7 Ocak 2013 tarihinde, TTK’nın taşeronlarından Star Madencilikte 8 işçinin yaşamını yitirmesinin ardından “iş kazaları”, 10 Ocak 2013 tarihinde Bektaş Madenciliğe ait Maden Ocağında 1 işçinin ölümü ve 3 işçinin yaralanmasıyla sürdü.
Zonguldak dün gece yine sessiz değildi. Çatalağzı Beldesi’nde TTK’nın kömür yıkama işlerini yapan taşeron firmada çalışan Kadir CELEP, kömür yıkama tesisinin (lavuar) 4. katından düşerek hayatını kaybetti.
Herkesin Çatalağzı Beldesi’ndeki kazayı konuştuğu sırada bu kez sabah saatlerinde, Bahadır Madencilik şirketine ait ocakta meydana gelen göçükte Yunus AKTAŞ (36) yaşamını yitirdi.
Her kaza sonrası yetkililerin üzüntülerini dile getirdiği konuşmalar bu kez 7 Ocak’tan sonra taşeron işletmeler üzerine sürdü. Bakanlık ve pek çok yetkili, taşeron işletmelerin madencilik sektöründe olmaması gerektiğini söylemeye başladılar.
Bütün bu konuşmalarla ve timsah gözyaşları karşısında madenlerdeki acımasız üretim sistemi hiç ara vermeden devam etti ve beraberinde de yeni ölümleri getirdi.
Daha önceki açıklamalarımızda defalarca söyledik. Maden Kanunu, İşçi Sağlığı İş Güvenliği Yönetmeliği çalışanların, meslek odalarının ve üniversitelerin katkılarını almadan sadece işverenlerle yapılmakta, bu sektörde sağlıklı ve insanca çalışmayı karşılamaktan çok uzak kalmaktadır. Sendikal örgütlenmeyi teşvik eden ve cazip hale getiren, baraj ve yasaklardan arınmış bir sendika yasasının eksikliği de bu kaza oranlarında etkilidir. Zira, sendikal örgütlenmenin olduğu işyerlerinde kayıtdışı çalışma da olmaz. Kaçınılmaz kaza olarak ifade edilen iş kazaları önlenebilir durumdadır. Kar hırsı ve ucuz işçilik amacıyla önlenmediği için biz bunlara iş cinayeti diyoruz.
Türkiye iş kazalarında Avrupa birincisi, dünya üçüncüsüdür. Bu rakamlarda ölümlerin iş cinayeti olduğunu haykırmaktadır.
Hedefimiz “iş kaza”larının sıfırlandığı bir ülkedir. Ne var ki vahşi kapitalizmin egemen olduğu bir ülkede aşırı kar hırsının bu kazaları sürekli artmasına alışmamız ve razı olmamız sağlanmaya çalışılmaktadır. Biz bu cinayetlere alışmayacağız. Razı olmayacağız.
Madencilik sektöründe yaşanan iş cinayetleriyle ilgili değerlendirmelerde bulunan yetkililerin, yukarıda işaret ettiğimiz konularla birlikte çözüm üretmesi gerekmektedir.
Yaşamını yitiren madencilerin ailelerinin acılarını paylaştığımızı belirtiyor, yetkilileri birkez daha görevlerini ciddiyetle yapmaya davet ediyoruz. 17 Ocak 2013
Dev. Maden – Sen Yönetim Kurulu