Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından her hafta yayımlanan bülten ücretlilerin ihtiyaç kredisi ve kredi kartı borçlarının her geçen gün arttığını gözler önüne seriyor.
BDDK bültenindeki verilerine göre tüketici kredileri yaklaşık 1 trilyon 85 milyar liraya ulaşırken bunun 674,8 milyar lirasını ihtiyaç kredileri oluşturdu. Kredi kartları borçları ise 452,5 milyar liraya ulaştı. Ücretlilerin bankalara toplam borcu ise 1 trilyon 537 milyar lirayı buldu.
Önceki yıl ücretlilerin bankalara olan toplam borcu 986,7 milyar liraydı. Bu borcun tüketici kredileri 776,7 milyar lira, olurken, ihtiyaç kredileri kısmı ise 464,7 milyar lira olarak gerçekleşmişti. Kredi kartları borçları ise 209,9 milyar lira seviyesindeydi. Buna göre kredi kartı borçları son bir yılda iki katından fazla arttı.
Yüksek enflasyon ile tetiklenen hayat pahalılığı karşısında çalışanların ücretlerinin gittikçe erimesi sonucu ücretliler gittikçe artan borçlarını ya kredi kartı borcunun asgari tutarını ödeyerek ya da tüketici kredisi ile altından kalkılamayacak borçlarını yeniden yapılandırarak yaşamlarını devam ettirmek zorunda kalıyor.
Bankaların, yüksek miktarlara ulaşan ücretlilere ilişkin yürüttükleri ödenemez hale gelen borçlarına getirdikleri haczin de gittikçe katlanarak arttığı bilinen bir gerçek. İrdeleyecek olursak, bankaların bireysel kredi kartı alacaklarında yüzde 4,1 artış görülürken borçların toplamı ise milyarlarca lira oldu. Bankaların bireysel kredi kartı alacakları 479 milyardan 518 milyon liraya çıkarken, bunların 238 milyar 359 milyon lirasını taksitliler, 241 milyar 159 milyon lirasını da taksitsizler oluşturdu.
Önceki yıllara bakıldığında 2021’de tüketici kredileri ve bireysel kredi kartlarında takipteki alacaklar 24,4 milyar lira iken 2022’de bu rakam 29,8 milyar liraya çıkarak 5,4 milyar lira yükselmişti.
Bu böyle gitmez!
Milyonlarca işçi adına bir kez daha haykırıyoruz: Artan borç yükü altında daha fazla ezilmemek için ülkeyi yönetenleri acil önlemler almaya çağırıyoruz:
- Ücretlilerin bankalara olan borçlarına uygulanan yüksek faiz sonlandırılsın!
- Ödenemeyecek miktarlara ulaşıp takibe düşen, varlık şirketlerine devredilen tüm ücretli borçları, anaparayı defalarca katlayan faizden arındırılarak yeniden yapılandırılsın!
- Elektrik, su, doğalgaz ve internet faturalarına yapılan zamlar geri alınarak bu hizmetlerden alınan vergi ve kesintiler sonlansın!
- Ücretliler üzerinde gelir vergisi oranı yüzde 10’a düşürülsün!
- Vergi tarife dilimleri en az asgari ücret veya yeniden değerleme oranında artırılsın!
- İşverenlere uygulanan 5 puan SGK prim desteği çalışanlara da uygulansın!
- Yüksek enflasyon dönemi sürdüğü müddetçe asgari ücret yılda dört defa belirlensin!
- Türkiye’yi asgari ücretliler toplumu olma utancından kurtarmak için sendikalaşma, toplu sözleşme ve grev hakkı önündeki engeller kaldırılsın!