Kasım ayı da yine diğer sektörlerde olduğu gibi madencilik sektöründe iş cinayetlerinin devam ettiği bir ay oldu. Madencilik işkolunda iş cinayetleri açısından Kasım ayı bilançosu yine ağır;  iş cinayeti ile sonuçlanan 8 “kaza” yaşandı, 5 işçi öldü ve 7 işçi yaralandı.

Raporumuzu resmi kayıtlara geçen ve sendikamıza ulaşan bilgilere dayanarak hazırladık. Ancak, yine bize gelen bilgilere göre iş cinayetlerinin bir kısmı özellikle taşradaki küçük işletmelerde sessiz sedasız bir şekilde işverenler tarafından üstü örtülmeye, gizlenmeye devam edilmektedir. Bu nedenle gerçek bilanço resmi kayıtlara geçenden daha fazladır.

İş cinayetlerinin nedenleri ise malum: işverenin kar hırsı, devletin özelleştirme politikaları sonucunda hükümetin işverenden yana çıkardığı yasalar, uygulamalar, ocaklarda denetimsizlik ve taşeron sistemi.

Kasım ayı aynı zamanda Ermenek’te 28 Ekim 2014 tarihinde yaşanan maden cinayeti sonrasında 38 gün boyunca ölen 18 maden işçisinin cansız kalan bedenlerinin yeraltından çıkarılması ve ölenlerin ailelerinin acılarına sahne olan bir ay oldu. Çok acıdır ki; 4 Aralık 2014 Dünya Madenciler Günü’nde en son 5 işçinin ölü bedeni yeraltından çıkarıldı. Ayrıca Soma’da üç bine yakın maden işçisi kardeşimizin işten atılmaları 2014 yılının Dünya Madenciler Günü’nde de ülkemiz tarihe kara bir gün olarak geçti ve bundan böyle 4 Aralık bayram olarak değil, kara bir gün olarak anılacaktır.

Ermenek’te ve Kasım ayı içinde iş cinayetleri sonucu yitirdiğimiz tüm kardeşlerimizin ailelerine ve yakınlarına başsağlığı ve sabırlar diliyoruz. Yaralanan kardeşlerimize geçmiş olsun dileklerimizi iletiyor ve acil şifalar diliyoruz. Tüm madenci kardeşlerimizin ve yakınlarının acıları acımızdır…

Sendikamız, bu ülkede başta işkolumuz olmak üzere, iş cinayetleri sonlanana kadar mücadelesine tavizsiz devam edecektir. 

Madencilik sektöründe Kasım ayı içinde yaşanan “iş kazaları” ve sonuçlarının kayıtlara geçen ayrıntılı dökümü aşağıdadır: 

1 KASIM 2014 – Denizli’de özel sektöre ait kum ocağında 28 Ekim 2014 tarihinde geçirdiği iş kazası sonucu hastaneye kaldırılan Nasuh Ordu (44) yaşamını yitirdi. 

1 KASIM 2014 – Manisa Soma’da İmbat Madencilik Enerji Turizm Sanayi ve Ticaret A.Ş’ne ait linyit ocağında gece vardiyasında çalışan Aydın Tepe (35) geçirdiği kaza sonucu sağ ayağından yaralandı.

1 KASIM 2014 – Zonguldak’ın Kilimli ilçesi Gelik beldesi Köprübaşı Mevkiinde, R.C’ye ait taşkömürü ocağında, desendere alanından ocak içine indirilen boş vagonun çarpması sonucu Mustafa Turan (46) hayatını kaybetti.

6 KASIM 2014 – Elazığ’a bağlı Alacakaya’da, Yıldırım Holding’e ait Eti Krom sahasında taşeron olarak çalışan özel sektör ocağında, üzerine büyük bir maden parçası düşen işçilerden Hacı Aygün (28) yaşamını yitirdi Ahmet Şengül yaralandı.

13 KASIM 2014 – İzmit’te Dekor 2000 adlı mermer atölyesinde çalışan Uğur Akova üzerine mermer blok devrilmesi sonucu ağır yaralanarak hastaneye kaldırıldı.

14 KASIM 2014 – Edirne’nin Uzunköprü ilçesine bağlı Altınyazı Köyü’nde faaliyet yürüten Altınyazı Madencilik linyit ocağında meydana gelen grizu parlaması sonucu, Nezih Ören (48), kardeşi Seyfi Ören (44) ile oğlu Muhammet Ören (25) ağır yaralandı.

18 KASIM 2014 – Bingöl’ün Genç ilçesi Gerçekli Köyü’nde faaliyet yürüten özel sektöre ait demir madeni ocağında çalışan Ahmet İnan (34) ve Salih Ayyıldız (39), manevra yapan iş makinesinin altında kaldı. Hastaneye kaldırılan işçilerden Ahmet İnan (34) kurtarılamadı.

21 KASIM 2014 – Muğla’nın Yatağan İlçesi’nde Güney Ege Linyitleri İşletmesi’nin (TKİ GELİ) kömür ocağı stok sahasında meydana gelen kazada taşeron işçisi Cemal Demir (55) yaşamını yitirdi.

Kasım Ayı içinde gerçekleşen toplam “Kaza” sayısı: 8, Ölü sayısı: 5, Yaralı sayısı: 7                                                                                               

 

                                                                                                                                                                                                                                 Dev. Maden – Sen Yönetim Kurulu

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir