Madencilik sektöründe katliam derecesine varan iş cinayetleri Mayıs ayı gündemine damgasını vurdu. 301 işçinin yaşamını yitirdiği Soma Kömürleri A.Ş linyit ocağında o günden bu yana üretim yok. İşçiler ücretli izinli sayılıyor, ocağın geleceğine dair çeşitli yorumlar yapılırken, işletmede çalışan işçiler ise bir yandan yaşamını yitiren arkadaşlarının üzüntüsünü taşırken diğer yandan belirsizlik ve gelecek kaygısıyla yaşıyorlar.
Soma Kömürleri A.Ş linyit ocağında katliamdan sonra yapılan incelemeler sonucu ne tür eksiklerin belirlendiği, bu eksiklerin giderilmesine dönük nasıl bir çalışma yürütüldüğüne dair kamuoyuna yeterli bilgi verilmiyor. Soma’da yasadışı uygulamaların durdurulmasına dönük Dev. Maden – Sen tarafından Savcılığa, Kaymakamlığa ve bakanlıklara yapılan başvuru ve suç duyuruları ise henüz sonuca bağlanmadı.
Soma’da işverenlerin yaşanan iş cinayeti sonrasında yine ders çıkarmadığı, yasal olmayan uygulamalarına kaldığı yerden hiç ara vermeden devam ettirilme çabaları ise gözden kaçmıyor. Bunlardan İmbat Madencilik Enerji Turizm San. ve Tic. A.Ş işvereni, işçilerin taleplerinin yeraldığı dilekçeleri almıyor, işçilerden E DEVLET ŞİFRESİ istiyor, raporlu işçiyi işten atıyor. Sarı sendikaya karşı bayrak açan, iş cinayetleriyle ölümlere karşı çıkarak yaşamı ve yasal haklarını savunan işçiler şimdi işveren ve onun kuklası sendikanın boy hedefinde. Emekten yana olduğunu iddia eden bazı siyasal çevrelerin de bu alınteri ve ölüm tüccarlarına hizmette kusur etmedikleri de ayan beyan ortada. Katliam sonrası hükümetin Soma Yasası adıyla gündeme getirdiği yasa tasarısı ise şimdiden meclis komisyonlarında içi bir hayli boşaltılmış durumda.
Sendikamız, Manisa’nın Soma İlçesinde Meydana Gelen Maden Kazalarının Araştırılarak alınması gereken İş Sağlığı ve İş Güvenliği tedbirlerinin belirlenmesi amacıyla kurulan Türkiye Büyük Millet Meclisi Araştırması Komisyonuna; 2 Temmuz 2014 günü yaptığı sunumla Soma’da işçi hakları, çalışma koşulları, İşçi Sağlığı ve Güvenliği, uygulanan yasa ihlalleri, bu tür faciaların ve ölümlerin önlenmesi için alınması gereken acil önlemler, işçilerin adalete erişimde uğradıkları açık haksızlıkları aktarmış, önerilerimizi sunmuştur.
Maden ocaklarında yaşanan “iş kazaları”nın Mayıs ayındaki Soma Madenci Katliamıyla birlikte hiç ara vermeden Haziran ayı içinde de devam ettiği görülüyor. Bunlardan sendikamıza ulaşan bilgiler ise şöyle özetlenebilir;
1 HAZİRAN 2014 – Maraş Elbistan’da Afşin Elbistan Linyit İşletmelerine bağlı linyit stok sahasında meydana gelen teknik arızayı gidermeye çalışan Ali Çankay (24), bant yolunda, kömürü parçalamakta kullanılan tamburun başına çarpması sonucu yaşamını yitirdi.
1 HAZİRAN 2014 – Şırnak merkeze bağlı Toptepe Köyü’nde Acar Madencilik tarafından işletilen linyit ocağında meydana gelen göçükte İbrahim Sağnak (30) yaşamını yitirdi, 7 işçi de göçük altından yaralı olarak kurtarıldı.
2 HAZİRAN 2014 – Manisa Soma’da, İmbat Madencilik linyit Ocağında 16:00 – 24.00 vardiyasında ateşlemeci olarak çalışan işçi Kamil Elekler geçirdiği kaza sonucu elinden yaralandı.
10 HAZİRAN 2014 – Ankara Kazan İmrendi Mahallesi’nde özel sektöre ait kum ocağında kamyon şoförü olarak çalışan Hüseyin Şen, kullandığı kamyonla birlikte daha önce kum çıkarıldıktan sonra kapatılmayan büyük bir çukurda batarak yaşamını yitirdi.
11 HAZİRAN 2014 – Şırnak’ta Kemerli Köyü yakınlarında bulunan özel sektöre ait linyit ocağında gaz sıkışmasından kaynaklı göçük sonucu Ahmet Baysal, Emin Baysal ve Selahattin Uçar adlı işçiler yaşamlarını yitirdiler.
17 HAZİRAN 2014 – Manisa/Soma’da faaliyet yürüten İmbat Madencilikte çalışan Rıdvan Yetim (28), Doğu 5 panosunda çalışırken sol ayağı bantla demir arasında kalarak yaralanmasına neden oldu.
18 HAZİRAN 2014 – Şırnak’a 20 kilometre uzakta bulunan Cudi Dağı eteklerinde faaliyet yürüten özel sektöre ait linyit ocağında meydana gelen göçükte Musa Seven (47), hayatını kaybetti.
18 HAZİRAN 2014 – Karaman’ın Ermenek İlçesi Yerbağ Köyü sınırları dahilinde özel sektöre ait linyit ocağında meydana gelen göçük sonucu Mustafa Yirik (43) hayatını kaybetti.
29 HAZİRAN 2014 – İstanbul Sultangazi Cebeci Mahallesi’ndeki Has Beton firmasına ait taş ocağında meydana gelen göçük ve toprak kayması sonucuErdem Çelikmen ve Süleyman Akay yaşamını yitirdi.
Haziran Ayı içinde gerçekleşen toplam “Kaza” sayısı: 9, Ölü sayısı: 10, Yaralı sayısı: 9.
iş cinayetlerinde yaşamını yitirenleri saygıyla anıyor, ailelerinin ve dostlarının acılarını paylaşıyor ve tedavisi sürenlere acil şifalar diliyoruz.
Dev. Maden – Sen Yönetim Kurulu