Temmuz ayında da maden cinayetleri devam etti, bilanço ağır: 10 madenci yaşamını yitirdi, 4 madenci de ağır yaralandı.

Geçici Bakanlar Kurulu’nun işçi güvenliğini hemen hemen ortadan kaldırmaya yönelik aldığı kararı nedeniyle maden cinayetlerinde çok fazla artışın olacağına dikkat çekiyor ve doğacak ölümlerden sorumlu olacaklarını hatırlatıyor ve uyarıyoruz.

Geçici AKP hükümeti, iş cinayetlerini engellemeye yönelik tedbirler almak şöyle dursun, iş cinayetlerinin artışına neden olacak yeni kararlar aldı. Geçici Bakanlar Kurulu’nun 4 Ağustos 2015’de yayımlanan kararına  göre:

Patlama olasılığı yüksek ocaklardaki teçhizat ve koruyucu sistemler  31 Aralık 2019’a kadar “Muhtemel Patlayıcı Ortamda Kullanılan Teçhizat ve Koruyucu Sistemler ile İlgili Yönetmelik’e uygun hale getirilecek. Sistemini yenilemek istemeyen madenler, sorumluluğun işverende olması kaydıyla eskimiş sistemleri kullanmaya devam edebilecek.

Madenlerde ATEX yani alev sızdırmaz malzeme kullanımı Türkiye’de 31 Aralık 2006’dan beri zorunlu ve sıkı denetlenmesi gereken, işçi güvenliği açısından önemli bir konu. Soma katliamının ardından kamuoyu baskısı ve oluşan farkındalık nedeniyle ocaklara denetimler hem sıklaştı hem de bu konu üzerinde yoğunlaştı, yapılan denetimlerde 130 civarında ocak ATEX malzeme yokluğundan kapatıldı.  Şimdi söz konusu düzenleme ile 2006’dan önceye götürülüyor ve taa 2019’a gönderiliyor. Yani 2019’a kadar maden işçisinin iş güvenliği neredeyse tamamen ortadan kaldırılıyor. Geçici Bakanlar Kurulu’nda alınan bu karar sonucunda, 2019’a kadar, maden kazalarında, maden cinayetlerinde, yaralanmalarında oldukça fazla artış olacağına dikkat çekmek istiyoruz.

Bu karar ile Soma faciasından sonra 2006’dan da geriye gidilmiş oldu. İlk anda kapalı olan 60’a yakın maden güvenliği sağlanmadan açılacak. Ayrıca Soma davasında da bu durum mağdur ailelere karşı kullanılacak, davalı Soma A.Ş’nin elini güçlendirecek. Soma Davasında bilirkişi raporları ATEX kullanmadık diye eleştiriyordu, şimdi Türkiye şartlarında bu mümkün olmadığı ve faciadan 1 yıl 3 aydan sonra Geçici Bakanlar Kurulu bunu zaten zorunlu bir standart olmaktan da çıkardığını öne sürecek.

Soma’nın yaralarını saracaklarını söyleyen Geçici AKP hükümeti, gelinen noktada aldığı karar ile işçi sağlığı ve iş güvenliği açısından 2006’nın gerisine götürmüştür. Dev. Maden – Sen olarak, Geçici Bakanlar Kurulu’nun bu değişikliğin hemen ortadan kaldırılarak düzeltilmesini talep ediyoruz. Ayrıca maden ocaklarında işçi sağlığı ve iş güvenliğine yönelik tedbirlerin  ve denetimlerin artırılması konusunda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığının yetkililerini ve Bakanlar Kurulu’nu bir kez daha uyarıyoruz.

Yaşamını yitiren madencilerin ailelerinin ve dostlarının acısını paylaştığımızı belirtir, başsağlığı dileriz. Yaralı olarak kurtulan ve hastanelerde tedavisi süren madencilerin sağlıklarına biran önce kavuşmalarını temenni ederiz.

Maden cinayetleri tamamen ortadan kalkana kadar sendika olarak işçi sağlığı ve iş güvenliği konusunda mücadelemiz devam edecektir.

Dev. Maden – Sen Yönetim Kurulu

Temmuz ayı maden raporumuz aşağıdadır:

TEMMUZ 2015 İŞ KAZALARI:

 

3 TEMMUZ 2015 – Isparta merkeze bağlı Büyükgökçeli Köyünde özel sektör tarafından işletilen Mermer ocağında çalışan Hüseyin Ünsal (43)mermer bloğunu keserken testerenin yerinden çıkarak çarpması sonucu yaşamını yitirdi.

 

7 TEMMUZ 2015 – Zonguldak Kırat Mahallesinde bulunan özel sektöre ait maden ocağında meydana gelen göçük sonucu Alaattin Çayırlı (38)arkadaşları tarafından kurtarıldı. Adı öğrenilemeyen ikinci işçi ise AFAD ekiplerince kurtarıldı.

8 TEMMUZ 2015 – Konya, Kadınhanı, Mahmudiye Köyünde özel sektör tarafından çalıştırılan Taş ocağında kullandığı iş makinesinin devrilmesi sonucu altında kalan Mevlüt Küçükavcı (55) hayatını kaybetti.

 

10 TEMMUZ 2015 – Zonguldak, Kilimli, Gelik Beldesinde özel sektörce işletilen taş kömürü ocağında 16 Mayıs 2015 tarihinde metan gazından zehirlenerek hastanede tedavisi süren Yılmaz Şebek (39) 55 gün ancak yaşayabildi.

12 TEMMUZ 2015 – Denizli, Acıpayam’da, Sürtüş Madencilik şirketine ait krom ocağında, meydana gelen göçükte İbrahim Şahan (36)kurtarılamadı.

14 TEMMUZ 2015 – Maraş’ın Afşin ilçesi Topaktaş Mahallesinde, özel sektör tarafından işletilen krom ocağında dinamit patlaması sırasında Halil Topal (23) ağır yaralandı. Topal’ın bir gözünü kaybettiği ve sağ bacağının da kırıldığı öğrenildi.

 

20 TEMMUZ 2015 – Adana, Kozan’da Akmetal Madencilik tarafından işletilen Horzum Madeni çinko işletmesinde dinamit patlatılması sonucu oluşan göçükte, üç ay önce işe başlayan Ersöz Eroğlu (32) hayatını kaybederken Yasin Bingöl (25) yaralı olarak kurtarıldı.

 

22 TEMMUZ 2015 – Muğla, Milas”ta, özel sektöre ait boksit maden işletmesinde, 200 metre derinlikte iş makinesiyle çalışma yapan Ethem Bursa (51), üzerine devrilen direğin altında kalarak can verdi. Konuya ilişkin şirket sahibinin işçilere konuşma yasağı koyduğu öğrenildi.

26 TEMMUZ 2015 – Afyon’da özel sektöre ait bir Mermer ocağında, üzerine büyük bir mermer parçası düşen Ali İhsan Çiloğlu (53) kurtarılamadı.

27 TEMMUZ 2015 – Ankara Nallıhan/Çayırhan’da Park Teknik’e ait linyit ocağında nezaretçi olarak çalışan Macit Yüksel (37), monorayın çarpması sonucu hayatını kaybetti.

31 TEMMUZ 2015 – Burdur’un Bucak İlçesi’nde özel sektöre ait bir mermer fabrikasında çalışan Ali Zeren (19), elektrik akımına kapılarak can verdi.

31 TEMMUZ 2015 – Zonguldak İnağzı Mahallesin de, özel sektör tarafından işletilen taşkömürü ocağında meydana gelen göçükte Çetin İnamoğlu (38) ağır yaralı olarak kurtarıldı. 10 Ağustos 2015

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir