Dün bir iş cinayeti haberiyle yine acılara boğuldu madenci aileleri. Bir türlü arkası kesilmeyen kara haber bu kez Şırnak’ın Araköy civarında bulunan Yusuf Cengizoğlu’na ait linyit ocağından geldi.

Linyit ocağında meydana gelen göçük sonucu Hüseyin Dekçi, Süleyman Gökalp ve Mahmut İçkale isimli işçiler onca çabaya rağmen kurtarılamadılar.

Bu iş cinayetinin de özel sektör maden işletmelerinde yaşanan diğer iş cinayetlerinden farklı olmadığını söylemek abartılı olmayacaktır. Çünkü madencilik yapan işverenlerin tutumu bölge, il ya da köye göre değişmemekte, her yerde aşırı kar hırsı insan yaşamının önüne geçmektedir.

İnsanca yaşamayı karşılamaktan uzak düşük ücret, maliyet hesabına takılan iş güvenliği önlemleri ve işçilerin örgütsüzlüğünün yarattığı çaresizlikten kaynaklı müdahil olamayışları…

Bu tür iş cinayetleri sırasında genelde yardım ekibi (sonuçta kurtarma faaliyetleri de teknik bilgi ve yatırım istiyor) beklenirken, Şırnak’ta yüzlerce insanın bu acı haberle birlikte linyit ocağına koştuğu, can siperane bir şekilde kurtarma çalışmalarına katıldığı görülmüştür. Bu umut verici bir gelişmedir… Halkın iş cinayetlerinde yaşamını yitirenleri sahiplenip acıları paylaşma kararlılığı ve gösterdiği kitlesel tepki, işverenleri ortaçağ yöntemiyle üretim yapmaktan alıkoymanın ilk adımı olacaktır.

Başta Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve yetkili birimleri olmak üzere tüm sorumluları maden ocaklarında akan kanın durması konusunda görevlerini eksiksiz yapmaya davet ediyor, yaşamlarını yitiren işçilerin yakınlarına baş sağlığı diliyoruz.

 

Dev. Maden – Sen Yönetim Kurulu

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir