Dev. Maden – Sen Eylül 2015 raporu yine ölümlere işaret ediyor

Eylül ayı içinde maden Ocaklarında 10  “iş kazası” oldu

Maden Ocaklarında 11 madenci yaşamını yitirdi, 9 madenci yaralandı

Ülke ve bölge olarak gerek ekonomik gerekse siyasi krizlerin derinleşerek arttığı bir süreçten geçmekteyiz. Bu krizlerin ekonomik ve siyasi sonuçları olacaktır elbet ancak en net ve can yakıcı sonuçlarından birisi de insanların ölümleri ve bu ölümlerin kamuoyunda çok çabuk kanıksanmasıdır. Bu kanıksamanın sonucunda en çok da iş cinayetleri görünmez hale gelmektedir. İşlenen cinayetlerin nedenleri açısından bakıldığında en çok insan ölümü iş cinayetlerinde gerçekleşmiş ancak kamuoyunda en az konuşulan konulardan birisi de yine iş cinayetleri olmuştur.

Eylül ayında da iş cinayetleri önceki yıl ve aylara oranla artarak devam ediyor. Eylül ayında çeşitli sektörlerden en az 177 işçi yaşamını yitirdi.

Ülkenin gündeminin sürekli seçim ve savaşla meşgul olduğu bu günlerde sermayenin aşırı kar hırsının ve denetimsizliğin de giderek arttığı ve beraberinde iş kazalarının ve iş cinayetlerinin de artarak sürdüğünü görüyoruz. Tespit edilebilen iç cinayetlerinde Eylül ayında 177 işçi hayatını kaybetti.

Denetimsizliğin ve üretim zorlamasının en fazla olduğu sektörlerden biri olan maden sektöründe Eylül ayında 10 iş cinayetinde 11 maden işçisi yaşamını yitirdi ve 9 maden işçisi de yaralandı.

Sendikamızın tespit edebildiği ve derlediği bilgiler ışığında hazırlamış olduğu Eylül 2015 raporuna göre Madencilik sektöründe Eylül ayı içinde meydana gelen toplam 10 iş cinayetinde 11 işçi yaşamını yitirdi, 9 işçi yaralı olarak hastanelere kaldırıldı.

 

Hazırladığımız raporu kamuoyu ile paylaşırken, yaşamını yitiren madencilerin yakınlarının acısını paylaştığımızı belirtiyor, yaralı olarak hastanelere kaldırılan arkadaşlarımıza biran önce sağlıklarına kavuşarak doğal yaşamlarına dönmelerini temenni ediyoruz.

 

 

Dev. Maden – Sen Yönetim Kurulu

 

 

EYLÜL 2015 İŞ CİNAYETLERİ:

1 EYLÜL 2015 – Kütahya’nın Tavşanlı ilçesine bağlı Tunçbilek beldesine yaklaşık 15 kilometre uzaklıkta bulunan Karakaya Köyü sınırları içinde linyit ocağında göçük meydana geldi. Göçük sonucunda Mustafa Oran toprak altında kalarak hayatını kaybetti. İşçilerden Ramazan Mintaş ise yaralı olarak kurtarıldı.


1 EYLÜL 2015 – Bilecik’in Yenipazar İlçesi Kavacık Köyü’nde özel sektör tarafından işletilen bir mermer ocağında 
Fikret Kaya (50), mermer bloklarının bulunduğu alandaki suyu kapatmaya giderken 7 metre yüksekten düşerek ağır yaralandı. Hastaneye kaldırılan işçi yaşamını yitirdi.

4 EYLÜL 2015 – Amasya Akyazı Köyü yakınlarında, Regal Mermer şirketine ait taşocağında 31 Ağustos 2015 tarihinde meydana gelen patlama sonucu çıkan yangında üçüncü derecede yanık olduğu tespit edilen ağır yaralı işçilerden, Selçuk Ateş (29) ve Tuncay Bilgin (41) hastanede yaşamını yitirdi. Ağır yaralı olarak kurtarılan Evren Yeşilırmak (30) ise Ankara’ya hastaneye sevkedildi.

4 EYLÜL 2015 – Kütahya’nın Emet ilçesi Yeniceköy yakınlarında özel sektör tarafından işletilen mermer ocağında Fatih Erkul’un (23) kullandığı iş makinesi, yükleme yapıldığı sırada kontrolden çıkarak 300 metrelik uçuruma yuvarlandı. İş makinesi operatörü Erkul kazada yaşamını yitirdi.

7 EYLÜL 2015 – Afyon Emirdağ ocaklar bölgesinde özel sektör tarafından işletilen bir mermer ocağında, mermer bloğundan kopan bir parçanın üzerine devrilmesi sonucu Yunus Güçlü (18) yaşamını yitirdi.

8 EYLÜL 2015 – Zonguldak’ın Kilimli İlçesi’ne bağlı Gelik Beldesi’nde özel sektöre ait taşkömürü ocağında meydana gelen göçükte Alpay Çaylı (40)hayatını kaybetti.

9 EYLÜL 2015 – Kayseri’nin Avşarpotuklu Mahallesinde özel sektöre ait krom ocağındaki vinç ve kulesi sökülürken meydana gelen patlamada Yusuf Kaygısız (38) hayatını kaybetti. Yaralanan Ahmet Çiftçi, Yasin Çiftçi, Kandemir Yıldırım, Cezmi Toprak ve Hacı Kaygısız ise hastanelere kaldırıldı.

10 EYLÜL 2015 – Amasya merkeze bağlı Akyazı Köyü yakınlarında faaliyet gösteren özel sektöre ait taş Ocağında 31 Ağustos 2015 tarihinde meydana gelen patlamada alevlerin arasında kalıp vücudunda ağır yanıklar oluşan ve Ankara’ya hastaneye sevkedilen Evren Yeşilırmak (30) kurtarılamadı.

16 EYLÜL 2015 – Antalya Fethiye’de Aksu Maden San. Tic. A.Ş’ne ait Karagedik Krom İşletmesinde meydana gelen iş kazasında Yalçın Güngörmez ve Ercan Güç yaralı olarak hastaneye kaldırıldı.

16 EYLÜL 2015 – Kütahya 1. Organize Sanayi Bölgesi’nde özel sektör tarafından işletilen mermer fabrikasında plaka ebatlama makinesine düşerek sıkışan Sinan Tanrıkulu (30) yaşamını yitirdi.

27 EYLÜL 2015 – Gümüşhane merkeze bağlı Karamustafa Köyü’nde faaliyet gösteren özel sektöre ait bir maden ocağında, yeni atık merkezi yapımı için ağaç kesimi yapan işçilerden Murat Kaya (35), kesilen tomruğun üzerine düşmesi sonucu ağır yaralandı. Hastaneye kaldırılan Kaya yaşamını yitirdi.

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir