Dev. Maden – Sen Haziran 2015 raporunu tamamladı

Haziran ayı içinde maden Ocaklarında 7 “iş kazası” oldu

Maden Ocaklarında 6 madenci yaşamını yitirdi, 14 madenci yaralandı

Manisa’nın Gölmarmara İlçesi’nde üzüm bağlarında yaprak toplayarak geçimlerini sağlayan tarım işçilerini taşıyan kamyonetin süt tankeri ile çarpışması sonucu 13’ü kadın 1’i çocuk olmak üzere 15 tarım işçisinin yaşamını yitirdiğini büyük bir üzüntüyle öğrendik. Ocak ayından bu yana yollarda yaşamını yitiren tarım işçisi sayısının 200’e yaklaştığını da hatırlatmak isteriz.  Sık sık yaşadığımız bu ölümlerin ardından yetkililerin önlem almak için harekete geçmek yerine işin kolayına kaçarak üzüntülerini belirten mesajlarının sürmesi acılarımızı katmerleştirmektedir. Yaşamını yitiren işçilerin ailelerinin acılarını paylaştığımızı belirtirken, bir kez daha yetkilileri uyarmayı da insani bir görev sayıyoruz. 

Haziran ayı iş cinayetleri için geçen aylardan farklı olmadı. Pek çok sektörde işçi uğradığı bu iş cinayetleri sonucu bugün hayatta değil artık. Maden ocakları da Haziran ayında bu cinayetlerden payına düşeni aldı. Maden işletmelerinde iş cinayetleri sonucu Haziran ayı içinde 6 madenci yaşamını yitirirken 14 işçi de yaralı olarak hastanelere taşındı.

İş cinayetlerinde yaşamını yitirenlerin başta aileleri olmak üzere akraba ve dostlarına öncelikle başsağlığı dileğimizi iletip acılarını paylaştığımızı belirtirken, yaralı olarak hastanelere taşınanlara da acil şifalar diliyoruz.

Madencilik sektöründe Haziran ayı içinde yaşanan iş cinayetleri raporumuzu aşağıda kamuoyunun bilgisine sunuyoruz.

HAZİRAN 2015 İŞ CİNAYETLERİ :

9 HAZİRAN 2015 – Amasya’nın Suluova İlçesinde, Polat Madenciliğe ait linyit ocağında Şılam patlaması (Akışkan su ile toz kömürünün birleşmesiyle oluşuyor) sonucu göçük meydana geldi. Yaşanan kazada Zeki Eşe (41) isimli işçi hayatını kaybetti. Hüseyin Kaymaz isimli bir işçi ise yaralandı.

Yaşamını yitiren Eşe’nin Ordu’lu olduğu, uzun süredir çalıştığı Soma’da faaliyet yürüten İmbat Madencilikten işten atıldığı ve sonrasında Polat madencilikte işe girdiği, emekliliğine 9 ay kaldığı öğrenildi.

12 HAZİRAN 2015 – Isparta merkez Kadılar Köyü’nde özel sektör tarafından işletilen bir mermer ocağında, üstüne düşen mermer blokunun altında kalan Durmuş Cengiz (41) yaşamını yitirdi.

15 HAZİRAN 2015 – Kırşehir’in Özbağ Beldesi Kızılca Mahallesi’nde Şifa İnşaat tarafından işletilen Kum ocağında vidanjörle yol sulaması yapan Ekrem Önal (65), kullandığı aracın freninin boşalarak takla atması sonucu altında kalarak yaşamını yitirdi.

18 HAZİRAN 2015 – Manisa Salihli’de özel sektör tarafından çalıştırılan Kum ocağında, kum eleme makinesinden yaklaşık 3 metre aşağıya düşen Deniz Üzel (38) hayatını kaybetti.

23 HAZİRAN 2015 – Zonguldak’ın Dilaver Mahallesi’nde özel sektöre ait bir maden ocağında meydana gelen göçükte arkadaşlarınca kurtarılan Turgut Yılmaz (38) kaldırıldığı Zonguldak Atatürk Devlet Hastanesi’nde yaşamını yitirdi.

28 HAZİRAN 2015 – Amasya Suluova’da Yeni Çeltek Maden ocağı çalışanlarını taşıyan kamyonetin orta refüjde bulunan viyadük ayağına çarpması sonucu işletmede stajyerlik yapan Jeoloji Mühendisi Sefa Gök (20) hayatını kaybetti.

30 HAZİRAN 2015 – Ankara’nın Nallıhan İlçesi Çayırhan Beldesi’nde, Park Termik Maden İşletmesinin Güney Sektöründe tavan desteklerini tutturmak için kullanılan köpük malzemenin saat 23:00 civarında alev alması sonucu çıkan yangında 2’si ağır 13 işçi dumandan zehirlenerek hastaneye kaldırıldı. 7 Temmuz 2015

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir