DİSK’in asgari ücrete dair talepleri ve mücadele süreci ile ilgili DİSK Genel Merkezi’nde bir basın toplantısı düzenlendi. DİSK Yönetim Kurulu üyeleri, DİSK üyesi sendikaların yöneticileri ve direnişlerden DİSK’li işçilerin katıldığı basın toplantısında açıklamayı DİSK Genel Başkanı Kani Beko yaptı.

 

DİSK Genel Başkanı Kani Beko’nun, DİSK’in asgari ücret değerlendirmesi ve talepleri üzerine yaptığı açıklama:

ASGARİ ÜCRET 1800 NET!

SARAYLAR DEĞİL, EKMEĞİMİZ BÜYÜSÜN!

Değerli basın emekçileri,

Hepinizin bildiği gibi 2015 yılı asgari ücreti Aralık ayı içerisinde belirlenecek.  Bu ay içerisinde yapılacak Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantıları öncesi hükümet, 2015 programında hedeflediği zam oranını açıkladı.

Yüzde 3+3 olarak açıklanan zam oranı ile hükümet işçilere günlük 1 lira civarında bir zammı uygun gördüğünü duyurdu. Hükümet açlık sınırının altında bir asgari ücrette ısrar ederek, yeniden bir sosyal cinayete imza atacağını şimdiden ilan etti.

Hükümetin zam oranının önceden açıklaması ile Asgari Ücret Tespit Komisyonu Toplantıları bir kez daha anlamsızlaştı. Yıllardır “orta oyunu” olarak nitelendirdiğimiz bu komisyon toplantılarının senaryosunu ve oyunun sonunu artık herkes biliyor.

Ancak biz bu oyuna seyirci kalmayacağız!

Çünkü biz biliyoruz ki asgari ücret sadece asgari ücret alanları ilgilendirmemektedir. Asgari ücret, emeği ile geçinen herkesin çalışma ve yaşam koşullarını belirlemekte, Türkiye’deki tüm ücretleri ve pazarlık süreçlerini etkilemektedir.

Bu oyuna seyirci kalmayacağız! Çünkü biz Türkiye’nin dört bir yanında sayısı hızla artan #Direnİşçi çadırlarının örgütüyüz.

Çünkü biz kuruluşundan bugüne sadece üyelerinin değil tüm işçi sınıfının haklarını savunmayı görev bilen Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonuyuz!

DİSK olarak asgari ücrete dair taleplerimizi ve mücadele programımızı belirlemek üzere bir süredir çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu kapsamda 22 Kasım’da bilim insanlarının, sendika uzmanlarının ve basın emekçilerinin katılımı ile “2015 Bütçesi ve Asgari Ücret Çalıştayı” gerçekleştirdik.

Bu Çalıştay’daki tartışmaların ve Konfederasyonumuz bünyesinde yaptığımız çalışmaların ışığında Asgari ücretin en az net 1800 lira olması gerektiğini belirledik.

ASGARİ ÜCRET 1800 NET!

ÇÜNKÜ; kişi başına düşen milli gelir 2014 yılı itibarıyla aylık 1800 lirayı aştı. Hükümet bu rakamla çok övünüyor. Biz işçiler 4 kişilik hanemiz için payımıza düşenin sadece birini talep ediyoruz. En azından yaşamak için buna ihtiyacımız var. Ve soruyoruz: Hanemizin payına düşen aylık en az 7 bin 200 liramız nerede?

ASGARİ ÜCRET 1800 NET!

ÇÜNKÜ; biz işçiler çalışıyoruz ekonomi büyüyor. Ekonomi büyürken biz alınteri döküyoruz, çalışırken biz ölüyoruz, biz sakatlanıyoruz, biz hastalanıyoruz. Madem Türkiye ekonomisi büyüyor, bizim aşımız, bizim ekmeğimiz neden büyümüyor? Büyümeden pay alsaydık, birilerini zengin ettiğimiz oranda zam alsaydık şimdi asgari ücret yaklaşık 1800 lira olacaktı.

ASGARİ ÜCRET 1800 NET!

ÇÜNKÜ; Cumhurbaşkanlığı bütçesi geçtiğimiz yıla göre neredeyse 2 katına çıktı. Bu ülkede tüm değerleri üretenler için daha düşük bir artış kabul edilemez. Asgari ücret artış oranı, Cumhurbaşkanlığı bütçesinin artış oranına eşitlenmelidir. Bu rakam yaklaşık net 1800 liradır.

ASGARİ ÜCRET 1800 NET!

ÇÜNKÜ; 4 kişilik bir hanede yoksulluk sınırı 3500-4000 lira civarındadır. Asgari ücret için belirlenmesi gereken gerçek tutar aslında budur. Yoksulluğa mahkum eden ücrete asgari ücret denmez! İki kişi çalışmamıza rağmençocuklarımızı yoksulluğa mahkum etmemek için 1800 lira şarttır!

Öte yandan Türkiye’de eğitimden sağlığa her şey AKP hükümeti döneminde paralı hale gelmiştir. Eskiden parasız olan kamusal hizmetler paralı hale gelmiş ve giderek daha pahalı olmuştur. Bu nedenle biz “sosyal haklar şart” diyoruz.

Asgari ücretle çalışanlar için elektrik, su, doğalgaz kullanımı asgari ihtiyaç sınırına kadar ücretsiz olmalıdır.

İşe gidiş gelişlerde ulaşım ücretsiz olmalıdır.

Eğitimde hiçbir ad altında para alınmamalı, eğitimin okul dışı giderleri devlet tarafından karşılanmalı, sağlık tümüyle parasız olmalıdır.

Çalışanların çocuklarını bırakabilecekleri kamusal parasız kreş şarttır.

Tüm bu taleplerimizin yanında en önemli taleplerimizden biri de asgari ücretin belirlenme sürecinde işçi sınıfının söz hakkıdır!

Az önce de ifade ettiğimiz gibi, Asgari Ücret Tespit Komisyonu yıllardır bir ortaoyununa dönmüştür. Asgari ücretin belirlenmesi süreci bir toplu pazarlık süreci olarak ele alınmalıdır. Görüşmeler kamuoyuna açık hale getirilmeli, anlaşmazlık durumunda işçilerin üretimden gelen güçlerini kullanabilecekleri yasal zeminler oluşturulmalıdır.

Biz bu konuda bir yasal düzenleme önerisi hazırlığını tamamladık ve önümüzdeki günlerde Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne giderek, hükümete ve tüm siyasi partilere bu önerimizi ileteceğiz.

Ayrıca, Aralık ayı boyunca her hafta asgari ücretle ilgili DİSK-AR’ın bir raporunu yayınlayacağız.

Değerli basın emekçileri,

Konfederasyonumuz “Asgari Ücret 1800 Net!” sloganı ile yüz binlerce işçiye ulaşmak üzere bildiriler hazırladı. Bu bildirileri kentlerin meydanlarında, işçi havzalarında, iş yerlerinde dağıtacağız. Türkiye’nin dört bir yanında stantlar açacak, basın açıklamaları düzenleyecek, eylemler, yürüyüşler organize edeceğiz.

Ve de Asgari Ücret Tespit Komisyonu milyonlarca işçinin geleceğini belirlerken kapının önünde olacak ve şu sloganlarımızla kulaklarını çınlatacağız:

Asgari ücret 1800 net!

Saraylar değil ekmeğimiz büyüsün!

 

Siz basın emekçileri de dahil olmak üzere Türkiye işçi sınıfını bu mücadelede DİSK’e güç vermeye, DİSK’li olmaya #Direnİşçi olmaya çağırıyoruz!  2 Aralık 2014 

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir