Yeni bir yıla girerken madencilik sektöründe olumlu gelişmelerden söz etmek mümkün görünmemektedir. Çünkü çalışma yaşamını hala 12 Eylül darbesinden kalan yasal düzenlemeler belirlemektedir.

Devlet ve sermayenin zihniyetinde, İşverenle işçi arasına sendika gibi zararlı örgütlerin girmemesi gerektiği ve bunun için “gereğinin” yapılması düşüncesi hala egemen bir yaklaşım olarak ülkede geçerliliğini korumaktadır.

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği konusunu maliyet tasarrufuna indirgeyen ve sendikaları dışlayan egemen tutum ısrarla sürdürülmektedir. Bu mantıkla çıkarılan yasa, tüzük ve yönetmeliklerin ihtiyaca yanıt vermediği, maden ocaklarında eksilmeyen kan ve gözyaşından anlaşılmaktadır.

AKP iktidarı “güzel ölüm”lerle ve “kader” diye yutturmaca söylemlerle parası olanın yaşama hakkı olduğunu, duruşma salonlarında yazıldığı gibi, adaletin güçlünün yanında, mülki korumakla mükellef bulunduğunu her fırsatta hatırlatmaktadır. Son olarak 17 Aralık’ta başlayan hırsızlık, yolsuzluk ve rüşvet operasyonlarıyla ortaya çıkanları gizlemeye dönük AKP hükümetinin çabası bunun en somut örneği olarak önümüzde durmaktadır.

AKP hükümetinin başta özelleştirme ve taşeronlaştırma politikaları olmak üzere, 12 Eylül yasaları sürdükçe çalışma yaşamında sorunlar azalmayacak, iş cinayetleri çok can yakacak ve toplumsal adaletsizlik daha da artacaktır.

Sendikamız tarafından her ay düzenli olarak kamuoyu ile paylaşılan madencilik sektöründe yaşanan “iş kazaları” raporunun, bugün Aralık 2013 tarihindeki bilgileriyle birlikte aynı zamanda 2013 yılının 12 ayına ait bilgilerini de kapsamaktadır.

Sendikamızın kamuoyu ile her ay ve her yeni yıla girildiğinde paylaştığı bu çalışmanın, ne yazık ki madencilik sektöründe yaşanan iş cinayetlerinin gerçek boyutunu yansıttığını söylemek mümkün değildir. Zira pek çok alanda bir sistem sorunu haline gelen bilgiye erişim, bu alanda da engel olmayı sürdürmektedir. İş kazaları sonucu hastaneye kaldırılan madencilerden ne kadarının sağlıklarına kavuşup işlerine geri döndüğü, kaç tanesinin tedavisinin yaşama dönmesine yetmediği bu noktada kocaman bir soru işareti olarak önümüzde durmaktadır.

Öte yandan pek çok maden ocağında meydana gelen kazaların resmi belgelere yansımadığının, hastane raporlarında yer almadığının ve basında haber değeri taşımadığının da farkında olduğumuzu belirtmek gerekir. Birçok yörede, yerel medyanın işverenlerle “ilan – reklam” alışverişi nedeniyle, yaşanan iş cinayetlerinin görmezden gelindiği, iş cinayetlerinin yaşandığı şirketlerin adının özellikle gizlendiği bilinmektedir.

Somut veri ve bilgiler dahilinde madencilik sektöründe 2012 yılı ile 2013 yılı karşılaştırıldığında ölümlü kazalardaki artışın gözle görülür bir şekilde devam ettiği görülmekte ve kaygılarımızı artırmaktadır. Bunun yorumsuz örneği; 2012 yılında ölümlü kazalarda 78 madencinin yaşamını yitirmesi, 2013 yılına gelindiğinde ise bu sayının 95’e yükselmesidir.

Geçtiğimiz Aralık ayına ve 2013 yılının tamamına ait bilgilerin yer aldığı madencilik sektörü “iş kazaları” raporu aşağıda kamuoyunun bilgisine sunulmaktadır. Bu raporla birlikte; aşırı kar hırsının bir yansıması olan, yaşamlarını maden ocaklarında yitiren madencilerin ailelerinin acılarını bir kez daha paylaştığımızı belirtirken, yetkilileri görevlerini eksiksiz bir şekilde yapmaya ve maden ocaklarında kan ve gözyaşını durdurmaya çağırıyoruz.

 

Dev. Maden – Sen Yönetim Kurulu

OCAK 2013 :

4 OCAK 2013- Bursa’nın Orhaneli İlçesi’nde, ŞE – TAT krom işletmesinde, 27 Aralık 2012 tarihinde taşıyıcı bandın tıkanması sonucu kafasına büyük bir krom parçası düşerek ağır yaralanan Mehmet Işık (29), tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirdi.

7 OCAK 2013- Zonguldak TTK Kozlu Müessese Müdürlüğüne bağlı çalışan taşeron şirketlerden Star Madencilik işletmesinde, galeri açılması sırasında meydana gelen degaj patlamasında (kömürün gaz basıncı sonucu püskürmesi) 8 işçi (Hasan Bozacı, Hüseyin Kürekci, Muharrem Yapıcı, Ahmet Şekerci, Yüksel Koca, Köksal Kadıoğlu, Muhsin Akyüz, Satılmış Arslan) yaşamını yitirdi, 7 işçi ise yaralı olarak hastanelere kaldırıldı. 

10 OCAK 2013-.Zonguldak Gelik’te Bahadır Madencilik’e ait ocakta gece meydana gelen metan gazı patlaması sonucu meydana gelen göçükte; Sedat Hamarat (34) yaşamını yitirirken, Naim Kuyumcu (36) ve Ömer Caymaz (44) yaralandı. Kurtarma çalışmalarına katılan işçilerden Mustafa Bektaş, Murat Karaman ve Mustafa Gideroğlu da metan gazından zehirlendi. 

16 OCAK 2013- Zonguldak Çatalağzı beldesindeki kömür yıkama tesisinde (lavuar) çalışan Kadir Çelep isimli işçi de yüksekten düşmesi sonucu olay yerinde öldü. 

17 OCAK 2013- Zonguldak’ın Gelik Beldesi’nde, Akkurt Madencilik şirketinin 2 numaralı sahadaki faaliyet yürüten taşeronu Bahadır Madenciliğin üretim yaptığı ocakta sabah saatlerinde meydana gelen göçükte, Yunus Aktaş (36) hayatını kaybetti.

18 OCAK 2013- Manisa Somada Cenkyeri Beldesi Eynez bölgesinde faaliyet gösteren Soma Kömürleri A.Ş’ye ait yeraltı linyit ocağında akşam saatlerinde üzerine demir ayakların düşmesi ve iki demirin arasında kalması sonucu Fahrettin Başkan (53) yaşamını yitirdi.

18 OCAK 2013- Denizli Ankara Karayolu Kocabaş mevkiinde yol kenarında duran Ercan Doğru yönetimindeki mermer işçilerini taşıyan 09 RT 202 plakalı minibüs ile aracın arkasındaki bankette bekleyen Kenan Karaman (32), Mustafa Beyaz (31) ve Mehmet Kara’ya çarptı. Kazada mermer işçileri ölürken, sürücü Ferudun Köse (58) ile kamyonette bulunan Meliha Köse (53) yaralandı.

21 OCAK 2013- Zonguldak’ın Ereğli ilçesine bağlı Kandilli Beldesinde Türkiye Taş Kömürü Kurumu (TTK) Armutçuk Müessesesi Havalandırma Bölümü’nde çalışan ve kendisinden bir gündür haber alınamayan Tahsin Yiğit (38)’in, Kandilli beldesinde bir evde bulunarak Ereğli Devlet Hastanesi’nde tedavi altına alındı.

22 OCAK 2013- Bartın’ın Amasra ilçesinde faaliyet gösteren bir maden ocağında Silo çalışması yapıldığı esnada E.Z isimli bir işçinin kullandığı vinç makinesine bağlı çimento silosunun üzerinde bulunan R.S isimli işçi, halatın kopması sonucu 3 metre yükseklikten aşağıya düştü. Düşmenin etkisiyle ağır yaralanan R.S, hastaneye kaldırıldı.

23 OCAK 2013- Adana Aladağ’da, özel sektöre ait krom işletmesinde öğle yemeğinden sonra rahatsızlanan işçilerin zehirlendikleri belirlendi. Zehirlenen 80 işçi kaldırıldığı hastanelerde tedavi altına alındı. 

26 OCAK 2013- Edirne’nin Uzunköprü ilçesinde özel sektöre ait linyit ocağında meydana gelen göçükte Davut Şahin (25) yaşamını yitirdi.

28 OCAK 2013- Kayseri’nin Pınarbaşı İlçesi Demircili Koyü’nde faaliyet yürüten özel sektöre ait krom ocağında, galeride çalışırken kafasına düşen krom parçası düşen Ö.D ve İ.Y yaralı olarak hastaneye kaldırıldı. 

28 OCAK 2013- Kayseri’nin Pınarbaşı İlçesi Büyükpotuklu Koyü’nde özel sektöre ait krom işletmesinde çalışan T.B, galeride başına çarpan krom kütlesinin ağır yaralaması sonucunda hastaneye kaldırılarak tedavi altına alındı. 

29 OCAK 2013- Çanakkale Çan Kumarlar Köyü’nde faaliyet sürdüren özel sektöre ait Kurşun ocağında meydana gelen göçükte Demsur Karadeniz (33) hayatını kaybederken 2 işçi de yaralandı.

30 OCAK 2013- Burdur’un Karamanlı İlçesi Kaleler bölgesinde, özel sektöre ait bir mermer ocağında, üstüne yaklaşık 3 ton ağırlığında mermer blok düşen İsmail Karnak (29) yaşamını yitirdi.

Ocak Ayı içinde gerçekleşen toplam “Kaza” sayısı: 15, Ölü sayısı: 19, Yaralı sayısı: 100.

16 ŞUBAT 2013 – Karaman’ın Ermenek İlçesinin Yerbağ Köyü sınırları dahilinde faaliyet yürüten Özşeker Madencilik A.Ş linyit ocağında meydana gelen göçükte Şakir Sayrım (46) hayatını kaybetti.

22 ŞUBAT 2013 – Maraş Elbistan’da Afşin Elbistan Linyitleri (AEL) Kışlaköy Kömür Havzası’nda faaliyet yürüten taşeron şirketlerden Bayramoğlu’na ait sahada çalışan Efrail Şafak (55), hareket halindeki kamyonun altında kalarak ağır şekilde yaralandı. Şafak, hastaneye kaldırıldı ama kurtarılamadı.

23 ŞUBAT 2013 –Ankara’da özel sektöre ait taş ocağında çalışan silindir operatörü Hıdır Aydın iş kazası sonu yaşamını yitirdi.

25 ŞUBAT 2013 –Kocaeli’nin Gebze İlçesi Kirazpınarı bölgesinde, Madesk Madencilik A.Ş’ye ait taş ocağında iş makinesinin devrilmesi sonucu altında kalan operatör Enis Filiz Fidan (22) yaşamını yitirdi, Hasan Kasap (24) ise yaralı olarak kurtuldu. 

26 ŞUBAT 2013 – Manisa’nın Soma İlçesi’nde Darkale Köyü’nde faaliyet yürüten Uyar Madencilik şirketine ait linyit ocağında göçük altında kalan Harun Tufan (35), kaldırıldığı Soma Devlet Hastanesi’nde vefat etti. 

28 ŞUBAT 2013 – Elazığ’ın Alacakaya ilçesinde, Batı Kef Nur Fa madencilik şirketine ait krom ocağında meydana gelen göçükte Ayhan Aydoğdu (27) yaşamını yitirdi. 

Şubat Ayı içinde gerçekleşen toplam “Kaza” sayısı: 6, Ölü sayısı: 6, Yaralı sayısı: 1. 

MART 2013 : 

7 MART 2013 – Muğla’nın Yeşilüzümlü Beldesi Koru Köyü’nde özel sektöre ait taş ocağında, taşıma bandının devrilmesi sonucu 1 ton ağırlığındaki parçaların altında kalan Kader Özcan (35) yaşamını yitirdi.

7 MART 2013 – Kütahya’nın Tavşanlı ilçesi Yörgüç Köyü sınırları dahilinde Lidya Madencilik linyit ocağında göçük altında kalan Fahri Çalışkan (46) hastaneye götürülürken yaşamını yitirdi.

13 MART 2013 – Zonguldak Merkeze bağlı Çatak Köyü’nde özel sektöre ait bir maden ocağında tahkimatın güçlendirilmesi sırasında meydana gelen göçükte Muhammet Aydoğan (43) kurtarılamadı.

13 MART 2013 – Zonguldak’da TTK Üzülmez Müessese Müdürlüğüne bağlı maden ocağında meydana gelen tahkimatın çökmesi sonucu altında kalan Vedat Yavuz (30) ve Yener Kocaman (37) yaralandı.

14 MART 2013 – Muğla’nınBodrum ilçesine bağlı Mumcular Beldesi Pınarlıbelen Köyü Karanlık Mahallesinde açık ocak olarak işletilen özel sektöre ait feldspat maden ocağında, yapılan çalışma sırasında binlerce ton toprak ve kayanın bulunduğu yerden iş makinesinin üzerine dökülmesi sonucu, iş makinesi operatör yardımcısı olarak çalışan Tamer Kaleli (22) hayatını kaybetti.

28 MART 2013 – Elazığ’ın Alacakaya İlçesi’nde NUR – FA Madencilik şirketine ait krom ocağında meydana gelen göçükte, ağır yaralı olarak kurtarılan Ayhan Aydoğdu hastaneye götürülürken yolda öldü.

29 MART 2013 – TekirdağMarmaraereğlisi’nin Çeşmeli Köyü’nde, yaklaşık 3 aydır Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü’nün (MTA) taşeron işlerini yaparak kömür madeni arama çalışmalarını yürüten bir firmanın şantiyesindeki karavanda meydana gelen patlamada Bekir Erağca (19) yaşamını yitirirken babası Mehmet Erağca’nın (46) sağ kolu koparak ağır yaralı halde hastaneye kaldırıldı. Oğlu ile birlikte sigortasız olarak çalıştırılan ağır yaralı babanın hayati tehlikeyi atlatamadığı öğrenildi.

29 MART 2013 – Muğla’nın Milas İlçesi Ören Beldesi’nde, Türkiye Kömür İşletmeleri Genel Müdürlüğü’ne (TKİ) bağlı, Güney Ege Linyitleri İşletmesi (GELİ) Müessese Müdürlüğü’ne ait, Yeniköy Linyit İşletme sahasında taşeron olarak çalışan Özdoğan Madencilik şirketinde iş makinesinden kaynaklanan kaza sonucu Mustafa Deveci (40) yaşamını yitirdi. Aynı kazada Güven Sanlı (36) ise yaralı olarak kurtuldu.

Mart Ayı içinde gerçekleşen toplam “Kaza” sayısı: 8, Ölü sayısı: 7, Yaralı sayısı: 4.

NİSAN 2013 :

2 NİSAN 2013 – Urfa’nın Yenice Mahallesi’nde, özel sektöre ait taş ocağında meydana gelen göçükte, kaçak olarak çalıştırılan Suriye uyruklu işçilerden Şefik Süleyman yaşamını yitirirken, kardeşi Ahmet Süleyman yaralı olarak kurtuldu.

9 NİSAN 2013 – Maraş’ın Afşin İlçesi’nde faaliyet yürüten Afşin-Elbistan Linyitleri İşletmesinde makine bakımcısı Ahmet Taşkum (32), elektrik akımına kapılarak yaşamını yitirdi.

21 NİSAN 2013 – Zonguldak Gelik’te ruhsatsız olarak işletilen A.T’ye ait maden kömürü ocağında, Kamil Ayvacık (48) elektrik çarpması sonucu öldü.

21 NİSAN 2013 – Burdur Karamanlı Cevizli bölgesinde faaliyet gösteren özel sektöre ait mermer Ocağında, 2 ay önce meydana gelen göçükte ağır yaralı olarak devlet hastanesine kaldırılan işçi Muhsin Anılır (41) kurtarılamadı.

Nisan Ayı içinde gerçekleşen toplam “Kaza” sayısı: 4, Ölü sayısı: 4, Yaralı sayısı: 1.

MAYIS 2013 : 

7 MAYIS 2013 – Manisa Soma’da, Ege Linyit İşletmeleri’nde çalışan Bilal Çınar (36), kullandığı iş makinesinin yüksek gerilim hatlarına çarpması sonucu elektrik akımına kapılarak hayatını kaybetti. 

7 MAYIS 2013 – Bursa’nın İnegöl İlçesinde, Yenişehir kara yolu üzerinde bulunan özel sektöre ait kum ocağında çalışan Ümmet Eren (48), bir ara şebekeden kaynaklı kesilen elektriği göz ardı ederek kum eleği üzerinde çalışmaya başladı. Elektriğin gelmesiyle birlikte eleğin aniden çalışması sonucu dengesini kaybederek başının üstüne yere düşen işçi kurtarılamadı.

15 MAYIS 2013 – Karaman’ın Sarıveliler İlçesi Göktepe Beldesi Esentepe Mahallesi’nde, özel sektör tarafından işletilen mermer ocağında çalışan Yusuf F. 6 metre yüksekten düşerek hayatını kaybetti.

15 MAYIS 2013 – Denizli’nin Acıpayam İlçesine bağlı Sandalcık Köyü’nde, özel sektöre ait krom ocağında, devrilen iş makinesinin altında kalarak ağır yaralanan Bilgin Dal (22) hastaneye kaldırıldı.

16 MAYIS 2013 – Şırnak’ın Toptepe Köyü yakınlarında özel sektöre ait linyit ocağında meydana gelen göçükte Gürgün Özen (47) yaşamını yitirdi.

18 MAYIS 2013 – Giresun Doğankent Güvenlik Köyü sınırları içinde özel sektöre ait taş ocağında ateşleyici olarak çalışan ve adı öğrenilemeyen bir işçi, dinamitin elinde patlaması sonucu ağır yaralandı.   

23 MAYIS 2013 – Adıyaman Çelikhan karayolu üzerinde özel sektöre ait mermer ocağında dinamit patlaması sırasında meydana gelen göçüğün altında kalan İsmet Gemici (29) kurtarılamadı.

23 MAYIS 2013 – Maraş’ın Afşin ilçesinde, Elbistan Linyitleri Kışlaköy Kömür İşletmesi linyit sahasında, bakım çalışması yaparken 6 metre yüksekten düşen İsmail Arslan (44) yaralı olarak hastaneye kaldırıldı.   

30 MAYIS 2013 – Sivas Divriği’de özel sektöre ait demir ocağında kolunu cevher taşıma bandına kaptıran Ragıp Çankaya (36) yaşamını yitirdi. 

Mayıs Ayı içinde gerçekleşen toplam “Kaza” sayısı: 9, Ölü sayısı: 6, Yaralı sayısı: 3.

HAZİRAN 2013 : 

4 HAZİRAN 2013 – Niğde’nin Ulukışla İlçesi Maden Köyü yakınlarında özel sektöre ait bir maden işletmesine ait su tankeri uçuruma yuvarlandı. Tanker sürücüsü Mehmet Göndoğan (40) yaşamını yitirdi.

7 HAZİRAN 2013 – Karaman Merkeze bağlı Taşkale Beldesi İncesu mevkiinde, özel sektöre ait bir mermer ocağında Mustafa Yavuzaslan (40), elmaslı tel kesme makinesinin ucundaki telin parçalanarak vücuduna saplanması sonucu yaralanarak hastaneye kaldırıldı.

11 HAZİRAN 2013 – Erzurum’un Aşkale İlçesine 4 kilometre uzaklıkta, Kütükgeçit mevkiinde bulunan ABS Alçı Fabrikasına ait taşeron işletmesinde, iş makinesinin taş kırdığı sırada yukarıdan koparak gelen kaya parçalarının altında kalan iş makinesi operatörü Uğur Cintimar (22) yaşamını yitirdi.

11 HAZİRAN 2013 – Bartın’ınAmasra İlçesi Tarlaağzı Köyü’nde, Hema Enerji A.Ş’ye ait taş kömürü ocağında, galeri açma esnasında meydana gelen göçükte, Tang Xiao Dong (33) adlı Çinli işçi yaşamını yitirirken, Xu Yunjınsun (33) ve Tang Xiao Dong (33) yaralı olarak kurtarıldı.

12 HAZİRAN 2013 – İzmir’in Bergama ilçesi Okçular Köyü’nde özel sektöre ait taş ocağında kamyondan taş indirmeye çalışan işçi Salih Gürler (30) o sırada düşen yıldırımın üzerine isabet etmesi sonucu yaşamını yitirdi. Kamyon şoförü İnan Yılmaz (47) ise yaralı olarak hastaneye kaldırıldı.

14 HAZİRAN 2013 – Kütahya’nın Emet İlçesi’nde özel sektöre ait linyit Ocağında 31 Mayıs 2013 tarihinde geçirdiği iş kazası sonucu sol bacağını kaybeden Halil Cangür (48), tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirdi.

17 HAZİRAN 2013 – Bilecik’inGülümbe köyünde, özel sektöre ait mermer ocağında iş makinesi operatörü olarak çalışan Nihat Çelik (41), geçirdiği kaza sonucu hayatını kaybetti.

19 HAZİRAN 2013 – Kütahya’nın Gediz İlçesi Gökler havzasında, özel sektöre ait linyit ocağında gaz sıkışması sonucu meydana gelen patlamada, işçi Resul Özten (38) hayatını kaybetti.

19 HAZİRAN 2013 – Kahramanmaraş’ın Afşin İlçesi’nde, Elbistan B Termik Santraline kömür sağlayan Çöllolar Kömür Havzası’nda, kamyon altında kalan Aziz Dumanlı (44) yaşamını yitirdi.

19 HAZİRAN 2013 – Niğde’nin Ulukışla İlçesine bağlı Maden Köyünde, özel sektöre ait altın maden ocağında meydana gelen kum kayması sonucu Nazım Cengiz (47) yaşamını yitirirken, Adem Eren (35) yaralı olarak kurtuldu. 

Haziran Ayı içinde gerçekleşen toplam “Kaza” sayısı: 9, Ölü sayısı: 9, Yaralı sayısı: 5.

TEMMUZ 2013 : 

6 TEMMUZ 2013 – Manisa’nın Soma İlçesi Eynez bölgesinde, Soma Kömürleri A.Ş’ye ait ocaklarda çalışan işçileri taşıyan, İrfan Şahan’ın (49) kullandığı servis otobüsünün şarampole uçması sonucu şoför ve 2 işçi yaralandı. Yaralananlar hastaneye kaldırılırken bunların dışında kalan 13 işçi ise kazadan hafif sıyrıklarla kurtulmayı başardı.

9 TEMMUZ 2013 – Zonguldak Kilimli’de özel sektöre ait maden ocağında yerin 200 metre derinliğinde vinçle çekilen kömür yüklü vagonun birden boşalarak galeriye doğru hızla yolalması sonucu, vagonun başına hızla çarptığı Telat Öney (22) ağır yaralandı. Başından ağır darbe alan ve hastaneye kaldırılan Öney kurtulamadı.

9 TEMMUZ 2013 – Konya’nın Derebucak İlçesine bağlı Çamlık beldesinde özel sektöre ait bir mermer ocağında yükseklerden koparak gelen mermer parçasının üzerine düşmesi sonucu Nuri İldırar (41) yaşamını yitirdi.

12 TEMMUZ 2013 – Manisa’nın Soma İlçesi Eynez bölgesinde, Soma Kömürleri A.Ş’ye ait linyit ocağında, 260 metre derinlikte meydana gelen göçük sonucu Süleyman Gülşen (33) hayatını kaybetti.

22 TEMMUZ 2013 – Siirt’te özel sektöre ait Şirvan Maden Ocağı’nda, tepeden düşen toprak enkazının altında kalan kamyon şoförü Zikrettin Ogur (48), ağır yaralı olarak kurtarıldı.

23 TEMMUZ 2013 – Muğla Fethiye Koru Köy’de,  taş ocağında patlayan trafo Hüseyin Yörük’ün (32)  ağır yaralanmasına neden oldu. Yörük’ün vücudunun büyük oranda yandığı bildirildi.

24 TEMMUZ 2013 – Edirne’nin Keşan ilçesine bağlı Küçükdoğanca Köyü’nde, özel sektöre ait bir linyit ocağında, galerinin 1100 metre derinliklerinde meydana gelen göçükte kalan Hasan Kuluçlu (45) yaşamını yitirdi. Göçükte kalan işçilerden Ergin Kılıç (22) ise yaralı olarak kurtarıldı.

Temmuz Ayı içinde gerçekleşen toplam “Kaza” sayısı: 7, Ölü sayısı: 4, Yaralı sayısı: 19. 

AĞUSTOS 2013 :

1 AĞUSTOS 2013 – Zonguldak TTK Kozlu Müessesi’nin eksi 485 kodunda meydana gelen göçükte Mustafa Eren ve Ramazan Kılav adlı işçiler arkadaşlarınca yaralı olarak kurtarıldılar.

1 AĞUSTOS 2013 – Manisa Soma’da özel sektöre ait maden ocağında meydana gelen iş kazasında mekanize ayaklara sıkışarak yaralanan Ahmet Türk (33) yaşamını yitirdi.

1 AĞUSTOS 2013 – Şanlıurfa’nın Birecik ilçesinde, kum ocağında işçi olarak çalışan M.Y., kepçe bakımını yaparken ayağının kayması sonucu Göle düştü. Olayı fark eden ve Göle giren arkadaşları, uzun süren uğraşlar sonucu M.Y.’nin cansız bedenini gölden çıkardı,

4 AĞUSTOS 2013 – Elazığ Alacakaya’da Karaca Madencilik krom ocağında meydana gelen göçükte Mehmet Çetin yaşamını yitirdi, Osman Kayadelen ise yaralı olarak hastaneye kaldırıldı.

5 AĞUSTOS 2013 – Sakarya’nın Gevye ilçesi Akıncılar Köyü’nde Bülent Yılmaz’a ait taş ocağında meydana gelen patlamada, göçük altında kalan 2 işçiden İsmail Fethi Tandoğan’ın (43) cesedine 4. günde ulaşılabildi. Diğer işçinin cesedi hala bulunamadı.

15 AĞUSTOS 2013 – Adıyaman’da özel sektöre ait Mermer ocağında iş makinesiyle kamyon arasında sıkışan iş makinesi operatörü Gaffar Çil (35) hayatına kaybetti.

17 AĞUSTOS 2013 – Elazığ Alacakaya’da Denson Madencilik krom ocağında iş makinesinin çarptığı Hasan Ünlü yaşamını yitirdi.

19 AĞUSTOS 2013 – Bilecik’in Yenipazar ilçesinde özel sektöre ait mermer ocağında meydana gelen patlama sonucu Mustafa Arslan (37) hayatını kaybetti, Mehmet Emin Kalay (49) ise hastaneye yaralı olarak kaldırıldı.

25 AĞUSTOS 2013 – Şırnak’ın merkez Dağkonak Köyü yakınlarında bulunan özel sektöre ait linyit ocağında meydana gelen grizu sızıntısı sonucu zehirlenen Ömer Kabul yaşamını yitirirken Selim Geçgel ağır yaralı olarak hastaneye kaldırıldı. 

25 AĞUSTOS 2013 – Kayseri’nin Yahyalı ilçesinde özel sektör maden işletmesinde çalışan Ferhat İridağ (16), Ocakta manevra yapan kamyonun altında kalarak can verdi.

Ağustos Ayı içinde gerçekleşen toplam “Kaza” sayısı: 10, Ölü sayısı: 10, Yaralı sayısı: 5.

EYLÜL 2013 :

2 EYLÜL 2013 – Şırnak’a bağlı Araköy bölgesinde (Gıron) Yusut Cengizoğlu firması tarafından işletilen asfaltit ocağında meydana gelen göçükte, iş makinesi operatörü, yardımcısı ve işyerinde aşçı olarak çalışan; aşçı Hüseyin Denkçi (19), İş Makinesi Operatörü yardımcısı Süleyman Gökalp (18) ve İş Makinesi Operatörü Mahmut İçkale (45) adlı işçilerin cansız kalan bedenlerine bir gün sonra ulaşılabildi.

10 EYLÜL 2013 – Burdur’un Yeşilova İlçesine bağlı Çaltepe Köyü yakınlarında özel sektör tarafından işletilen bir mermer ocağında meydana gelen kazada, Hüsnü Yurttaşseven (27) mermer bloğundan kopan parçanın altında kalarak can verdi.

10 EYLÜL 2013 – Kayseri’nin Tomarza ilçesine bağlı Çayanlı Köyü’nde, Ergün Madencilik şirketine ait Alimpınarı Krom ocağında, ateşleme sırasında hava tabancası hortumlarını toplamaya çalışan Cuma Koçak (35), vücuduna isabet eden krom parçaların sert darbesi sonucu hayatını kaybetti.  

12 EYLÜL 2013 – Zonguldak’ta özel sektöre ait maden işletmesine işçi taşıyan 67 DZ 549 plakalı Hasan G’nin kullandığı servis, sürücü Köksal K T. tarafından kullanılan 67 LZ 967 plakalı minibüs ile çarpıştı. Serviste bulunan işçilerden 16 kişi vücutlarının çeşitli yerlerinden yaralanarak hastaneye kaldırıldı. Yaralılar arasında iki işçinin durumunun ağır olduğu öğrenildi.

15 EYLÜL 2013 – Zonguldak Gelik Beldesi, Dağbaca Mevkisinde faaliyet yürüten özel sektöre ait taşkömürü ocağında meydana gelen göçükte kalan Ümit Eroğlu’nun (29) cansız bedeni 24 saat sonra bulundu. Bu ocağın daha önce de yasa hükümlerine uymaması nedeniyle 6 kez mühürlendiği bildirildi.

15 EYLÜL 2013 – Aydın’ınÇine İlçesi’ne bağlı Yağcılar Köyü’nde, özel sektöre ait kuvars maden işletmesinde, taşıma bandına kolunu kaptıran Arif Özdemir’in sağ kolu koptu. Ege Üniversitesinde tedavi altına alınan Özdemir, sinirlerinin aşırı ezilmesi ve uzaması sonucu sağ kolunu kaybetti.

23 EYLÜL 2013 – Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na bağlıMaden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü’ne (MTA) bağlı Ayaş Jeotermal Sondaj Sahası’nda meydana gelen kazada sondör Vedat Güçer (33) ağır yaralı olarak hastaneye kaldırıldı. Bütün müdahalelere rağmen Güçer kurtarılamadı ve 4 gün sonra yaşamını yitirdi.

Eylül Ayı içinde gerçekleşen toplam “Kaza” sayısı: 7, Ölü sayısı: 7, Yaralı sayısı: 17

EKİM 2013 :

3 EKİM 2013 – Manisa’nın Soma İlçesi’nde özel sektöre ait linyit ocağında meydana gelen iş kazasında ağır yaralanan Ali Çetinkaya (29) hastaneye kaldırılırken yaşamını yitirdi.

20 EKİM 2013 – Manisa’nın Soma İlçesi’nde Uyar Madencilik’e ait linyit ocağında meydana gelen göçükte kalan 28 işçi kurtarılarak hastaneye kaldırıldı. Hastanede tedavisi süren işçilerden Yunus Güçlü (49) kurtarılamadı.

21 EKİM 2013 – Erzurum’un Tekman İlçesi’ne bağlı Gökoğlan Köyü’nde faaliyet yürüten özel sektöre ait bir maden işletmesinde, iş makinesinin ezdiği İ.Ö yaşamını yitirdi.

Ekim Ayı içinde gerçekleşen toplam “Kaza” sayısı: 3, Ölü sayısı: 3, Yaralı sayısı: 27. 

KASIM 2013 : 

5 KASIM 2013 – Kayseri’nin Talas İlçesi’nde özel sektöre ait bir maden ocağında çalışan iş makinesi ile kamyon arasında kalan Ali Tuncer (43) sıkışarak can verdi. 

5 KASIM 2013 – Adana’nın Ceyhan İlçesi’nde, CYS Yapı İnşaat Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş.’ye bağlı Yılankale taşocağında, üzerine silo kapağı düşen Hasan Kar (41) kaldırıldığı hastanede kurtarılamadı.

13 KASIM 2013 – Zonguldak’ın Gelik Beldesi’nde, faaliyet sürdüren özel sektöre ait bir maden ocağında kantarda bulunan kamyonun fişini kontrol etmek isteyen Murat Aydın (25) dengesini kaybederek yaşamını yitirdi.

16 KASIM 2013 – Zonguldak Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Üzülmez Müessese Müdürlüğü’ne bağlı Asma Maden Ocağında çalışan Ramazan Kaya (39), mesai sonu duşunu yaparken kalp krizi geçirerek yaşamını yitirdi.

18 KASIM 2013 – Bartın’ın Amasra İlçesi’ne bağlı Tarlaağzı Köyü’nde özel sektöre ait bir maden ocağının eksi 500 kodunda galeri açmaya çalışan Çinli Qighu Li (46), devrilen iş makinesinin altında kalarak hayatını kaybetti.

19 KASIM 2013 – Muğla’nın Köyceğiz İlçesi’ne bağlı Beyobası Beldesi ile Pınarköyü arasında kalan bölgede özel sektöre ait bir krom ocağında meydana gelen göçükte Ali Abay (30) kurtarılamazken 4 işçi yaralı olarak kurtarılarak hastaneye kaldırıldı.

22 KASIM 2013 – Ankara’nın Kazan İlçesi’nde özel sektöre ait bir mermer ocağında gece bekçiliği yapan Mehmet Siraç Bilge (51) geçirdiği rahatsızlık sonucu hayatını kaybetti.

26 KASIM 2013 – Bartın’ın Amasra İlçesi’nde, Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Amasra Müessese Müdürlüğü’ne bağlı Maden Ocağında, kömür nakli sırasında başını demir direğe çarpan Ali Gümüştaş (43) kaldırıldığı hastanede öldü.

29 KASIM 2013 – Manisa Soma’da Soma Kömürleri A.Ş’ye ait Cenkyeri Işıklar bölgesinde bulunan linyit Ocağında, kolunu kömür bandına kaptıran Mustafa Asal (38) ağır yaralı olarak kaldırıldığı hastanede kurtarılamadı.

30 KASIM 2013 – Zonguldak TTK’da çalışırken yıllık izine çıkan ve bu izin süresini Gelik Beldesi Ayiçi mevkiinde özel sektör tarafından işletilen maden ocağında geçiren Naci Güledağı (47) meydana gelen göçükte yaşamını yitirdi.

Kasım Ayı içinde gerçekleşen toplam “Kaza” sayısı: 10, Ölü sayısı: 10, Yaralı sayısı: 4.

ARALIK 2013 : 

6 ARALIK 2013 – Zonguldak Merkez’e bağlı Kırat Mahallesi’nde OF – TON Madencilik sahasında, İsmail Karaman tarafından işletilen taşkömürü ocağında, sabaha karşı işçiler; Yaşar Özerdoğan (53), İsmail Altun (24) ve Mustafa Özalpuğan (54) metan gazı zehirlenmesi sonucu yaşamını yitirdiler.

Zonguldak’da iş cinayetinin gerçekleştiği maden ocağı sahibi İsmail Karaman’ın cezaevinde olduğu ve işletmeyi içeriden yönettiği ortaya çıktı.

6 ARALIK 2013 – Zonguldak’ta Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Karadon Müessese Müdürlüğü’ne ait ocakta, vagonları çeken lokomotiften düşen Azmi Kara’nın (40) hastaneye götürülürken kurtarılamadı. Çalışan işçilerden Hakkı Gebeş ise yaralı olarak kurtuldu.

6 ARALIK 2013 – Ordu’nun Gülyalı İlçesine bağlı Divane Köyü’nde faaliyet yürüten özel sektör tarafından işletilen taşocağında meydana gelen iş cinayetinde Hasan Hüseyin Deniz (25) yaşamını yitirdi. Taşocağı’nda iş makinesi operatörü olarak çalışan Deniz’in tonlarca taş yığınının altında kalarak feci şekilde can verdi.

6 ARALIK 2013 – Zonguldak Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Üzülmez ve Kozlu Müessese müdürlüklerine bağlı 2 ayrı maden ocağında iki işçi yaralandı.

Bu işçilerden Kerim Fidan, Kozlu’da yerin 425 metre altında, Sezgin Yanar ise Üzülmez’de yerin 170 metre altında meydana gelen iş kazalarında yaralanarak devlet hastanesine kaldırıldılar.

12 ARALIK 2013 – Zonguldak’ta TTK’da çalışırken kaybolan maden işçisi Özcan Öztürk’ün (39) cansız bedeni Gökçebey İlçesinde, elektrik trafosunun yanında yanmış halde bulundu.

14 ARALIK 2013 – Kütahya’nın Tavşanlı İlçesi Tunçbilek Beldesi’nde özel sektöre ait linyit yıkama tesisinde çalışan Ahmet Ovacık (43) tren vagonlarının arasına sıkışarak can verdi.

17 ARALIK 2013 – Sivas’ın Divriği İlçesi’nde, özel sektöre ait demir maden ocağında iş makinesi altında kalan makine mühendisi Nafiz Faruk Yener (47) yaşamını yitirdi.

18 ARALIK 2013 – Kırklareli’nin Vize İlçesi Evrencik Köyü yakınlarında, özel sektöre ait çimento fabrikasına malzeme çıkarılan taş ocağında, dinamitle patlatma yapılması sırasında Özcan Ç. (57)  göçük altında kalarak öldü.

24 ARALIK 2013 – Sakarya’nın Karapürçek İlçesi Kanlıçay mevkiinde, özel sektöre ait taş ocağında meydana gelen iş kazasında kolu kopan işçi Nuri Daloğlu’nun hastaneye kaldırıldı.

30 ARALIK 2013 – Zonguldak Kilimli’de daha önce mühürlenen kaçak maden ocağında meydana gelen göçükte, o anda çalışanlardan Yüksel Yüksel (42) hayatını kaybetti.

30 ARALIK 2013 – Rize’nin Çayeli İlçesi Madenli Beldesi’nde, faaliyet yürüten özel sektöre ait Çayeli Bakır İşletmeleri’nde (ÇBİ), yeraltında meydana gelen iş kazası sonucu Hasan Yazıcı (48) başına aldığı darbe sonucu ağır yaralanarak hastaneye kaldırıldı.

Aralık Ayı içinde gerçekleşen toplam “Kaza” sayısı: 10, Ölü sayısı: 10, Yaralı sayısı: 5.

Geçtiğimiz 2013 yılının 12 ayında, 98 “İş kazası” meydana geldi, 95 madenci yaşamını yitirdi ve 191 madenci yaralı olarak hastanelere kaldırıldı. 

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir