Dünya Sağlık Örgütü 12 Mart 2020 tarihinde, Covid-19 virüsünün neden olduğu salgını “pandemi” olarak ilan etti. Tüm dünyada ve ülkemizde ilk etapta alınan toplumsal önlemler nedeniyle kontrol altına alınabileceği değerlendirilen pandemi sermayenin taleplerinin karşılanabilmesi amacıyla normalleşme sürecine geçilmiş ve ne yazık ki salgın tüm dünyayı ve ülkemizi sarmıştır.
1 Eylül 2020 tarihi itibariyle 215 ülkede 25.851.000 vakanın görülmüş ve 859.136 kişi ise hayatını kaybetmiştir. Ülkemizde ise resmi rakamlara göre 271.705 vaka görülmüş olup 6.417 kişi ise hayatını kaybetmiştir. Dünyada ve ülkemizde ki vakalar değerlendirildiğinde ölenlerin büyük bir çoğunluğunun emekçiler, işsizler ve ezilenler olduğu açıkça görülebilmektedir.
Bu tablo madencilik sektörü içinde oldukça vahim bir durumdadır. İşletmelerde, şantiyelerde ne yazık ki maden emekçileri salgın riski ile karşı karşıyadır. Bizler maden işletmelerinde salgına karşı üretimin durdurulmasını gerekli önlemlerin alınmasını beklerken Karaman İli Ermenek İlçesinde bulunan yeraltı kömür işletmesinde maden emekçileri 13 aydır maaş alamamaktadır. Salgın koşullarında çalıştırılmaması gereken maden emekçileri hem çalıştırılmış hem de açlığa mahkûm edilmişlerdir.
Ermenek kömür madenlerinde 2003 yılında 10, 2014 yılında ise 18 maden emekçisi hayatını kaybetmiş ve Ermenek ölümler ile anılır olmuşken son yıllarda ise köle düzeni ile anılmaya başlamıştır. Ermenek’te 2016 yılında da yine aynı işyerinde işçiler ücretlerini alamadığı için kendilerini yeraltına kapatarak direnişe geçmiş ve ancak seslerini duyurup haklarını alabilmişlerdi.
Sermaye; salgını ve ekonomik krizi bahane ederek maden emekçilerini açlığa mahkum etmektedir. Siyasi iktidarın yaşadığımız pandemi koşullarında 13 aydır maaş alamayan Ermenek’li maden emekçilerini görmezden gelmesi kabul edilebilir değildir.
Covid-19’dan ölemeyenler açlıktan mı ölmeli?
Ermenekli maden emekçilerinin mücadelesini destekliyoruz.
Siyasi iktidarı göreve davet ediyoruz.

Ermenek’de Merkez ve Seba maden ocaklarında çalışan yaklaşık 120 madenci 13 aylık maaşları ve atılan işçilerin işe geri alınmasını talebiyle 15 günden beri işyeri önünde eylem yapıyor. Ermenek’den sonra Konya’daki eylemden de sonuç alamayan maden işçileri bu taleplerinin duyurulması ve yerine getirilmesi için Ankara’ya yürüme kararı aldılar.Ermenek Cenne Maden Ocağında 13 aydır, Seba Madencilik’te 7 aydır maaşlarını alamayan işçiler direnişlerinin 15. gününde önce Ermenek Kent meydanında sonrasında Konya’da basın açıklaması yaptı.Konya şehir girişinde polis tarafından durdurulan işçilerin şehre girişleri engellenmeye çalışılsa da işçiler, patronun yem fabrikası Özbey Yem Fabrikası’na giderek patron Fehmi Özbey ile görüşen işçi temsilcileri, “Patron sadece laf kalabalığını yapıyor, hiçbir talebimiz karşılanmadı. Uzun zamandır yaptıkları onca hukuksuz uygulamaya rağmen devlet’in yetkili birimleri müdahale etmiyor. “ “Tazminatlarla ilgili somut bir ödeme planının çıkarılmasını ve bu plana Ermenek Belediye Başkanının, Esnaf Odası Başkanının, işçi temsilcilerinin ve şirketin ortak imza atmasını istiyoruz, bunun dışında hiçbir çözüm yöntemini tanımıyoruz, reddediyoruz.” Bu nedenle 1 Ekim’de Ankara’ya yürüme kararı aldık.”Bu kadar kanunsuz, bu kadar insafsız haksızlığı yapanlar; göz yumanlara sesleniyoruz. Artık bu kanunsuzluktan hemen vaz geçip, işçilerin haklarını teslim edin.