BASINA VE KAMUOYUNA

 

AĞUSTOS 2015 MADEN CİNAYETLERİ RAPORU AÇIKLAMAMIZDIR…

Maden işkolunda Ağustos ayında bilanço yine ağır: 9 maden işçisi yaşamını yitirdi, 8 işçi ağır yaralandı.

Yaratılan savaş ortamı nedeniyle basında ve kamuoyunda yaşanan iş cinayetlerini daha da görünmez hale gelirken halkların, işçilerin, emekçilerin, kadınların, gençlerin, çocukların; BARIŞ çığlıklarına rağmen iktidar, Suriye ile bir savaşa hazırlanmaktadır.

Ülkemizde 20 Temmuz’da gerçekleşen Suruç katliamı ile birlikte başlayan süreçle iç savaş yaşanmaya başlanmasının yanısıra meclisten geçirilen savaş tezkeresi ile emperyalistlerin Suriye’deki savaşına da müdahil olundu. Zaten yaratılan iç savaş ortamı nedeniyle hergün ortalama 6 – 7 kişi hayatını kaybetmekte iken AKP iktidarı MHP ve CHP’yi de yanına alarak Suriye ile savaşa hazırlanmaktadır. Savaş, çocuklar, kadınlar ve gençler için ölüm, halklar ve işçi ve emekçiler için yoksulluk, zorunlu göç, mültecilik demektir, onarılmayacak sosyal ve psikolojik yaralar; evladını yitiren analar-babalar, deniz kıyılarına vuran kadın ve çocuk cesetleri demektir. Sendikamız ülke içinde ve dışında ülkemizde, bölgemizde ve tüm dünyada üç beş uluslarası tekellerin kar hırsı, üç beş emperyalist ülkenin  patronu cebini doldursun, silah tüccarları karlarına kar katsın diye yaşanan tüm bu savaşlara karşıdır.  

7 Haziran genel seçimlerinin ardından yasal boşluklardan yararlanılarak siyasi teammülleri hiçe sayarak, savaş ve kaos ortamına sürüklenilerek, silahların gölgesinde 1 Kasım genel seçimlerine gidilmektir. Bu koşullarda ekonomik istikrardan söz etmek de mümkün değildir. Açlık ve sefalet ücretine mahkum edilen, gerici propagandanın etkisinde kalan işçiler içinde ise bir uyanış yaşanmakta, AKP iktidarından hızlı kopuş da gözlemlenmektedir. İşçiler, emekçiler barış istemektedir, toplumun tüm kesimleri, kadınlar gençler, çocuklar ekmek, barış ve adalet  istemektedir.

Savaş ortamında kamuoyunun gözünden kaçan bir diğer konu ise iş cinayetleridir. Geçtiğimiz Ağustos ayında iş cinayeti nedeniyle ülke genelinde yaşamını yitiren en az 158 işçiden 9’u maden işçisidir.

Sendikamıza gelen bilgiler ve basında çıkan iş cinayetleri haberlerine dayanarak hatırladığımız Ağustos 2015 raporuna göre madencilik işkolunda 11 işyerinde meydana gelen göçük, elektrik akımına kapılma, gaz zehirlenmesi ve yangın nedeniyle en az 9 maden işçisi işçi yaşamını yitirdi, 8 işçi de ağır yaralı olarak hastanelere kaldırıldı.

Taşeron sisteminin yanısıra uluslarası işçi sağlığı ve iş güvenliği standartlarının uygulanmadığı, kapatılan ocakların tamamen kaçağa terkedildiği, özelleştirilenlerin ise rehabilite edilmeden, denetlenmeden patronun fazla üretim ve ucuz işgücü hırsına terk edildiği koşullarda maden kazaları da can almaya devam edecektir. İşkolumuzda maden cinayetleri son bulana kadar mücadelemize devam edeceğiz…

Ağustos ayı içinde yitirdiğimiz madenci ailelerine, yakınlarına ve madenci camiasına başsağlığı diliyoruz. Yaralanan maden işçisi kardeşlerimize acil şifalar ve bir an önce sağlıklarına kavuşmalarını temenni ediyoruz.

Dev Maden Sen Yönetim Kurulu

AĞUSTOS 2015 MADEN CİNAYETLERİ RAPORUMUZ AŞAĞIDADIR:

5 AĞUSTOS 2015 – Mardin Mazıdağ’da bulunan Eti Bakır Fosfat tesislerinde adı belirlenemeyen bir işçi kırma makinesinin bantlarına kapılarak yaşamını yitirdi.

10 AĞUSTOS 2015 – Zonguldak’ta Mithatpaşa Tüneli girişinde dinamit patlatılması esnasında işçi Aytaç Çapri (32) tünelin ağzında bulunan iki tonluk kapağın altında kalarak yaşamını yitirdi.

11 AĞUSTOS 2015 – Zonguldak Kilimli de TTK Müessese Müdürlüğüne bağlı Gelik İşletmesi taşkömürü ocağında meydana gelen göçükte Sezai Aslanbaş (29) yaşamını yitirdi.

19 AĞUSTOS 2015 – Zonguldak’ın Kilimli İlçesi’ne bağlı Gelik Beldesi’nde özel sektör tarafından işletilen taşkömürü ocağında tavandan düşen taş yığınlarının altında kalan Oktay Taş (33) yaralı olarak hastaneye kaldırıldı.

22 AĞUSTOS 2015 – İstanbul Silivri Büyükkılıçlı Köyü’nde, özel sektöre ait kum ocağında çalışan Hasan Alkan, elektrik panosunda meydana gelen arızayı gidermek için çalışırken elektrik akımına kapılarak yaşamını yitirdi.

25 AĞUSTOS 2015 – Zonguldak Kilimli’de TTK’ya ait Karadon Müessese Müdürlüğüne bağlı Gelik İşletmesi taşkömürü ocağında meydana gelen iş kazasında Barış Bacak (35) yaralı olarak kurtarıldı.

 

26 AĞUSTOS 2015 – Bursa Harmancık’ta Hayri Öğelman Krom Ocağı’nda meydana gelen göçükte, Mustafa Evren (45) yaşamını yitirdi, Ramazan Alçı (31) ise ağır yaralındı. Ocakta çalışan işçilerden Ramazan Alçı ise yaralı olarak kurtarıldı.

 

26 AĞUSTOS 2015 – Muğla’nın Kavaklıdere İlçesi Derebağ Mahallesi’nde özel sektör tarafından işletilen bir mermer ocağında, iş makinesinin kaldırdığı iki mermer bloku arasında sıkışan Ahmet Karadeniz (30) yaşamını yitirdi.

28 AĞUSTOS 2015 – Bursa’da özel sektöre ait bir Mermer Ocağının molozlarını kamyonla döküm sahasına boşaltan Mustafa Özünlü (39) aracın kayması sonucu uçuruma yuvarlandı. Ağır yaralanan Özünlü, kaza yerinde hayatını kaybetti.

31 AĞUSTOS 2015 – Zonguldak Kırat Mahallesi Hacı Usman Sokakta özel sektöre ait bir taşkömürü ocağında çalışan Erol Gün (38) ve Ahmet Şen (34) karbondioksit gazından etkilenerek hayatlarını kaybettiler.

31 AĞUSTOS 2015 – Amasya Akyazı Köyü yakınlarında, Regal Mermer şirketine ait taş ocağında meydana gelen patlama sonucu çıkan yangında, Selçuk A. (29), Evren Y. (30) ve Tuncay B. (41) ağır, toplam 5 işçi yaralı olarak hastaneye kaldırıldı. İşçilerin vücutlarında yüzde 70’inde 3’üncü dereceden yanık olduğu tespit edildi.

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir