Açgözlülük ve aşırı kar hırsının en acı sonuçları olan işçi ölümleri çocuk işçi ölümleriyle devam ediyor.

Bu ay ki iş cinayetleri raporuna yansıyan en küçük çocuk işçi; 14 yaşındaki çoban R.Y, 15 yaşındaki fırın işçisi Serhat Bilmez, 17 yaşındaki Ufuk Özcan, sıralama bu şekilde devam ediyor. Diğer yandan emekli olup da çalışmak zorunda olan işçilerde iş cinayetlerinde hayatlarını kaybediyor.

Çalışma hayatında iş cinayetleri yaygınlaşırken işveren örgütleri ve AKP hükümeti çalışma hayatını yeniden düzenleme adı altında hak gasplarına devam ediyor. Mecliste hazırlıkları süren özel istihdam büroları, işçilerin kıdem tazminatı hakkı ve iş güvencesi hakkı hükümetin ve sermayenin tasarladığı gibi geçtiği takdirde Türkiye’de ki çalışma koşulları çok daha geriye gidecektir.

Gerek işçi cinayetlerinin engellenmesi, gerekse hak kayıplarının önlenerek insanca yaşama ve çalışma koşullarının yaratılması için örgütlenmekten başka çare olmadığını tekrar vurguluyoruz.

Sendikamızın tespit edebildiği ve derlediği bilgiler ışığında hazırlamış olduğu Ocak 2016 raporuna göre Madencilik sektöründe Ocak ayı içinde meydana gelen toplam 5 iş kazasında 3 işçi yaşamını yitirdi, 4 işçi yaralı olarak hastanelere kaldırıldı. Ayrıca kasım ayında meydana gelen bir kaza da yaralanan maden işçisi Süleyman Kışla ocak ayı içerisinde yaşamını yitirdi.

Hazırladığımız raporu kamuoyu ile paylaşırken, yaşamını yitiren madencilerin yakınlarının acısını paylaştığımızı belirtiyor, yaralı olarak hastanelere kaldırılan arkadaşlarımıza biran önce sağlıklarına kavuşmalarını temenni ediyoruz.

 

2016 yılı Ocak Ayı içerisinde madenlerde meydana gelen ve işçi arkadaşlarımızın yaralanmasına hayatlarını kaybetmesine neden olan iş kazaları

03.01.2016 Ankara’nın Nallıhan ilçesinde, resmi kayıtlarda üretime kapalı görünen kömür ocağında çalışan HASAN Hüseyin Erken (57), vinçten düşerek hayatını kaybetti.

11 Ocak 2016 İstanbul Çekmeköy de bir taş ocağında Emin Ulubaş ile Nusret Gündoğdu, taş kırma makinesine düşerek sıkışan Emin Ulubaş hayatını kaybederken Nusret Gündoğdu yaralı olarak hastaneye kaldırıldı.

17 Ocak 2016 İzmir Bergama Koza Altın işletmesinde gece vardiyasında meydana gelen göçük altında kalan Ferdi Kılıç(33), Bahadır Altay(32) yaralanarak hastaneye kaldırıldı.

22 Ocak 2016 Zonguldak’ta Türkiye Taşkömürü Kurumuna ait üzülmez Maden Ocağında, pano ayak üretim işçisi olarak yer altında çalışan Mehmet A. (40) tavan göçmesi sonucunda kömür yığınları altında kaldı. Yaralanan işçi arkadaşları tarafından kurtarılarak hastaneye kaldırıldı.

 

28 Ocak 2016 Aydın’ın Köşk İlçesinde bulunan kum ocağında, silonun içine düşen işçi Abdulsamet Düken(56) hayatını kaybetti.

Ayrıca Kasım 2015 tarihinde Bolu Mengen de Maden ocağında meydana gelen patlamada yaralanan maden işçisi Süleyman Kışla bu ay içerisinde hayatını kaybetti.

Bu ay içerisinde maden ocaklarında meydana gelen 5 iş kazasında 3 madenci hayatını kaybederken 4 işçi hastanelere kaldırıldı. Daha önce iş kazası geçiren bir maden işçisi arkadaşımızda tedavi gördüğü hastanede bu ay hayatını kaybetti.