madencileri anacak. DİSK, KESK, TTB ve TMMOB yöneticileriyle birlikte emek ve demokrasi güçleri de yarın acılı aileleri yalnız bırakmayacak.

Bir yanda sarı sendikanın da içinde olduğu devletin resmi programı, diğer yanda ise şehit madenci yakınlarıyla birlikte emek ve demokrasi güçleri.

Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Türk Tabipleri Birliği (TTB) ve Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’nce (TMMOB) Genel Başkanlarıyla birlikte Emek ve Demokrasi Güçlerinin Şehit Madenci aileleriyle birlikte gerçekleştireceği 13 Mayıs programının saatleri şöyle;

  • 11:00, TMMOB/ Maden Mühendisleri Odası tarafından Madenci Heykeline karanfil bırakma ve basın açıklaması,
  • 12:00,  Madenci Anıtı’nda saygı duruşu, karanfil bırakma ve basın açıklaması,
  • 13:00,  Soma Madenci Şehitliği ziyareti,
  • 15:15, Katliamın başlangıç saatinde, Eynez Linyit Ocağı girişinde saygı duruşu, karanfil bırakma ve basın açıklaması,
  • 17:00, Kınık’ta ailelerin gerçekleştireceği yürüyüş ve basın açıklaması,
  • 20:00, Madenci Anıtından Hükümet Meydanı’na yürüyüş ve anma etkinliği.

Madenci Katliamının birinci yılında, emek ve demokrasi güçleri 16 Mayıs’ta Soma’da buluşacak

DİSK, KESK, TTB ve TMMOB öncülüğünde 16 Mayıs 2015 tarihinde Soma’da, “İŞ CİNAYETLERİNE, TAŞERON KÖLELİĞİNE, SEFALET ÜCRETİNE KARŞI 16 MAYIS’TA SOMA’YA YAŞAMI SAVUNMAYA” şiarıyla gerçekleştirilecek yürüyüş için saat: 12:00’de Tren Garının bulunduğu İstasyon Meydanı’nda toplanılacak, TKİ ELİ, Öğretmenevi önünden yürüyerek Beşyol’da bulunan Madenci Heykeline ulaşacak olan onbinler, burada yapılacak kısa bir konuşma ve karanfil bıraktıktan sonra Kaymakamlık binası önündeki Cengiz Topel Meydanına yürüyecek ve burada miting yapılacak. Mitingi için meydana ses platformu kurulacak, konuşmalar bu platform üzerinden gerçekleştirilecektir.

16 Mayıs Soma Mitingi için İzmir’den 10 tren vagonu kiralanmış, onlarca otobüs ayarlanmış durumda. Soma’nın etrafındaki ilçelerde 14 – 15 Mayıs tarihlerinde ses aracı dolaşarak halka mitinge katılım çağrısı yapacak. 4 Örgütün hazırladığı afişler yaygın olarak sokak ve caddelere yapıştırılarak mitinge katılım için değerlendirilecek.

Soma’da başta düzenleyen 4 konfederal örgütün yönetici ve üyelerinin dışında onbinlerce insan katılım sağlayacak. Ayrıca, çok sayıda sanatçı ve aydının da o gün Soma’da olması bekleniyor.

16 Mayıs’ta 2911 sayılı yasa çerçevesinde gerçekleştirilecek Soma Mitingi için bugün Kaymakamlığa gerekli başvuru da yapılmış durumda.

Basına ve kamuoyunun bilgisine sunulur. 12 Mayıs 2015

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir