Sermayenin Saldırıları Yoğunlaşarak Devam Ediyor

Bölgede yükselen savaş ve terör ortamı toplumun tamamını olumsuz etkilemeye devam ediyor. Kadınlar ve çocuklar açısından erkek egemenliğinin yarattığı taciz ve tecavüz tehlikelerin yanı sıra iş yaşamında da iş kazalarıyla tehdit ediliyor olmaları hayatı zorlaştırmaktadır. Genel olarak işçilerin çalışma hayatında elde ettikleri haklarının gasp ediliyor olması ve sermayenin yeni saldırıları  işyerlerini  cehenneme çevirmektedir.

Hükümetin mülteci politikasının sonuçları şimdiden çalışma yaşamını etkilemeye başlamıştır.  Hükümetin sermayeye savaş koşularının sürdürülmesi koşulu ile sunduğu Avrupa’dan gelecek olan mültecilerin yasal olarak çalışabilir hale getirilmesi, var olan işsizliği daha da arttırırken işçileri daha ucuza çalışmaya zorlayacaktır.

Kıdem tazminatlarının fona devrediliyor iddiasıyla hem küçültülmesi hem de ulaşımı imkansız hale getirilmesi işçilerin en temel hakkı olan ücret hakkının gaspıdır.

İş güvencesi nin özel istihdam büroları aracılığı ile yok edilerek işçileri birer köleye çeviren yasal düzenlemeler işçiler açısından kabul edilemez durumdadır. Çalışma hayatının bu kadar baskı altında olduğu bir durumda kaçınılmaz olan ise iş cinayetleridir. Maalesef ki iş cinayetleri hergün artarak devam etmektedir. İşçi sınıfının örgütlenerek hem hak gasplarının önüne geçerek yeni haklar elde etmesi gerekirken hem de işyerlerinin işçi sağlığı ve iş güvenliği açısından denetlenebilir hale getirilmesi gerekmektedir.

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisinin kamuoyu ile paylaştığı Mart 2016 raporuna göre çeşitli işkollarında en az 157 işçi arkadaşımızı kaybettik.

Sendikamızın Madencilik Sektöründe yaptığı araştırma ve inceleme raporuna göre ise Martt ayı içinde meydana gelen toplam 5 “iş kazasında” 5 madenci yaşamını yitirdi, 2 madenci ise yaralı olarak hastanelere kaldırıldı.

Hazırladığımız raporu aşağıda kamuoyu ile paylaşırken, yaşamını yitiren madencilerin yakınlarının acısını paylaştığımızı belirtiyor, yaralı olarak hastanelere kaldırılan arkadaşlarımıza biran önce sağlıklarına kavuşmalarını temenni ediyoruz.                                                                                                                                                                  Dev. Maden – Sen Yönetim Kurulu

 

3 Mart 2016:  Muğla’daki bir kireç fabrikasında çalışan 52 yaşındaki Turgut Barut, içine düştüğü kireç silosunda öldü. Barut’un cesedine, yaklaşık iki saatlik bir çalışmanın ardından silodaki kireç boşaltınca ulaşılabildi. Olay Muğla Menteşe’de faaliyet gösteren kireç fabrikasında meydana geldi. İşçilerden Turgut Barut, dengesini kaybedince yaklaşık 10 metreden içinde dinlendirilmiş kireç bulunan siloya düştü.

7 Mart 2016:  Adıyaman’ın Gerger İlçesi Güzelyurt Köyü’nde, özel sektörce işletilen mermer ocağında dinamitle patlama yapıldığı sırada üzerine kaya parçası düşen işçilerden Hacı Demirel  kaybetti Kadir Aslan ise hastanede tedavi altına alındı.

8 Mart 2016:  İstanbul Sarıgazi Cebeci mahallesinde faaliyet gösteren Cebeci Birleşik Madencilik tarafından işletilen özel taş ocağında sabah saatlerinde makinalara bakım yapan ustaların üzerine yukarıdan taş parçalarının düşmesi sonucu 24 yaşındaki Umut Alagöz isimli işçi hayatını kaybederken yanında soyadını tespit edemediğimiz yılmaz isimi işçi de yaralandı.

18 Mart 2016:  Muğla’nın Fethiye ilçesinde kullanılmayan magnezyum maden ocağında bilinmeyen bir nedenle patlama meydana geldi. Olayda, 47 yaşındaki Yusuf Uysal hayatını kaybetti

24 Mart 2016:  Soma Işıklar Maden Ocağında 24.03.2016 günü paşa vardiyasında bantçı olarak çalışan maden işçisi Bülent Yılmaz iş yerinde kalp krizi geçirerek hayatını kaybetti 35 yaşında ve Balıkesirli olan Bülent Yılmaz