Egemenlerin dinmeyen kar hırsının devam ettiği sürece, bunun sonucu maden ocaklarında yaşanan ölümlerin durması ve unutulması olası mı?! 
İşçi ve emekçilerin hayatın farklı alanlarında ve sektörlerinde başına gelenler ve egemenlerce yaşatılan acılar, ‘ateş düştüğü yeri yaktıkça”, bu coğrafyada yaşayan ezilenlerin tüm acıları kendi acısı olarak sahiplenmedikçe, bu acıların dinmesi ve yok olması mümkün mü?!

Şubat ayı da geride kaldı. Ama geride kalan her şey unutuldu diyebilmek mümkün mü? Örneğin 10 Şubat 2011 tarihi kime, neyi hatırlatıyor? Üzerinden 2 yıl geçmiş olmasına rağmen unutulmuş olabilir mi? Gündemin hızla değiştiği, ülkede ekonomik, siyasal ve sosyal çalkantılarla sürdüğü bir zaman diliminde, bu tarih doğaldır ki pek çoğumuz açısından bişey ifade etmiyor olabilir. Oysa ateşin düştüğü yer öyle değil ki! Afşin/Elbistan’da 9 madencinin cansız bedenine ulaşamayan, o günden bu yana acılarıyla baş başa kalan aileler için geçmiş hala dün gibidir. Yeraltındaki madencilerin aranıldığına, yerüstüne çıkarılmasına dönük kesintisiz bir faaliyet sürdürüldüğüne dair açık belirtilerin görülmediği günümüzde yaraların kanamaya devam ettiği ve acıların katmerleşerek sürdüğü de unutulmamalıdır.

Madencilik sektöründe yaşanan iş cinayetleri kesintisiz bir biçimde sürerken, yeterli önlem almadığından dolayı işçi ölümlerine neden olanların bilinçli bir şekilde gizlenerek korunduğu anlaşılmaktadır.

Maden ocaklarında meydana gelen “iş kazaları”nın bir kısmının kamu hastanelerine yansıtılmadan işyerine çağrılan hekim ya da özel poliklinikler aracılığıyla gizlendiği, bir kısmının ise hastanelere kaldırılan yaralıların kayıt işlemlerinde sanki işyeri dışında gerçekleşmiş gibi rapor edilmektedir. Hastanelere taşınan yaralılar yerel basında eğer yeralmışsa bu yaralılar içinde kaç kişinin tedavisinin olumlu sonuçlandığı, kaç kişinin kurtarılamayarak yaşamını yitirdiği kamuoyu tarafından bilinmemektedir. Yani ilk anda haber değeri vardır sonrasında gündeme getirilmemektedir.

Şubat ayı içinde 5 ayrı kentte 5 ölümcül “iş kazası” meydana gelmiş, Karaman, Kocaeli, Maraş ve Manisa sınırları dahilinde meydana gelen ve yerel basında görünür bir yerde olmasa da bir biçimde yeralan bu kaza haberlerinde işçilerin çalıştıkları şirketlerin adına yine rastlanmamıştır.

Kazanın yaşandığı bölgelerde çıkan yerel gazeteler tek tek telefonla aranıp madencilerin iş cinayeti sonucu öldüğü şirketlerin adı öğrenilmeye çalışılmış, ancak yerel basın temsilcileri ısrarla bu bilgiyi vermemişlerdir. Sendikamızın, “Neden haberin içinde bu şirketlerin adı geçmiyor” sorusu ise, yerel basın mensupları tarafından, “o zaman şirket bize ilan vermez, biz ilanla yaşıyoruz” diye yanıtlanmıştır.

Sistem böyle olunca doğaldır ki işverenler kar hırsıyla saldırmayı sürdürecek, yerel basın ise ilan kaygısıyla hareket ettiği için maden ocaklarında akan kanı besleyerek gerçeğin yanından geçmeyecektir. Sağlıklı çalışma ortamının oluşumunda işyerlerini sadece ilgili kurumların zamanında denetlemesi, yaptırım uygulaması yetmemekte, bu vahşi saldırı ve can kaybının teşhiri konusunda da herkes sorumluluğunu yerine getirmesi gerekmektedir.

Madencilik sektöründe Şubat ayında yaşanan “iş kazaları” ve sonuçları;

ŞUBAT 2013 İŞ KAZALARI:

16 ŞUBAT 2013 – Karaman’ın Ermenek İlçesinin Yerbağ Köyü sınırları dahilinde faaliyet yürüten Özşeker Madencilik A.Ş linyit ocağında meydana gelen göçükte Şakir Sayrım (46) hayatını kaybetti.

23 ŞUBAT 2013 – Ankara’da taş ocağında çalışan silindir operatörü Hıdır Aydın hayatını kaybetti.

25 ŞUBAT 2013 – Kocaeli’nin Gebze İlçesi Kirazpınarı bölgesinde, Madesk Madencilik A.Ş’ye ait taş ocağında iş makinesinin devrilmesi sonucu altında kalan operatör Enis Filiz Fidan (22) yaşamını yitirdi, Hasan Kasap (24) ise yaralı olarak kurtuldu.

25 ŞUBAT 2013 – Maraş Elbistan’da Kışlaköy Kömür Havzası’nda faaliyet yürüten taşeron şirketlerden Bayramoğlu’na ait sahada çalışan Efrail Şafak (55), hareket halindeki kamyonun altında kalarak ağır şekilde yaralandı. Şafak, hastaneye kaldırıldı ama kurtarılamadı.

26 ŞUBAT 2013 – Manisa’nın Soma İlçesi’nde Darkale Köyü’nde faaliyet yürüten Uyar Madencilik şirketine ait linyit ocağında göçük altında kalan Harun Tufan (35), kaldırıldığı Soma Devlet Hastanesi’nde vefat etti.

Şubat Ayı içinde gerçekleşen toplam “Kaza” sayısı: 5, Ölü sayısı: 5, Yaralı sayısı: 1.

Ülkeyi yönetenleri, işçi sağlığı ve iş güvenliğiyle ilgili kurumları ve yerel basını bu konuda görevini eksiksiz bir şekilde yerine getirmeye davet ederken, iş cinayetlerinde yaşamını yitiren arkadaşlarımızı saygıyla andığımızı, ailelerinin acılarını paylaştığımızı belirtir, tedavisi sürenlere acil şifalar dileriz.

Dev. Maden – Sen Yönetim Kurulu

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir