Sermaye Rejiminin İnşası KHK lar ile Devam Ediyor

Hükümet referandumun hemen ardından OHAL rejiminin nimetlerinden faydalanmaya devam ediyor. Sermayenin ihtiyacı olan yasal düzenlemeler KHKlar ile hızlandırılırken işçilerin ihtiyacı olan yasalar raflarda çürümeye terk edilmiş durumda. Hükümetin seçim döneminde  verdiği taşerona kadro sözü unutulurken iş güvencesi hızla ortadan kaldırılıyor. İş yerlerinde iş cinayetlerinin önüne geçecek en önemli düzenleme ola işçi sağlığı ve güvenliği yasası ertelenmeye devam ediyor. OHAL sürecinde çıkartılan KHKlar ile eğitimde, bilimde, sanatta ve sokakta her geçen gün karanlık hakim olmaya devam ediyor.

Sendikamızın Madencilik Sektöründe yaptığı araştırma ve inceleme raporuna göre Nisan ayı içinde meydana gelen “iş kazalarında” en az 6 madenci yaşamını yitirdi.

Hazırladığımız raporu aşağıda kamuoyu ile paylaşırken, yaşamını yitiren madencilerin yakınlarının acısını paylaşıyor, yaralı olarak hastanelere kaldırılan arkadaşlarımıza biran önce sağlıklarına kavuşmalarını temenni ediyoruz.

Dev.Maden-Sen Yönetim Kurulu

İbrahim Baş(58) 28.04.2017 Muğla’nın Yatağan İlçesi’nde Nebiköy Mahallesi’ndeki bir mermer fabrikasında dün meydana gelen olayda, işyerinde çalışan 58 yaşındaki İbrahim Baş adlı işçi, mermer kesen iş makinasının gergi telinin koparak başına isabet etmesi sonucu hayatını kaybetti

İbrahim Acar(37) 04.04.2017 Manisa’nın Soma ilçesinde, bir kömür ocağında, mesai bitiminde fenalaşan 37 yaşındaki İbrahim Acar, ambulansla hastaneye kaldırılmak istenirken yolda kalp krizinden yaşamını yitirdi.

Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.’nin Işıklar Maden Ocağı’nda çalışan İbrahim Acar, dünkü 16.00-24.00 vardiyasını tamamlayıp, evine gitmek için servis araçlarının bulunduğu alana gittiği sırada aniden fenalaştı. Çalışma arkadaşları durumu maden ocağının revirine bildirdi. Buradan gelen ambulansla Soma Beşyol Devlet Hastanesi’ne kaldırılmak istenen evli ve iki çocuk babası Acar, yolda kalp krizinden yaşamını yitirdi. Acar’ın cesedi, kesin ölüm nedeninin tespiti için otopsi yapılmak üzere İzmir Adli Tıp Kurumu’na gönderildi. Jandarma, Acar’ın ölümüyle ilgili soruşturma başlattı.

Özcan Dağdelen 01.04.2017 Elazığ’ın Alacakaya İlçesi’nde bugün özel bir şirkete ait krom madeninde göçük meydana geldi. İşçilerden Özcan Dağdelen, düşen kaya parçalarının altında kaldı. Dağdelen’i kurtarmak için mesai arkadaşları seferber oldu. Uzun uğraşlar sonucu çıkarılan Özcan Dağdelen’in öldüğünü belirlendi.

Özcan Dağdelen’in cenazesi, yapılan incelemenin ardından morga kaldırılırken, olayla ilgili soruşturma başlatıldı.

Fatih Demir(34) Sinan Almacı (25) 02.04.2017 Olay Sivas-Erzincan Karayolu üzerindeki, Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteren bir mermer fabrikasında sabahın erken saatlerinde meydana geldi. Fabrikada işçi olarak çalışan Fatih Demir ve Sinan Almacı, iddiaya göre taşıyıcı kasnağın kırılması sonucu büyük boyutlardaki mermer blokların arasında sıkıştı.

Diğer işçilerin durumu fark etmesi üzerine bulundukları yerden çıkarılan yaralılardan Fatih Demir Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde, Sinan Almacı ise Numune Hastanesi’nde tedaviye alındı. Ancak yapılan müdahalelere rağmen kurtarılamayan her iki işçi de yaşamını yitirdi.

Faik Yıldız 14.04.2017 Kastamonu’da greyderin altında kalan operatör, hayatını kaybetti.

Edinilen bilgiye göre, Kastamonu Havalimanı’nda yüklenici firma tarafından yürütülen çevre drenajının ve şevlerinin rehabilitasyonu yapım işinde greyder operatörü olarak çalışan Faik Yıldız, greyderin devrilmesi sonucu altında kalarak ağır yaralandı. Olay yerine çağrılan 112 Acil Sağlık ekiplerince Kastamonu Devlet Hastanesine kaldırılan ve burada tedavi altına alınan Faik Yıldız, yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı. Olayla ilgili soruşturma başlatıldı.

Derviş Kahraman(47)  17.04.2017 Tekirdağ’ın Çerkezköy ilçesinde sondaj makinesi altında kalan 47 yaşındaki işçi Derviş Kahraman yaşamını yitirdi.

Çerkezköy Bakış gazetesinin haberine göre, Çerkezköy-Çorlu yolu üzerinde yatay sondaj çalışmasının yapıldığı yerdetaşeron işçi olarak çalışan 47 yaşındaki Derviş Kahraman, sondaj makinesinin devrilmesi sonucu altında kaldı.

Diğer işçilerin haber vermesiyle gelen sağlık ekipleri tarafından kurtarılan işçi, ambulansla Çorlu Devlet Hastanesine kaldırılarak tedavi altına alındı. Ancak burada yapılan tüm müdahalelere rağmen Kahraman yaşamını yitirdi.