Egemenlerin işçi ve emekçilere dönük saldırıları hayatın her alanında sürerken, maden ocaklarındaki iş cinayetleri de buna paralel olarak ülkenin her yanına yayılarak devam ediyor.

Daha dün Şırnak’ta 3 maden işçisi toprağa verildi ağıtlar arasında. Kan ve gözyaşıyla birlikte paramparça olmuş yüreklerden yansıyan feryatlar ne yazık ki bu gidişi durdurmada yeterli olmuyor. İşverenlerin bir türlü dinmek bilmeyen, “daha fazla kar” hırsı, maden ocaklarına “daha fazla kan” olarak yansıyor.

Sendikamız tarafından hazırlanan Madencilik sektöründe Ağustos ayında yaşanan “iş kazaları” ve sonuçları şöyledir;

AĞUSTOS 2013 İŞ KAZALARI:

1 AĞUSTOS 2013 – Zonguldak TTK Kozlu Müessesi’nin eksi 485 kodunda meydana gelen göçükte Mustafa Eren ve Ramazan Kılav adlı işçiler arkadaşlarınca yaralı olarak kurtarıldılar.

1 AĞUSTOS 2013 – Manisa Soma’da özel sektöre ait maden ocağında meydana gelen iş kazasında mekanize ayaklara sıkışarak yaralanan Ahmet Türk (33) yaşamını yitirdi.

1 AĞUSTOS 2013 – Şanlıurfa’nın Birecik ilçesinde, kum ocağında işçi olarak çalışan M.Y. kepçe bakımını yaparken ayağının kayması sonucu Göle düştü. Olayı fark eden ve Göle giren arkadaşları, uzun süren uğraşlar sonucu M.Y.’nin cansız bedenini gölden çıkardı.

4 AĞUSTOS 2013 – Elazığ Alacakaya’da Karaca Madencilik krom ocağında meydana gelen göçükte Mehmet Çetin yaşamını yitirdi Osman Kayadelen ise yaralı olarak hastaneye yetiştirildi.

5 AĞUSTOS 2013 – Sakarya’nın Gevye ilçesi Akıncılar Köyü’nde Bülent Yılmaz’a ait taş ocağında meydana gelen patlamada, göçük altında kalan 2 işçiden Ramazan Özuçar yaralı olarak kurtarılırken, İsmail Fethi Tandoğan’ın (43) cansız bedenine ancak 4. günde ulaşılabildi.

15 AĞUSTOS 2013 – Adıyaman’da özel sektöre ait Mermer ocağında iş makinesiyle kamyon arasında sıkışan iş makinesi operatörü Gaffar Çil (35) hayatına kaybetti.

17 AĞUSTOS 2013 – Elazığ Alacakaya’da Denson Madencilik krom ocağında iş makinesinin çarptığı Hasan Ünlü yaşamını yitirdi.

19 AĞUSTOS 2013 – Bilecik’in Yenipazar ilçesinde özel sektöre ait mermer ocağında meydana gelen patlama sonucu Mustafa Arslan (37) hayatını kaybetti, Mehmet Emin Kalay (49) ise yaralı olarak hastaneye kaldırıldı.

25 AĞUSTOS 2013 – Şırnak’ın merkez Dağkonak Köyü yakınlarında bulunan özel sektöre ait linyit ocağında meydana gelen grizu sızıntısı sonucu zehirlenen Ömer Kabul yaşamını yitirdi ve Selim Geçgel ağır yaralı olarak kurtarıldı.

25 AĞUSTOS 2013 – Kayseri’nin Yahyalı ilçesinde özel sektör maden işletmesinde çalışan Ferhat İridağ (16), Ocakta manevra yapan kamyonun altında kalarak can verdi.

Ağustos Ayı içinde gerçekleşen toplam “Kaza” sayısı: 10, Ölü sayısı: 9, Yaralı sayısı: 6.

Başta Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yetkilileri olmak üzere tüm sorumluları; Madencilik sektöründe kaza olarak teleffuz edilmekten çok öte geçen ve seri iş cinayetlerine dönüşen, ölüm, sakatlanma ve organ kaybı ile sonuçlanan bu gidişe dur demeye çağırıyoruz.

Yaşamını yitiren maden işçilerinin ailelerinin acılarını paylaşıyor ve başsağlığı dileklerimizi iletiyoruz. Tedavisi süren arkadaşlarımıza geçmiş olsun diyor ve acil şifalar diliyoruz.

 

 Dev. Maden – Sen Yönetim Kurulu

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir