4 AYDIR MAAŞ ALAMAYAN İŞÇİLER MADEN OCAĞINDA AÇLIK GREVİNE BAŞLADI

ZONGULDAK’ta, 4 aydır ücretlerini alamadıkları gerekçesiyle iş bırakan maden işçilerinin geçen Çarşamba akşamı başlattıkları kömür ocağından çıkmama ve açlık grevi eylemi sürüyor. 5’inci günü geride bırakan eylemde toplam 15 işçi rahatsızlanarak hastaneye kaldırılırken, 70 işçi eylemini sürdürüyor.

AÇLIK GREVİNDE Kİ 15 İŞÇİ HASTAHANEYE KALDIRILDI

Zonguldak Kilimli İlçesi Gelik Beldesi’nde faaliyet gösteren Deka Madencilik A.Ş. ve bu şirkete bağlı Balçın Madencilik’te çalışan 245 maden işçisi, geçen 4 Nisan’da iş bıraktı. 13 Nisan’da ise şirkete ‘Paralel Devlet Yapılanması’ iddiasıyla yürütülen soruşturması kapsamında kayyum atandı. Sonraki süreçte çeşitli eylemlerle seslerini duyurmaya çalışan işçilerden 85’i, geçen Çarşamba akşamı maden ocağına girerek dışarıya çıkmama eylemi başlattı. Eylemlerinden bir gün sonra açlık grevine de başlayan işçilerden 7’si ikinci günde, 3’ü de üçüncü günde rahatsızlandı. Dün de 5 işçi rahatsızlanarak arkadaşları tarafından ocaktan çıkarıldı. Hastanede tedavi edilen işçilerin sağlık durumunun iyi olduğu öğrenildi.

Açlık grevinden sonra toplam 15 işçi rahatsızlıkları nedeniyle ocaktan çıkarken, 70 işçi yer altındaki eylemlerini sürdürüyor.

MADEN DE TAŞERON YASAKLANSIN OCAKALARI TTK İŞLETSİN  

İşçiler, geriye dönük ücret alacakları ödeninceye adar eylemlerini sürdüreceklerini ancak tek sorunlarının maaş alacakları değil aynı zamanda işsiz kaldıklarını belirttiler. Maden ocağındaki işçilerin 15 yıldır çalışan bu ocakların kayyum atanarak çalışamaz hale getirilmesini doğru bulmayan işçiler ocakların devletin kendi ruhsatlı sahası olduğunu bu ocaklarda ki Rödevans anlaşmalarının bittiğini TTK nın bu ocakları var olan işçileri ile işletmesi gerektiğinin dile getiren işçiler eylemlerini bu talepleri karşılanıncaya kadar sürdüreceklerini belirttiler.

Madencilerin aileleri de madencilerle birlikte ocak girişindeki yolda endişeli bekleyişlerini sürdürüyor. Önlem alan polisler, aileler ve destek için gelen diğer işçilerin ocak önüne girişlerine izin vermiyor.