Siirt’in Şirvan ilçesine bağlı Maden köyünde bulunan Bakır madeninde göçük meydana geldi.

Siirt’in Şirvan ilçesine bağlı Maden köyündeki bakır madeninde meydana gelen göçükte 4 işçinin cansız bedenine ulaşıldı, madende göçük altında kalan 12 işçi için arama çalışmaları devam ediyor.

Ciner grubuna bağlı Park Elektrik Üretim Madencilik Sanayi ve Ticaret AŞ tarafından, Siirt’in Şirvan ilçesinde bulunan Madenköy bakır madeninde taşeron işçileri ile birlikte yaklaşık 1000 işçi çalışmakta.

Açık ocak şeklinde çalışan Bakır madeninde Temmuz ayında da benzeri bir göçük meydana gelmişti. Bölgenin yapısı gereği sekmenlerin daha düşük tutulması kademelerin daha kısa aralıklarda olması gerekmektedir. Ancak madeni işleten firmanın aşırı kar hırsı ve madenlerde ki işçi sağlığı ve güvenliği tedbirlerinin alınmaması sonucunda şev (toprak)  kaymaları meydana gelmektedir. Bu katliamın nedeni olarak aşırı yağış ve heyelan gösterilmeye çalışılsa da katliamın asıl gerekçesi madende üretimin kurallara uygun yapılmaması ve madenlerdeki denetimsizliktir. Madenlerde üretim sahalarının özelleştirilmesi ve taşerona devredilmesinin sonucu olan üretim zorlaması ve denetimsizliği yaygınlaştırmaktadır.

Hatırlanacağı üzere 6 şubat ve 11 şubat  2011 yılında Maraş Elbistan da yine ciner grubuna ait Park Elektrik Üretim Madencilik Sanayi ve Ticaret A.ş’nin işlettiği  Cellolar kömür sahasında da benzeri bir göçük meydana gelmiş 9 madencinin bedeni hala toprak altında çıkartılmayı beklemektedir.

Kurtarma çalışmalarının devam ettiği Şirvan da şu ana kadar 4 işçinin cansız bedenine ulaşılmış 12 işçiye de ulaşılmaya çalışılmaktadır