Manisa’nın Soma İlçesi Eynez Bölgesinde linyit kömürü üretimi yapan Soma Holding’e bağlı Soma Kömür A.Ş’ne ait ocakta, elektrik trafosu patladı. Trafonun patlamasının ardından geniş bir alanda yangın çıktı. 16:00 – 24:00 vardiyasında çalışan işçilerin işe başladığı anda meydana gelen patlamada yüzlerce işçinin hayatı risk altında bulunmaktadır.

Linyit ocağında trafonun patlaması nedeniyle elektrikler kesildiği için asansörün çalışması da durmuştur. Galerinin binlerce metre derinliğinde 500’den fazla işçinin galeride kurtarılmayı beklemektedir.

Galeriden çıkartılan ve Soma Devlet Hastanesine kaldırılan işçilerden şu ana kadar 20 kişinin duman zehirlenmesi sonucu yaşamını yitirdiği, bu sayının artabileceği endişesi bulunmaktadır.

Sendikamızın 2013 yılı iş kazaları raporunda Soma’da yeralmakta, yaşanan “iş kazaları” içinde özel sektörün yoğunluğu dikkat çekmektedir.

Yıllarca kamu eliyle üretimin yapıldığı bu sahalar özel sektöre devredildikten sonra iş kazalarında patlama yaşanmıştır. Bu özelleştirme ve acımasız taşeron sisteminin devletin politikası haline gelmesinin bir ürünüdür. İşçi Sağlığı İş Güvenliği önlemlerinin bir maliyet unsuru olarak görülmesi ve aşırı üretim zorlaması sonucudur.

DEV. MADEN – SEN 2013 YILI İŞ KAZALARI RAPORU, SOMA BÖLÜMÜ;

18 OCAK 2013- Manisa Somada Cenkyeri Beldesi Eynez bölgesinde faaliyet gösteren Soma Kömür A.Ş’ye ait yeraltı linyit ocağında akşam saatlerinde üzerine demir ayakların düşmesi ve iki demirin arasında kalması sonucu Fahrettin Başkan (53) yaşamını yitirdi.

26 ŞUBAT 2013 – Manisa’nın Soma İlçesi’nde Darkale Köyü’nde faaliyet yürüten Uyar Madencilik şirketine ait linyit ocağında göçük altında kalan Harun Tufan (35), kaldırıldığı Soma Devlet Hastanesi’nde vefat etti. 

7 MAYIS 2013 – Manisa Soma’da, Ege Linyit İşletmeleri’nde çalışan Bilal Çınar (36), kullandığı iş makinesinin yüksek gerilim hatlarına çarpması sonucu elektrik akımına kapılarak hayatını kaybetti. 

6 TEMMUZ 2013 – Manisa’nın Soma İlçesi Eynez bölgesinde, Soma Kömür A.Ş’ye ait ocaklarda çalışan işçileri taşıyan, İrfan Şahan’ın (49) kullandığı servis otobüsünün şarampole uçması sonucu şoför ve 2 işçi yaralandı. Yaralananlar hastaneye kaldırılırken bunların dışında kalan 13 işçi ise kazadan hafif sıyrıklarla kurtulmayı başardı.

12 TEMMUZ 2013 – Manisa’nın Soma İlçesi Eynez bölgesinde, Soma Kömür A.Ş’ye ait linyit ocağında, 260 metre derinlikte meydana gelen göçük sonucu Süleyman Gülşen (33) hayatını kaybetti.

1 AĞUSTOS 2013 – Manisa Soma’da özel sektöre ait maden ocağında meydana gelen iş kazasında mekanize ayaklara sıkışarak yaralanan Ahmet Türk (33) yaşamını yitirdi.

3 EKİM 2013 – Manisa’nın Soma İlçesi’nde özel sektöre ait linyit ocağında meydana gelen iş kazasında ağır yaralanan Ali Çetinkaya (29) hastaneye kaldırılırken yaşamını yitirdi.

20 EKİM 2013 – Manisa’nın Soma İlçesi’nde Uyar Madencilik’e ait linyit ocağında meydana gelen göçükte kalan 28 işçi kurtarılarak hastaneye kaldırıldı. Hastanede tedavisi süren işçilerden Yunus Güçlü (49) kurtarılamadı.

29 KASIM 2013 – Manisa Soma’da Soma Kömür A.Ş’ye ait Cenkyeri Işıklar bölgesinde bulunan linyit Ocağında, kolunu kömür bandına kaptıran Mustafa Asal (38) ağır yaralı olarak kaldırıldığı hastanede kurtarılamadı.

Çok sık iş kazalarının yaşandığı ve kazaların adeta seri iş cinayetlerine dönüştüğü, 12 bin  maden işçisinin çalıştığı Soma’da bu tür iş kazalarından kurtarılan işçilerin tedavisine dönük devlet tarafından yapılmış özel bir sağlık birimi bulunmamaktadır. Yanık Ünitesi de bulunmayanlar arasında yeralmaktadır.

Linyit ocaklarında enerji ihtiyacını karşılayan trafoların günün teknolojisine uygun hale getirilmemesi, periyodik bakımlarının yapılmaması bu tür kazalara davetiye çıkarmaktadır.

İlgililere birkez daha sesleniyoruz; ölümleri seyretmeye doymadınız mı? Gerekli önlemlerin alınması için ocaklara daha kaç kurban verilecek? Maden ocaklarına dönük gerçek denetimler  ne zaman başlayacak? Madenciliğin yoğun olduğu bölgelerde olası iş kazaları ve bu kazalardan mağdur olanların tedavilerine yanıt verecek sağlık birimleri ne zaman oluşturulacak?

Soma’da yaşamını yitiren arkadaşlarımızın aile ve arkadaşlarının acılarını paylaşıyor ve kendilerine başsağlığı diliyoruz. Galeride mahsur kalan ve kurtarılarak hastaneye kaldırılan yaralı arkadaşlarımıza acil şifalar dileğimizi iletiyoruz.

 

Dev. Maden – Sen Yönetim Kurulu

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir