Dünya’da 4 Aralık “Madenciler Günü” olarak kabul edilmiş ve her yıl 4 Aralık Madenciler Günü olarak değişik etkinliklerle kutlanıyor. Ancak ülkemizde madencilik sektöründe yaşanan iş cinayetleri nedeniyle, 4 Aralık’ta böyle bir kutlamanın gündeme gelmesi bu şartlarda olası değil.

2013 Madenciler Günü de, kan ve gözyaşı haberlerinin ardından geldi. Madencilik sektöründe Kasım 2013 ayında ocaklar yine can aldı. Yani geçen yıldan bu yıla, dünden bu güne madencilikte ölümden, kan ve gözyaşından başka bişey yok.

Sendikamız tarafından hazırlanan Madencilik sektöründe Kasım ayında yaşanan “iş kazaları” ve sonuçları şöyledir;

KASIM 2013 İŞ KAZALARI:

5 KASIM 2013 – Kayseri’nin Talas İlçesi’nde özel sektöre ait bir maden ocağında çalışan iş makinesi ile kamyon arasında kalan Ali Tuncer (43) sıkışarak can verdi.

5 KASIM 2013 – Adana’nın Ceyhan İlçesi’nde, CYS Yapı İnşaat Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş.’ye bağlı Yılankale taşocağında, üzerine silo kapağı düşen Hasan Kar (41) kaldırıldığı hastanede kurtarılamadı.

13 KASIM 2013 – Zonguldak’ın Gelik Beldesi’nde, faaliyet sürdüren özel sektöre ait bir maden ocağında kantarda bulunan kamyonun fişini kontrol etmek isteyen Murat Aydın (25) dengesini kaybederek yaşamını yitirdi.

16 KASIM 2013 – Zonguldak Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Üzülmez Müessese Müdürlüğü’ne bağlı Asma Maden Ocağında çalışan Ramazan Kaya (39), mesai sonu duşunu yaparken kalp krizi geçirerek yaşamını yitirdi.

18 KASIM 2013 – Bartın’ınAmasra İlçesi’ne bağlı Tarlaağzı Köyü’nde özel sektöre ait bir maden ocağının eksi 500 kodunda galeri açmaya çalışan Çinli Qighu Li (46), devrilen iş makinesinin altında kalarak hayatını kaybetti.

19 KASIM 2013 – Muğla’nın Köyceğiz İlçesi’ne bağlı Beyobası Beldesi ile Pınarköyü arasında kalan bölgede özel sektöre ait bir krom ocağında meydana gelen göçükte Ali Abay (30) kurtarılamazken 4 işçi yaralı olarak kurtarılarak hastaneye kaldırıldı.

22 KASIM 2013 – Ankara’nın Kazan İlçesi’nde özel sektöre ait bir mermer ocağında gece bekçiliği yapan Mehmet Siraç Bilge (51) geçirdiği rahatsızlık sonucu hayatını kaybetti.

26 KASIM 2013 – Bartın’ın Amasra İlçesi’nde,Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Amasra Müessese Müdürlüğü’ne bağlı Maden Ocağında, kömür nakli sırasında başını demir direğe çarpan Ali Gümüştaş (43) kaldırıldığı hastanede öldü.

29 KASIM 2013 – Manisa Soma’da Soma Kömürleri A.Ş’ye ait Cenkyeri Işıklar bölgesinde bulunan linyit Ocağında, kolunu kömür bandına kaptıran Mustafa Asal (38) ağır yaralı olarak kaldırıldığı hastanede kurtarılamadı.

30 KASIM 2013 – Zonguldak TTK’da çalışırken yıllık izine çıkan ve bu izin süresini Gelik Beldesi Ayiçi mevkiinde özel sektör tarafından işletilen maden ocağında geçiren Naci Güledağı (47) meydana gelen göçükte yaşamını yitirdi.

Kasım Ayı içinde gerçekleşen toplam “Kaza” sayısı: 10, Ölü sayısı: 10, Yaralı sayısı: 4

Dünya Madenciler Günü vesilesiyle yetkilileri bir kez daha uyarıyor, görevlerini yapmaya davet ediyor, yaşamını yitiren maden işçilerinin ailelerinin acılarını paylaşıyor ve başsağlığı dileklerimizi iletiyoruz. Tedavisi süren arkadaşlarımıza geçmiş olsun diyor ve acil şifalar diliyoruz.

 

Dev. Maden – Sen Yönetim Kurulu

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir